Cześć,
w dashboard mam kartę “Encje” a na niej jedną encję przełącznika. W opcjach jest możliwość ustawienia “Kolory ikon w zależności od stanu”
. Rozumiem jak to działa.
Czy jednak jest możliwość aby ta ikona zmieniała kolor w zależności od stanu innej encji (konkretnie światła)?
W karcie “Kafelek” (rekomendowana przez HA karta do encji) masz takie możliwości:
EDIT:
Faktycznie, w pośpiechu źle zinterpretowałem pytanie.
Myślę, że OPowi chodziło o coś innego
Jak to zrozumiałem tak: kolor ikony ma się zgadzać z kolorem światła (które w dodatku z tym przełącznikiem nie ma powiązania logicznego w HA)
standardowo mamy coś takiego, gdzie kolor światłą jest domyślnie zgodny ze światłem, ale kolor przełącznika obrazuje stan (on/off)
odnośnie rozwiązania, to podobno w HA wszystko jest możliwe, ale… do tego celu należy dość mocno modyfikować lovelace (są do tego odpowiednie komponenty niestandardowe)
W pierwszej chwili myślałem o stworzeniu encji template, ale to nie rozwiąże zagadnienia zmiany koloru przeąłcznika.
Nie chodzi tu o kolor światła jako taki. Chodzi tylko o to, żebym jednym rzutem oka na ten kafelek wiedział, czy światło w łazience jest włączone, czy nie.
Tak, przełącznik nie jest powiązany ze światłem.
Już tłumaczę dokładnie:
Przełącznik włącza i wyłącza automatyzację, która jako trigger ma ustawione wyłączenie światła w łazience. Chciałbym wiedzieć czy światło w łazience jest włączone czy nie zanim przełączę ten przełącznik (włączę lub wyłączę automatyzację). To, czy automatyzacja jest włączona widzę po przełączniku (jest w prawo albo w lewo) i nie potrzebuję dodatkowej sygnalizacji w postaci koloru ikony.
W sumie pewnie mógłbym dodać do tej karty drugą encję “światło w łazience” i pewnie jakoś to tak ułożyć żeby osiągnąć zamierzony efekt ale myślałem, że wystarczy linijka jamla i się da
Czyli jednak template chyba ma szansę pomóc (powiązać jedno z drugim)
no jedna linijka to raczej nie, ale skoro masz automatyzację którą wyłączasz to jakieś dziwne rozwiązanie, w sumie nie ma co teoretyzować okaż jak to masz rozwiązane to może ktoś wymyśli coś rozsądnego
Swoją drogą dziwne to co mówisz, bo jeśli encja ma stany on/off (jaka by nie była) to kolor przełącznika domyślnie się zmienia - w standardowym jasnym motywie zgaszone światło wygląda tak (to nie jest standardowa karta encje, więc linijka stanu jest nieco dziwna)
Hehe. Jak zwykle pewnie ile głów, tyle pomysłów na rozwiązanie tego samego problemu i jak zwykle to samo da się osiągnąć na ileś tam sposobów.
Chcę wiedzieć, że łazienka jest wolna. W tej łazience nie mam czujnika ruchu ani obecności ale mam światło włączane smart włącznikiem. Ustawiłem więc automatyzację, która wysyła mi powiadomienie na telefon, gdy ktoś zgasi światło w łazience. Ponieważ jednak nie chcę być powiadamiany zawsze, tylko czasami, to na dashboard wyciągnąłem sobie kartę z encją od tej automatyzacji i włączam ją sobie ręcznie gdy tego potrzebuję (nie ma reguły).
Może można prościej / bardziej elegancko? Chętnie poczytam jakieś podpowiedzi .
Mam nadzieję, że teraz to nie jest takie dziwne