W/g dokumentacji, przecież nie od razu Kraków zbudowano.
https://esphome.io/components/button/template
button:
- platform: template
name: "Template Button"
on_press:
- script.execute: moj_script_1
w ogóle to czytaj dokumentację, bo warto np. limitować użycie skryptu.
Ja bym to próbował jednak zrobić inaczej - np. stworzyć template switch który będzie odpowiadał za tryb pracy instalacji, a pompowanie zautomatyzować na podstawie ciśnienia sprawdzając oczywiście stan tego wirtualnego przełącznika.
wszystko można rozwiązać na wiele sposobów, nie ma jedynej słusznej ścieżki
przykładowo rozwiązanie w ogóle bez skryptów - na dobry początek (copy/paste z dokumentacji)
sensor:
- platform: dht
humidity:
name: "Living Room Humidity"
on_value_range:
- above: 65.0
then:
- switch.turn_on: dehumidifier1
- below: 50.0
then:
- switch.turn_off: dehumidifier1
temperature:
name: "Living Room Temperature"
tylko musisz je totalnie zmodyfikować - mam na myśli adc
zamiast dht
, warunki odwrotnie i przed włączeniem przekaźnika sprawdzać warunek (tzn. stan w jakim jest twój wirtualny przełącznik) - tu taka figura (oczywiście wcięcia muszą być dużo głębiej, bo taki blok będziesz miał już po sprawdzeniu warunku ciśnienia)
on_...:
then:
- if:
condition:
- switch.is_on: twoj_wirtualny_switch
then:
- switch.turn_on: moj_przekaznik_1
- delay: 5s
- switch.turn_off: moj_przekaznik_1
czyli taki blok ma się znaleźć w tym poprzednim kawałku w ten sposób (dolne then i blok kodu ma być w miejscu tego górnego then)
uwaga na wcięcia, to zawsze musisz sprawdzać w dokumentacji jeśli nie znasz tego na wylot - spacje są kluczowym elementem sterującym YAMLa, więc jeśli wcięcia nie są na właściwym poziomie to blok kodu zadziała totalnie inaczej lub wcale
wirtualny switch to switch template (zbudowany analogicznie do przycisku template)
można sprawdzać więcej warunków jednocześnie (nie wiem np. co ma robić pompa solary, ale może od jej stanu też ma zależeć pompowanie ciśnienia?)
no generalnie musisz sobie rozpisać konkretne założenia co to ma robić i je zrealizować w dowolny sposób, który ci najbardziej odpowiada (no sorry ja nie mam tyle czasu na to by to zaprojektować za Ciebie)