Typ urządzenia można zmienić tutaj, wyszukaj swoją encję →
Wklej kod do Narzędzia deweloperskie > Szablon. I podmień sensory
1.sensor {{ states('sensor.temp_srednia')| float}}
2.sensor {{ states('sensor.zewnetrzna_2_pc_hub_temperature_sensor_38cb') | float }}
Zamykanie:
Stan - value_template: "{{ states('sensor.temp_srednia') | float > states('sensor.zewnetrzna_2_pc_hub_temperature_sensor_38cb') | float }}"
Otwieranie:
Stan - value_template: "{{ states('sensor.temp_srednia') | float < states('sensor.zewnetrzna_2_pc_hub_temperature_sensor_38cb') | float }}"
- Jeśli to automatyka szwankuje to tu będą częste zmiany “False” i “True”
- Nie masz czasami innej automatyki co może ingerować w sterowanie “_otwieranie” “_zamykanie” ?
- sensory które są wykorzystane w automatyzacji działają bezbłędnie ( są dostępne…)
Mam to wkleić i uruchomić automatyzację czy jak ?
Mam dużo automatyk ,ale czy któraś może ingerować ? Nie sądzę . Zawór jest już z rok zamontowany bez automatyzacji i nic go samoistnie nie przełączało .
Uruchom. Teraz 2 warunek jest spełniony czyli otwieranie
Po uruchomieniu automatyzacji obserwuj czy zmienia się na warunek 1 czy nie.
Jeśli przez pare minut nie zmieni się aktywny warunek to znaczy że automatyzacji dział poprawnie
Edycja- Zmieni się dopiero jak spełni się warunek na “zamykanie” ( z < na >)
/
Klikając na encje np. otwieranie zaworu naciśnij 3 kropeczki i kliknij w “Powiązanie” wyświetli się lista powiązanych automatyzacji z tą encją
/
Jeśli masz “Alexe” lub “Googla” wydasz komendę Wyłącz wszystkie światła - wtedy przełączy zawory
A wiec tak . Uruchomiłem automatyzację i obserwowałem skrypt . Zawór co jakiś czas jest otwierany ale na skrypcie nic nie zmienia się poza oczywiście temperaturami z czujników . Nie wiem na pewno lecz wydawało mi się że te ponowne otwieranie zaworu następuje gdy temperatura zmienia się o 0,1 stopnia , ale zaznaczam nie jestem tego na sto procent pewny . Co do powiązanych encji to wyświetla mi się coś takiego :
Czyli wynika z tego że automatyzacji działa poprawnie tylko z czyś koliduje.
Masz jeszcze 2 powiązane automatyzacje, wyłącz je na czas testu
Dziennik
wpisz encje zaworu i zobacz historie co zawór aktywowało
Chciałem wyłączyć te dwie automatyzacje , czyli bojler otwieranie i zamykanie zaworu lecz okazało się że automatyzacje te cały czas były wyłączone a utworzyłem je wtedy nim jeszcze założyłem ten temat, gdy sam próbowałem zrobić tą automatyzację . Jeżeli jest taka potrzeba to mogę je całkowicie usunąć . A oto zmiany z dziennika przy załączonej twojej automatyzacji .
Jeżeli nie masz ustalonego zakresu `O ile musi podnieść/obniżyć się temperatur by automatyzacja zadziałała’ to będziesz miał klikacza zaworów,
należałoby też uwzględnić czas trwania takiego stanu np. Jeżeli temperatura zmieni się o 2° w górę/w dół i trwa to 5minut uruchom automatyzacje/zawór .
Pokaż jeszcze jakie atrybuty ma twoja encja
light.bojler_sterowanie_zawor_zamykanie
Zacznij więc od naprawienia swojej encji zaworu który nie jest światłością i nie obsługuje zmiany kolorów.
Tu nie ma nic do naprawiania . Ta encja pozostanie światłością bo była tak celowo ustawiona w supli z powodów o których tu wcześniej wspominałem . Najwyżej nie będzie automatyzacji .
Myślę, że się to da “odświetlić” za pomocą pliku customize.yaml
light.bojler_sterowanie_zawor_zamykanie:
device_class: switch
Ale czy to coś pomoże w mojej automatyzacji ? I czy nie będzie to kolidować z tym co jest ustawione w Supli ?
Co wyłączyło
- Jeśli HA to dlaczego nie ma tego w dzienniku? Według mnie to nie HA wyłączył zawór! .Jeśli się mylę to poproszę o wytłumaczenie mi tego “Dziennika”
Witam , A ja walczę z automatyzacja alarmu. Jak napisac automatyzacje w oparciu o encje temp pieca co i switch przekaźnik do sygnalizatora akustycznego.
Chciałbym aby włączył sie po przekroczeniu np. 55 C a wyłączył jak spdnie poniżej 50 C ?? Dzięki za pomoc.
P.S.
Udaje mi się go tylko włączyć ale nie umiem wyłaczyć
To zrób drugą, osobną automatyzację na wyłączenie
thx za pomoc. Myślałem że coś jednak da sie zorbić!
Tego to pewien nie jestem… może ktoś mądrzejszy poda inne rozwiązanie?
Możesz stworzyć encję sensor progowy, służy do tego odpowiedni pomocnik. Ten sensor będzie już znacznie prościej wykorzystać w automatyzacji.