W instrukcji którą sam pisałem pierwszym zdaniem jest żeby nie cytować…
Nie masz używać zarezerwowanego użytkownika homeassistant
, stwórz sobie jakiegoś na potrzeby łączenia się z brokerem - wystarczy dodać nowego w ustawieniach HA (dzięki temu, że broker jest standardowym Dodatkiem on z niego skorzysta), aby było jasne po co on jest niech się nazywa (albo w ogóle ustaw jako użytkownika nazwę i hasło mqtt-user
z jakimś prowizorycznym prostym hasłem np. mqtt-password
batmon
, teraz będziesz je publikował na forum więc nie ustawiaj swojego hasła które będziesz używał w przyszłości, ale jak już uruchomisz to zmienisz sobie na dowolnie skomplikowane) ponadto w konfiguracji wyżej nawet nie ustawiłeś hasła.
Aby ten nowy użytkownik HA zadziałał najprościej jest po bożemu zrestartowac hosta (z menu - restart systemu, nie restart samego HA!!!)
UWAGA w ustawieniach swojego użytkownika musisz włączyć tryb zaawansowany (w przeciwnym razie zarządzanie użytkownikami jest ukryte)
Więc najpierw
Ty → Ogólny → Ustawienia użytkownika → Tryb zaawansowany → włącz
a potem
Ustawienia → Osoby → Użytkownicy → DODAJ UŻYTKOWNIKA
i ten nowy ma mieć dowolną nazwę byś wiedział do czego on służy, proste hasło dostęp lokalny i nie ma być administratorem
następnie
Ustawienia → hamburger menu → Uruchom ponownie Home Assistanta → Opcje zaawansowane → Uruchomi ponownie system → URUCHOM PONOWNIE
i dopiero w tym miejscu można pomyśleć o konfigurowaniu tego Dodatku
dane użytkownika będziesz znał bo przed chwilą go stworzyłeś.
Informacje w logu na zdrowy rozsądek nie pasują do konfiguracji którą pokazałeś, więc wrzuć też aktualnego loga (nie mogę tego przetestować bo nie mam sprzętu), w każdym razie “na sucho” u mnie działa, Dodatek się nie wywraca ani nie instaluje innych wersji bleak (prawdę mówiąc nie wiem co tam miałeś poustawiane, ale być może powinieneś go usunąć i zainstalować pownownie po restarcie hosta), no i słyszy inne urządzenia BLE choć z nimi nie współpracuje, jakkolwiek kończy pracę po jakimś czasie nie mogąc odczytać nic z BMSa.
moja konfiguracja (założyłem w sobie w HA użytkownika batmon z hasłem batmon)
jeśli masz jednego dongla nie musisz go specyfikować
devices:
- address: D6:6C:0A:61:14:30
type: daly
alias: battery1
concurrent_sampling: false
keep_alive: true
verbose_log: false
sample_period: 1
publish_period: 2
invert_current: true
watchdog: true
expire_values_after: 20
install_newer_bleak: false
bt_power_cycle: false
mqtt_user: batmon
mqtt_password: batmon
mqtt_broker: core_mosquitto
mqtt_port: 1883
Jeszcze jedno jeśli masz zamiar wrzucać skrinszoty z telefonu to sobie je daruj.
Może to się wydaje oczywiste, ale urządzenie musi być w zasięgu dongla (z pierwszego loga wygląda na to że jest) ale nie powinno tam być dużych zakłóceń RF (zalecają nie używać falownika w bezpośredniej bliskości).