Dashboard encje: kolor ikony zależny od innej encji

Cześć,
w dashboard mam kartę “Encje” a na niej jedną encję przełącznika. W opcjach jest możliwość ustawienia “Kolory ikon w zależności od stanu”. Rozumiem jak to działa.
Czy jednak jest możliwość aby ta ikona zmieniała kolor w zależności od stanu innej encji (konkretnie światła)?

W karcie “Kafelek” (rekomendowana przez HA karta do encji) masz takie możliwości:

EDIT:
Faktycznie, w pośpiechu źle zinterpretowałem pytanie.

Myślę, że OPowi chodziło o coś innego

Jak to zrozumiałem tak: kolor ikony ma się zgadzać z kolorem światła (które w dodatku z tym przełącznikiem nie ma powiązania logicznego w HA)
standardowo mamy coś takiego, gdzie kolor światłą jest domyślnie zgodny ze światłem, ale kolor przełącznika obrazuje stan (on/off)
light-2024-10-02_14-19

odnośnie rozwiązania, to podobno w HA wszystko jest możliwe, ale… do tego celu należy dość mocno modyfikować lovelace (są do tego odpowiednie komponenty niestandardowe)

W pierwszej chwili myślałem o stworzeniu encji template, ale to nie rozwiąże zagadnienia zmiany koloru przeąłcznika.

Nie chodzi tu o kolor światła jako taki. Chodzi tylko o to, żebym jednym rzutem oka na ten kafelek wiedział, czy światło w łazience jest włączone, czy nie.
Tak, przełącznik nie jest powiązany ze światłem.
Już tłumaczę dokładnie:
Przełącznik włącza i wyłącza automatyzację, która jako trigger ma ustawione wyłączenie światła w łazience. Chciałbym wiedzieć czy światło w łazience jest włączone czy nie zanim przełączę ten przełącznik (włączę lub wyłączę automatyzację). To, czy automatyzacja jest włączona widzę po przełączniku (jest w prawo albo w lewo) i nie potrzebuję dodatkowej sygnalizacji w postaci koloru ikony.
W sumie pewnie mógłbym dodać do tej karty drugą encję “światło w łazience” i pewnie jakoś to tak ułożyć żeby osiągnąć zamierzony efekt ale myślałem, że wystarczy linijka jamla i się da :wink:

Czyli jednak template chyba ma szansę pomóc (powiązać jedno z drugim)

no jedna linijka to raczej nie, ale skoro masz automatyzację którą wyłączasz to jakieś dziwne rozwiązanie, w sumie nie ma co teoretyzować okaż jak to masz rozwiązane to może ktoś wymyśli coś rozsądnego

Swoją drogą dziwne to co mówisz, bo jeśli encja ma stany on/off (jaka by nie była) to kolor przełącznika domyślnie się zmienia - w standardowym jasnym motywie zgaszone światło wygląda tak (to nie jest standardowa karta encje, więc linijka stanu jest nieco dziwna)
off-2024-10-02_15-33

Hehe. Jak zwykle pewnie ile głów, tyle pomysłów na rozwiązanie tego samego problemu i jak zwykle to samo da się osiągnąć na ileś tam sposobów.
Chcę wiedzieć, że łazienka jest wolna. W tej łazience nie mam czujnika ruchu ani obecności ale mam światło włączane smart włącznikiem. Ustawiłem więc automatyzację, która wysyła mi powiadomienie na telefon, gdy ktoś zgasi światło w łazience. Ponieważ jednak nie chcę być powiadamiany zawsze, tylko czasami, to na dashboard wyciągnąłem sobie kartę z encją od tej automatyzacji i włączam ją sobie ręcznie gdy tego potrzebuję (nie ma reguły).
Może można prościej / bardziej elegancko? Chętnie poczytam jakieś podpowiedzi :slight_smile: .
Mam nadzieję, że teraz to nie jest takie dziwne :wink: