Miałem w planie użyć paska WS2805 w kuchni nad blatem roboczym oraz w łazience do oświetlenia lustra, niestety w pewnym sensie ten pasek nie przechodzi testu w postaci współczynnika akceptacji żony. Konkretnie chodzi o to, że pasek no fajny i jako oświetlenie nastrojowe do schodów, witryny, etc. jej pasuje, ale odpada w kuchni nad blatem roboczym, jak i łazience, jako oświetlenie robocze, żeby coś gotować czy też się malować - jest zwyczajnie za ciemny.
W związku z tym mam pytanie do Was, czy znacie jakąś alternatywę w postaci adresowalnego paska, wyłącznie w białej barwie? Fajnie jakby miał możliwość zmiany temperatury barwy ciepła/neutralna/zimna, ale jak nie ma takowego, to żeby chociaż był neutralny. Myślę, że potrzebne by było coś co by miało koło 1000 lumenów.
Paska nie zmierzysz w lumenach, bo nie jest źródłem punktowym (co najwyżej w lumenach na metr) i jego sumaryczna światłość zależy od użytej długości.
Daj 2 paski albo 3 równolegle, to będzie jaśniej jeśli jeden jest za ciemny.
W ogóle testowałeś już ten co masz? Pasek na 24V wymaga zasilania 24V by mógł pracować z pełną jasnością…
Ten który pokazałeś w innym wątku jest niestety RGBCCT, a powinieneś użyć paska tylko CCT lub biały w ulubionym odcieniu bieli (ja bym wybrał 2700K).
Gdyby to był pasek CCT to przy takich parametrach elektrycznych jak 30W/m miałbyś mniej więcej równowartość 3 żarówek 1000lm z metra paska.
(tyle ma ten twój, tyle, że ta moc rozkłada się na 5 LEDów w każdym pikselu więc można szacować, że metr powinien być porównywalny jasnością z jedną żarówką 1000lm w trybie CCT bez RGB)
Nie wiem dlaczego tak modne stało się oświetlenie z diod adres owalnych. Przecież ono będzie niepraktyczne w oświetleniu powierzchni roboczych. Szukaj dedykowanych rozwiązań zamiast iść w bajery używane przez chwilę po zainstalowaniu. Ja bym np przyjrzał się produktom z Ikea:
Kupiłem na próbę 12V IP30 1m i 3m, i wstawiłem na próbę w profil (wsadziłem 2m, bo tyle mam ciągu meblowego, a naddatek wyłączyłem w WLED) i niestety odpada. Jak żona sobie porównała do starego paska bodajże też 12V od GTV, co go meblarz na pałę zamontował w mieszkaniu, to niestety ten GTV daje dużo więcej światła, jest przepaść zasadniczo.
Wydaje się mnie, że założenie 2-3 pasków LED równolegle nie rozwiąże tego do końca, zresztą na to jest zapóźno bo nowe meble na budowie już są zmontowane i miejsce na pasek wyfrezowane.
Takie rozwiązanie odpada, ze względu na niestardowe szerokości szafek, rozważałem to jakiejś pół roku temu, ale po przeliczeniu wymiarów niestety odpada.
Te panele z Ikei są za jasne, ale istotnie w odniesieniu do kuchni czy lustra paski adresowalne są zupełnie nieuzasadnione (znacznie tańsze i lepsze będą zwykłe “półanalogowo” sterowane PWM).
W Ikei istotnie mają co nieco gotowych rozwiązań (i nie jest prawdą, że nie można uciąć czegoś gotowego - przy zachowaniu rozsądku nawet to jest możliwe).