podłączyłem do HA elektryczny podgrzewacz wody Bojler Midea D80-15ED6 poprzez Midea AC Lan (v0.6.11). Urządzenie mogę włączyć i wyłączyć, ale nie reaguje na zmianę docelowej temperatury. Standardowa encja z podkową do zmiany temperatury nie działa, mimo że wygląda na aktywną. Także skrypt:
No niezupełnie. Mogę włączyć grzanie wody i wyłączyć. Nie wyreguluję tylko temperatury docelowej. Jest osobna, działająca encja Power. Tego power nie widać niestety przy podkowie jak to zazwyczaj bywało.
To niżej to nie jest bojler tylko PC, chyba dwuobwodowa (dwustrefowa) Midea - edit - być może to jest wersja 3-obwodowa (2 strefy grzania + CWU) i wygląda mniej więcej tak, przy czym atrybuty dhw* dotyczą CWU
(to ten sam komponent niestandardowy, nie wiem czy to działa w aktualnej wersji, bo to nie moja instalacja i grzebać nie będę, ale moim zdaniem coś za dużo tych false), jakkolwiek właśnie z atrybutów widać, że w tym wypadku się raczej nie da ustawić więcej niż 55 °C… (chociaż termostat “podkowa” ma skalę do 60 °C, więc tu może jednak się da aż do 60 °C, ale jak wspomniałem nie będę zmieniał nastaw).
Generalnie do szczęścia potrzeba by
encja termostatu działała poprawnie (czyli by manualnie dało się regulować nastawy z “podkowy”), tj. by poprawnie działała ta niestandardowa integracja, która jest “silnikiem” tej encji (i to może być trudne do spełnienia, skoro @RoWaKi piszesz, że nie działa… - jeśli masz pewność co do problemu zgłoś issue)
jeśli encja termostatu dysponuje wyłącznikiem (czyli można na niej wykonać akcje switch_on i switch_off) to regulacji temperatury można dokonać raczej jedynie w stanie włączonym (więc w warunku automatyzacji należy sprawdzać ten stan przed wysłaniem polecenia i ewentualnie najpierw włączyć, a potem regulować)
docelowa temperatura nie może wykraczać poza dopuszczalną dla danego urządzenia (i ten dopuszczalny zakres powinien być w atrybutach).
Kiedy zmieniam wartości temperature i target_temperature te pojawiają się na chwilę na podkowie, ale potem wracają do stanu sprzed zmiany. Nie zmienia się natomiast wartość na wyświetlaczu bojlera. Kiedy natomiast próbuję zmienić temperaturę na podkowie ta skacze na chwilę na 75 stopni (czyli max dla urządzenia) po czym wraca do poprzedniej. Operację tą widać na wyświetlaczu bojlera.
Nie udaje się natomiast zmienić wartości target_temperature_step na 0.5 w edycji stanów encji.
Nie wiem czym się różnią temperature i target_temperature, ale zawsze wskazują to samo czyli temperaturę docelową.
to nie są encje, tylko atrybuty jednej encji (tego termostatu)
temperature to normalnie jest sensor pokazujący aktualną zmierzoną temperaturę wody, a target_temperature to jest nastawa temperatury docelowej, ale te atrubuty są czytane przez integrację z urządzenia więc niby mogą mieć realnie inne znaczenie (ale raczej autorzy robili integrację zgodnie z dokumentacją deweloperską HA)
Widziałem ten opis wczoraj, ale jakoś mi nie pomógł Odkopałem w logach jednak jakieś błędy:
Rejestrator: homeassistant.helpers.frame
Źródło: helpers/frame.py:307
Pierwsze zdarzenie: 17 maja 2026 11:08:43 (6 wystąpień)
Ostatnio zalogowany: 17 maja 2026 16:24:12
Detected that custom integration ‘midea_ac_lan’ sets an entity ID with wrong domain: ‘midea_ac_lan.153931459355555_heating’. Expected domain is ‘binary_sensor’. This will stop working in Home Assistant 2027.5.0, please create a bug report at Issues · wuwentao/midea_ac_lan · GitHub
Rejestrator: py.warnings
Źródło: custom_components/midea_ac_lan/config_flow.py:50
Integration: Midea AC LAN (dokumentacja, Problemy)
Pierwsze zdarzenie: 17 maja 2026 10:59:22 (9 wystąpień)
Ostatnio zalogowany: 17 maja 2026 10:59:22
