Automatyzacja Termostatów

ale możesz na sonoff wymusić podanie temperatury poprzez komendę /get, w aquara tej opcji nie ma

Żeby uzyskać identyczne wskazanie co wcześniej ? Po co ?
Ten czujnik raportuje co 0,2 st i nie gęściej, więc ?

Tak… i nie trzeba nic więcej robić - proces będzie działał poprawnie po wymianie czujnika Aqara nq Sonoff.

Dobrze byłoby aby ktoś kto używa zaprzeczył / potwierdził.
@Sebastian1 pokaż wykres ze swojego.

Ponieważ moje ogrzewanie jest zależne od rzeczywistej temperatury w pomieszczeniu, zależy mi na dokładnych i aktualnych danych. Twierdzisz, że raportowanie odbywa się co 0,2°C, jednak jeśli przez godzinę nie są przesyłane wartości temperatury, a następnie pojawia się skok o 4°C, to w rzeczywistości system nie działa w sposób, jaki opisujesz.

może masz problem z zasięgiem? masz ich kilka to sprawdź na pozostałych.

Janie wiem jak działa u Ciebie, pokazałem jak działa u mnie i wskazałem jak mam ustawiony klimatyzator.
Jak robi się zimniej za oknem podnoszę tylko nawiew i tyle.

4 czujniki

Zastosuj inny co raportuje częściej np. coś z serii BME/BMP, będziesz miał co 60sek. Coś w ten deseń …

Albo cos z BT np od Xiaomi , ten napier… zmianami … sam zobacz ile potrafi w 5 minut zapodać .

A tu dla przeciwwagi Shelly TH , 11 godzin bez zmiany …

Czyli jakie wnioski? :wink: - czujnik w łazience ma problem z łącznością (bateria?).
Pozostałe OK

Albo w tym oknie jest za niska wartość
3

Czujniki (WSDCGQ11LM) termostaty E1 (SRTS-A01)

Termostat 6-8 na 21 potem 20,5 i od 16 do 22 na 21.

Bez termostatu

Termostat na 20,5 , od 19 do północy na 21

Czyli nie należy wierzyć co ludzie piszą :crazy_face: - prawda @Sebastian1 ?

Czujniki zamówiłem jutro będą przekonam się na własnej skórze ale musze pomyśleć też widzę o repeaterze

Średni czas dla aktualizacji stanu baterii to 24 godzin dla (Aqara WSDCGQ11LM CR2032)
nie wiem jak dla innych czujników, ale z doświadczenia wiem ze z raportowaniem przy niskim już poziomie baterii jest takie że nić już nie raportuje, a stany czujnika zostają zamrożone na ostatnich wskazaniach, czujnik widnieje jako online w Z2M.

Klimatyzacja wariowała głowice też, dlatego zmieniłem funkcje dodałem histerezę i zmieniłem payload który wywołuje uruchomienie klimy kafelek funkcji wygląda teraz tak, i jest w fazie testów.

let vt1 = flow.get('Zadana') || 22; // temperatura zadana
let vt2 = parseFloat(msg.payload);  // temperatura aktualna

let lastState = flow.get('lastState') || "OFF"; // poprzedni stan: ON/OFF
let hysteresis = 0.5; // szerokość tolerancji

let klimaState;

// Logika z histerezą
if (lastState === "OFF" && vt2 < (vt1 - hysteresis)) {
    klimaState = "ON";
}

else if (lastState === "ON" && vt2 > (vt1 + hysteresis)) {
    klimaState = "OFF";
}

else {
    klimaState = lastState; // stan nie zmienia się
}

// Zapisujemy
flow.set('lastState', klimaState);

// Ustal temperaturę docelową
let newTemp = (klimaState === "ON") ? 30 : vt1;

// Przygotowanie wiadomości
msg.payload = {
    klima: klimaState,
    occupied_heating_setpoint: newTemp
};

return msg;

Pewnie będzie lepiej, ale sugeruję sprawdzać faktyczny status klimatyzacji.
No i te 30 stopni , nie wiem w jakim celu ? Jak po to żeby pobór był maksymalny przez cały cykl pracy, to kierunek słuszny, w innym przypadku to bez sensu.

na Klimie ? chce jej użyć jak “turbo dogrzanie”

To poświęć chwilę na testy i raz ustaw 22 z niskim poziomem wentyla , a potem zmień wentyl na mid i porównaj wzrost temp w pomieszczeniu.
Klima ustawiona na 30 przy wentylu na low dłużej będzie dogrzewać niż ustawiona na 22 przy wentylu na mid.
A sprawdzanie fatkycznego statusu klimy , zabezpieczy na wypadek gdyby jakieś polecenie nie dotarło, ktoś włączył klimę z pilota, lub zmiana została pomiinięta przez restart HA itp.

no właśnie chciałem takie coś wstawić do tej funkcji jak sprawdzenie statusu klimy ale ni huhuhu nie umie tego ogarnąć ostatnia próba skończyła się wysypaniem całkowicie. Czyli doradzasz ustawić klime na 22 stopnie ? Swoją drogą te czujniki temp z sonoff wydają się super ustawiłem przesyłanie min 10 sec max 60 sec i bezwzględnie jak skoczy o 0,5 stopnia temperatura ciągle aktualna, poprawiłem też zasięg ale na przyszły miesiąc czeka mnie zakup jakiego wzmacniacza

Czytaj status

tak jak na foto
Potem możesz wartość zmiennej użyć w funkcji :slight_smile:
Wszystko znajdziesz w Context po prawej stronie

Co do wartości temp warto sprawdzić 22 , najczęściej klimy mają 2 st histerezy więc i tak gdyby została bez kontroli nagrzeje do 24 .