Brak funkcji po aktualizacji HA

Cześć. po którejś z ostatnich aktualizacji HA, zauważyłem że brakuje mi niektórych funkcji m.in mapy (nawet nie wiem czego jeszcze bo w menu pojawiła się dziura) i wykresów stanów encji (generalnie wszystkiego co ma jakąkolwiek historię) - w to miejsce pojawia się komunikat “Integracja historia wyłączona” - nie instalowałem takiej integracji, od instalacji HA na rpi historia wszędzie poprostu działała.Czytałem na stronie HA o tej integracji, ale tam pisza że w konfigu każdą encję konfiguruje się indywidualnie, a tu wcześniej to poprostu działało “samo” :wink: zakładam że jako element systemu.
Teraz zauważłem że z pomocnikow też nie mogę skorzystać :frowning: komunikat błędu na ostatnim zrzucie.

image
image

Czy w pliku configuration.yaml masz poniższy wpis?

default_config:

Czy tutaj nie masz żadnych błędów po restarcie HA ?
Screenshot - 25.04.2021 , 07_00_34
Po ostatnich aktualizacjach było dużo zmian w bazie danych, więc może się baza wysypała. Trzeba ręcznie usunąć z poziomy consoli home-assistant_v2.db i zrestartować HA

Przy aktualizacji z wersji 2021.03.x lub starszych do 2021.04.x była konwertowana baza danych, co generalnie trwało długo lub bardzo długo, a jeśli operacja został przerwana np. fizycznym wyłączeniem maszyny (“bo wyglądała jakby się zawiesiła”) to baza danych jest uszkodzona, sugeruję jej usunięcie tak jak podpowiedział wyżej @artpc i restart HA lub całej maszyny z HA (taki “po bożemu” czyli z menu supervisora).

PS Kiedyś próbowałem naprawy uszkodzonej bazy i udało mi się, ale jest to na tyle czasochłonne i upierdliwe, że moim zdaniem lepiej po prostu usunąć plik bazy.

nie miałem takiego wpisu - dodałem to i działa :slight_smile: DZIĘKI :slight_smile:

w logach mam niestety sporo różnych błędów, ale to wynika niestety z moich (głównie nieudanych) różnych prób integracji

jeżeli kiedyś wrócą dziwne błędy to na pewno będę Was pytał jak tę bazę usunąć - na razie na pierwszy rzut oka wyglada na to że działa więc nie ruszam tego. swoją droga ciekaw jestem jak ten wpis “default_config:” zniknal z configa, bo na pewno go nie usuwałem…