Jeśli nie działa w nim przewodowy Ethernet to nadaje się co najwyżej na elektro-śmieci a nie na bazę sprzętową pod HAOS.
Na postawie tej skromnej informacji nie udało mi się stwierdzić specyfikacji sprzętowej, bo z tego co widzę to wersji było minimum klika, w tym wiele dość mocno okrojonych
Z tego co tam wyczytałem opcjonalna fabryczna karta WiFi w Wyse 5010 to… jakaś dedykowana karta USB wpięta do CN2600 (ale tylko w wersjach płyty głównej z zamontowanym hubem USB oraz układem zasilania tego portu), niestety strzelam w ciemno, że chipset Ralink RT3572 jest i tak nieobsługiwany w HAOS.
Jakkolwiek od serca odradzam stare konstrukcje AMD, thin-clienty na bazie inteli są zwykle w miarę zgodne z założeniami centrino, więc szansa na kompatybilność jest dużo większa.
wrócę do wstępnych zagadnień
do HAOS nie dograsz żadnych sterowników - takie jest założenie systemu bazującego na Buildroot - w systemie się nie grzebie (jest gotowy “z pudełka” do pracy na sprzęcie na który jest przeznaczony, niestety nie istnieje sprzęt typu “każdy pecet”, więc przydałaby się tabela zgodności, której budowa jest awykonalna, bo miażdżąca większość użytkowników nie umie określić jakiego sprzętu używa i czy jest w 100% kompatybilny…)
ChatGPT zaskakująco często kłamie, najwyraźniej nie odróżnia ziarna od plew…
Wrócę do tematu - próbowałeś downgrade systemu tak jak mówiłem?
(jestem przekonany, że część sterowników przy jakiejś aktualizacji systemu poleciała w kubeł, być może były niezgodne z nowym jądrem, generalnie twórcy systemu nie mają priorytetu na WiFi, bo ze względu na typowe zastosowania HA preferowany jest Ethernet po kabelku).
Odmian RTL8188 jest od groma i trochę, ale… w HAOS 10.x przynajmniej wybrane wersje działały
Problem można próbować identyfikować, ale do tego potrzebujesz działającego Ethernetu (by łatwo zrobić downgrade też).
Szczerze mówiąc w ogóle nie rozumiem tego ciśnienia na WiFi - jeśli nie masz okablowania (z czego wynika, że nie potrzebujesz go do innych zastosowań albo sądzisz, że nie potrzebujesz), to zamontuj maszynę z HAOS bezpośrednio przy routerze…
Wydaje mi się, że to w najbliższych miesiącach będzie temat-bumerang…
Aktualnie jedynym sensownym obejściem niewspieranego sprzętu jest instalacja HAOS-ova w jakiejś wirtualizacji (np. proxmox), ale by to miało sens sprzęt nie może być “klasy elektro-śmieć”… (jeśli chcesz mieć łatwo, prosto i przyjemnie, ale przy takich założeniach to jednak generic, tylko na dostatecznie współczesnym sprzęcie, i nie piszę tego jako anty-ekolog, tylko kieruję się zdrowym rozsądkiem).