BroadLink rm+pro rolety

Nie koniecznie , jeśli kod się zmienia przy każdym wciśnięciu przycisku pilota. Pilot - Odbiornik się rozumieją , BroadLink już gorzej bo pamięta tylko pierwszy kod.
Kody dynamiczne stosowane są w większości trochę lepszego sprzętu niż chińskie wypusty, ma to na celu utrudnienie zczytania takich kodów obszczyjmurkom, którzy chcą otworzyć twoje auto , albo twoją bramę

1 polubienie

To jakie jest wyjście z tego ?
Bo w aplikacji BroadLink wszystko funkcjonuje

Gdybyś poświęcił więcej czasu na opisaniu tego co masz , co działa i jak, podejrzewam, że dawno byś dostał podpowiedź. Ty piszesz zdawkowo i czekasz na złotą receptę. Sorki to tak nie działa.

Dobra zacznijmy od początku
Mam rolety sterowane za pośrednictwem pilota 15kanalowego px15t aby móc sterować zdalnie zakupiłem BroadLink rm+ pro, wszystko działa za pośrednictwem BroadLink każdą roletę mam dodaną i chciał bym teraz to sparować z Ha
Mam zaczytane kody z pilota w folderze storage zrobione pod każdy przycisk skrypt ale niestety nie działa

Chyba że macie inną propozycję jak to rozwiązać za pośrednictwem innego urządzenia

Jaki model, link.

Prosimy o link do danych pilota, najlepiej do instrukcji PDF.

Co to znaczy, używasz jakiejś integracji? Jeśli tak to jakiej? Używasz jakiegoś oprogramowania od BroadLink i w nim to testujesz?
Czy sprawdzałeś pozyskane kody w działaniu poprzez narzędzia deweloperskie w HA?

Dodaną do czego?

Zamieść kod skryptów jeśli coś już działa przy testowaniu przez narzędzia deweloperskie.

ale mamy problem z kanałami , których nie ustawisz w BroadLink i tu tkwi ćwiek
W aplikacji masz napisane wybierz kanał !!! Jak go wybierasz przy czytaniu kodów w HA?
Masz piota który czta 15 niezależnych kanałów rozumiesz to ?
Zle czytasz kanały nie kody pilota.
Pomyśl masz coś co jest w stanie sterować 15 szt rolet i chcesz to spiąć z HA , dlaczego wcześniej nie pisałeś e tak masz ?
Da się ale trzeba myśleć
Przepraszam za interpunkcę piszę z tel

Ja do 433 wykorzystuje RFBridge producent: Sonoff.

Po dodaniu do eWeLink - Smart Home pilota (tani chiński, 4 przyciski) i po integracji za pomocą GitHub - AlexxIT/SonoffLAN: Control Sonoff Devices with eWeLink (original) firmware over LAN and/or Cloud from Home Assistant
W HA mam:
ScreenShot_20240504130649

Wywołanie wirtualnego przycisku polega na wywołaniu usługi:

Co do BroadLink stara konfiguracja (podczerwień) switch.yaml

- platform: broadlink
    mac: 34:EA:34:58:C3:FA
    switches:  
      - name: TV xxx broadlink on
        command_on: JgBGAJKVETkRORA6ERQRFBEUERQRFBE5ETkQOhAVEBUQFREUEBUQOhEUERQRORE5EBURFBA6EBUQOhE5EBUQFRA6EDoRFBEADQUAAA==
        command_off: JgBGAJKVETkRORA6ERQRFBEUERQRFBE5ETkQOhAVEBUQFREUEBUQOhEUERQRORE5EBURFBA6EBUQOhE5EBUQFRA6EDoRFBEADQUAAA==
      - name: TV xxx broadlink off     
        command_on: JgBGAJOVEDoQOhA6DxYPFhAVEBUQFRA6ETkROREUERQRFBEUEBUQFREUERQRORE5EBUQFRE5ETkRORE5ERUQFRA6DzsPFhAADQUAAA==
        command_off: JgBGAJOVEDoQOhA6DxYPFhAVEBUQFRA6ETkROREUERQRFBEUEBUQFREUERQRORE5EBUQFRE5ETkRORE5ERUQFRA6DzsPFhAADQUAAA==     

Może po podmianie mac i kodów zadziała z RF.