/usr/local/lib/python3.14/site-packages/commonregex.py:9: SyntaxWarning: “/” is an invalid escape sequence. Such sequences will not work in the future. Did you mean “\/”? A raw string is also an option. email = re.compile(u"([a-z0-9!#$%&‘+/=?^_`{|.}~-]+@(?:a-z0-9?.)+a-z0-9?)", re.IGNORECASE)
/usr/local/lib/python3.14/site-packages/commonregex.py:10: SyntaxWarning: “.” is an invalid escape sequence. Such sequences will not work in the future. Did you mean “\.”? A raw string is also an option. ip = re.compile(u’(?:25[0-5]|2[0-4][0-9]|[01]?[0-9][0-9]?).(?:25[0-5]|2[0-4][0-9]|[01]?[0-9][0-9]?).(?:25[0-5]|2[0-4][0-9]|[01]?[0-9][0-9]?).(?:25[0-5]|2[0-4][0-9]|[01]?[0-9][0-9]?)‘, re.IGNORECASE)
/usr/local/lib/python3.14/site-packages/commonregex.py:11: SyntaxWarning: “\s” is an invalid escape sequence. Such sequences will not work in the future. Did you mean “\s”? A raw string is also an option. ipv6 = re.compile(u’\s(?!.::.::)(?:(?!:)|:(?=:))(?:[0-9a-f]{0,4}(?:(?<=::)|(?<!::):)){6}(?:[0-9a-f]{0,4}(?:(?<=::)|(?<!::):)[0-9a-f]{0,4}(?:(?<=::)|(?<!:)|(?<=:)(?<!::):)|(?:25[0-4]|2[0-4]\d|1\d\d|[1-9]?\d)(?:.(?:25[0-4]|2[0-4]\d|1\d\d|[1-9]?\d)){3})\s*’, re.VERBOSE|re.IGNORECASE|re.DOTALL)
/usr/local/lib/python3.14/site-packages/commonregex.py:12: SyntaxWarning: “\s” is an invalid escape sequence. Such sequences will not work in the future. Did you mean “\s”? A raw string is also an option. price = re.compile(u’[$]\s?[±]?[0-9]{1,3}(?:(?:,?[0-9]{3}))*(?:.[0-9]{1,2})?‘)
/usr/local/lib/python3.14/site-packages/commonregex.py:16: SyntaxWarning: “\d” is an invalid escape sequence. Such sequences will not work in the future. Did you mean “\d”? A raw string is also an option. street_address = re.compile(u’\d{1,4} [\w\s]{1,20}(?:street|st|avenue|ave|road|rd|highway|hwy|square|sq|trail|trl|drive|dr|court|ct|parkway|pkwy|circle|cir)\W?(?=\s|$)', re.IGNORECASE)
Skorzystałeś z tej dokumentacji?
Bo nie rozumiem co masz na myśli pisząc, że opis nie pomógł…
(mam na myśli to { "old_protocol": true })
nie zmieniłeś ustawień w/g sugestii? czy zmieniłeś, ale to nic nie dało?
Jeśli to ostatnie, to generalnie pisanie na forum nic nie da, bo masz problem z integracją, a dodatkowo z loga widać, że komponent niestandardowy wymaga zgłoszenia issue nawet niezależnie od twoich problemów (bo za rok będzie breaking change).
Issue zgłaszasz po angielsku (taka jest kluczowa zasada githuba), maintainer tego komponentu jest Chińczykiem, więc pisanie po polsku jest raczej bezcelowe.
W integracji w pozycji (wpisie) tego urządzenia masz trybik (Configure)
w dokumentacji masz przycisk kopiowania, wklejasz to “jak jest” w okienko Customize
przeładowujesz integrację (lub lepiej restartujesz HA).
BTW w tym samym miejscu można włączyć dodatkowe encje jeśli potencjalnie są dostępne (mogą się przydać)
i jeszcze jedno mi zaświtało
a gdzie to zmieniasz? bo jeśli w narzędziach deweloperskich, to nie ma wpływu na sprzęt - narzędzia deweloperskie to jest narzędzie do testowania oprogramowania (można tam symulować zachowanie, ale przy najbliższym odczycie wartości z urządzenia wszystko zostaje nadpisane realnymi wartościami z urządzenia).
Nie wiem, nigdy nie musiałem wstawiać nic w Customize.
Na razie tyle przeczytałem w dokumentacji za Ciebie, przeczytaj samodzielnie więcej.
Na dobry początek włącz tylko starą wersje protokołu, póki nie ma poprawnej komunikacji to i tak wiele (nic?) nie będzie działać. A przecież nie wiem czy to usunie problem…
Swoją drogą masz też złe wskazania temperatury i ustawia się temperatura inna niż chcesz? (że chcesz wrzucić poprawki temperatury i nastaw do customize?)
ale na logikę skoro to json to pewnie coś w tym guście