Czujnik dymu papierosowego najlepiej na zigbee

Cześć,

Jakie obecnie są sensowne czujniki dymu papierosowego? Dla mnie najlepiej by by ło gdyby komunikowały się po zeegbee ale nie wykluczam WiFi. Oczywiście pytam o urządzenia które można dołączyć do HomeAssistant.

Tu masz chińskich specjalistów od czujników przeciwpożarowych

moim zdaniem główny ich problem w rozwiązaniach “smart”, to fakt że pchają tam technologię od Tuya (również w Zigbee).

Natomiast to co jest szumnie nazywane czujnikami papierosów, to zwyczajne czujniki dymu, tyle że na tyle nowoczesne, że ich czułość jest wystarczająca do wykrycia bardzo małego stężenia dymu, pary lub pyłu.

Jeśli samodzielnie dobrze poszukasz to znajdziesz ujmijmy to “profesjonalne” czujniki dymu, które w pewnym stopniu potrafią odróżnić rodzaj zanieczyszczenia (bo zawierają więcej niż jeden czujnik), ale jak znam życie nie będzie to Zigbee, wątpię w natywną integrację z HA, no i cena zmiecie (nie sądzę aby cena pojedynczego czujnika była <1000PLN, a będziesz też potrzebował dedykowanej centralki która też tania nie będzie).

Dzięki, no właśnie rano patrzyłem w bootland (Inteligentny czujnik obecności dymu z e-papierosów IP30 LoRaWAN - biały - Milesight GS601 Sklep Botland) i cena mnie zszokowała - dlatego zapytałem tutaj, z nadzieją ze być może ktoś już coś rozpoznał taniej. trzeba będize sie nad tym pochylić.

Pozdrawiam

Dzieki za link

Pozdrawiam

Tomek