Jak znajdę pilota (RF) do swojej rolety spróbuje skonfigurować za pomocą BL rm i jak się uda opiszę jak to zrobiłem.
/
Pilot jest ale rozładowany i na 915MHz
/
Z pilocika > BroadLink w HA jeden przycisk w dwóch wersjach z i bez Alternative

{
  "version": 1,
  "minor_version": 1,
  "key": "broadlink_remote_34ea34c7b6f7_codes",
  "data": {
    "roleta": {
      "up nie zaznaczone Alternative": "skM0ACQMDSMNIw0jDSQkDA0jDSMNAAFtDSQkDCQMDSMkDA0jDSQkDCUMDSQkDCQMDSQNJA0kDCQAAAAA",
      "up2 zaznaczone Alternative": [
        "sk00ACQMJAwNIyUMDSQNIyUMJAwNJCQMJAwNJA0kDSQNJCQMDSQNJA0jDSQkDA0kDSMNAAFtDSQAAAAA",
        "sgAeAQwjDCMjDAwkCyQLJAskIwwMIwskDAABbAQECCMkCyQLDCMkCwwjDCQjDCQLDCMkCyQMDCINIwwjDCMkCwwjDCMMJAwjJAsMIwwjDAABbQwjIwwkCwwjJAsNIg0jIwwjDAwjJAskDAwjDCINIwwjJAsMIwwjDCQLJCMMDCMMIwwAAWwNIyMMIwwMIyQLDSIMIyQMIwwMIyQLJAwMIwwjDCMMIyQLDCMMIwwjDSIkDAwjDCMMAAFsDSIkDCMMDCMkCwwjDCMkDCMMDCMkCyQLDSINIwwjDCMkCwwjDCMNIgwjJAsNIwwjDAABbQskIwwjDAwjJAsMIw0iJAwjDAwjJAskCwwjDSINIg0jJAsMIwwjDCMMIyQLDSMMIwwABdwAAAAAAAAAAAAA"
      ]
    }
  }
}

Proponuje:

Nauczenie kod bez dodatków (Alternative, Timeout)
Sprawdzić czy za każdym razem nauki kodu zapisuje się w HA dokładnie ten sam kod ( jeśli tak to jest nadzieja zadziałania)
Wysłać kod bez dodatkowych opcji

Nie pamiętam już za bardzo, ale jak się nie mylę to RF są w HEX i trzeba je przekonwertować do Base64

https://www.portosrolety.pl/download/Instrukcja_PX%2015T.pdf

chodziło mi ze wszystko działa w aplikacji od broadlink
sprawdzałem tylko przez send_command bledu zadnego nie ma ale rolety nie reagują

chodziło mi o to ze mam moje wszystkie (8szt) rolet dodane do oryginalnej apk Broadlink i wszystko chodzi bez zarzutów

dlaczego nie ustawie skoro przez aplikacje broadlink wszystko chodzi bez zarzutów

to jak czytac poprawnie?

Witajcie,
Chciałem odkopać temat i zapytać czy da się sterować roletami do których jest taki pilot:

Nice Pilot Era-P 6-kanałowy, 433.92MHz
sterowanie radiowe FLOR z kodem dynamicznie zmiennym o częstotliwości 433.92 MHz

mam Broadlink Rm4 Pro dodany do HA

Jeśli nie to w jaki sposób mogę to zrobić ?

skoro kod zmienny to zapewne nie

najprostsze DIY - kup drugiego oryginalnego pilota (który da się dodać do kontrolera oprócz tego fabrycznego) i w nim emuluj wciśnięcia przycisków za pomocą jakiegoś ESP i garstki elektroniki

a może producent ma jakąś bramkę która daje się integrować?