Witam wszystkich, to mój pierwszy post tutaj. Mam problem z czujnikami RTCGQ11LM - dlaczego gubią zasięg. Już kolejny raz czujniki tracą po jakimś czasie połączenie z routerami (żarówki IKEA LED2003G10) mimo że są od nich oddalone o kilkadziesiąt cm. Żeby ponownie działały muszę je usunąć z Z2M i ponownie sparować… podziałają tak do następnego dnia i się pogubią znowu. Co może być tego przyczyną… na mapie w stanie pogubienia widoczne są jako pływające - nie połączone z niczym.
Możliwe problemy z tymi czujnikami opisane są na stronie Xiaomi RTCGQ11LM control via MQTT | Zigbee2MQTT.
Dzięki za odpowiedź ale za dużo ona nie wniosła do tematu (oprócz nowych problemów). Wg listy urządzeń żarówki IKEA nie powinny sprawiać kłopotów jako routery - a tak to powinno działać.
Jednym z proponowanych rozwiązań jest zmiana kanału na z2m. wydawałoby się, że temat prosty niestety zatrzymanie z2m zmiana kanału w konfiguracji i próba ponownego uruchomienia wywala błędy
Zigbee2MQTT:error 2021-11-02 19:49:01: - Channel List: configured=25, adapter=11
Czy kanał jest zapisany w CC2531 (nie pamiętam abym ustawiał jakiś kanał przy wgrywaniu firmware)? albo jakby ktoś mógł łopatologicznie powiedzieć jak zmienić kanał w z2m.
Mój konfig: Raspbery pi4 + Debian + docker + HA supervised - do tego wpięte cc2531 z koordynatorem (20190608)