UWAGA to nie jest kompletny YAML, a jedynie sekcje dodatkowych sensorów (więc treść trzeba dokleić do właściwych istniejących sekcji) i uzupełnienia (by mieć w miarę pełne informacje o WiFi oraz diagnostyce - przydają się do diagnozowania przyczyn awarii, bo rozłączanie WiFi nie musi wynikać z samych warunków WiFi…)
substitutions:
name: "nazwa-hosta"
friendly_name: "Przyjazna Nazwa"
debug: # wymagane dla pierdół diagnostycznych
update_interval: 5s
binary_sensor:
- platform: status # wskazuje stan połączenia API z HA
name: "${name} Node Status"
id: system_status
sensor:
- platform: wifi_signal # siła sygnału WiFi
name: "${name} sygnał WiFi"
update_interval: 60s
- platform: debug # i kilka pierdół diagnostycznych
free:
name: "${name} Heap Free"
fragmentation:
name: "${name} Heap Fragmentation"
block:
name: "${name} Heap Max Block"
loop_time:
name: "${name} Loop Time"
text_sensor:
- platform: wifi_info
ip_address:
name: "${name} IP Address"
ssid:
name: "${name} Connected SSID"
bssid:
name: "${name} Connected BSSID"
mac_address:
name: "${name} Mac Wifi Address"
scan_results:
name: "${name} Latest Scan Results"
dns_address:
name: "${name} DNS Address"
# - platform: ethernet_info # tylko dla Ethernetu - konfiguracja niemal analogiczna jak wyżej
- platform: debug # i jeszcze kilka pierdół diagnostycznych tym razem tekstowe sensory
device:
name: "${name} Device Info"
reset_reason:
name: "${name} Reset Reason"
Tak, ESPHome. Używam płytki ESP32-C6. Chciałbym dodać diodę LED sygnalizującą połączenie płytki z siecią. Dzięki temu funkcja będzie podobna do oryginalnego adaptera. Potrafię zaprogramować płytkę, ale nie potrafię samodzielnie napisać kodu.
Mam tę płytkę ESP32-C6 Supermini, ma 3 diody LED, jedna odpowiada za zasilanie, druga jest prawdopodobnie programowalna, a trzecia RGB również sterowana. Nie mogłem jej jednak zaprogramować. Chat GPT podsunął mi kilka opcji kodu, ale podczas weryfikacji pojawił się błąd. Postanowiłem więc po prostu przylutować diodę LED z rezystorem do wolnego pinu i dodać kod z Twojego linku.
No widzisz, a wystarczyło zapytać, albo zajrzeć do dokumentacji - na tym rysunku wbudowana dioda LED jest na GPIO15, a piksel RGB WS2812 na GPIO8
Swoją drogą numery GPIO powinny być nadrukowane obok komponentów
tak jak widać tu
status_led:
pin:
number: GPIO15 # to ten zwykły LED
inverted: true # nie wiem jak jest rozwiązane, więc zakładam sterowanie stanem niskim - wyjście w trybie OD
ale możesz oczywiście dużo więcej wyświetlić używając układu RGB
Udało mi się znaleźć wspólny język z AI. Napisałem kod, który po nawiązaniu połączenia świeci na zielono, po utracie sygnału miga na niebiesko i przechodzi w tryb AP. Jeśli podłączę zasilanie i nie znajdzie Wi-Fi, zaświeci się na czerwono i przejdzie w tryb AP.
Posiadam Anenji 11kW z dwoma wyjściami ten model z przed dwóch lat bez kolorowego wyświetlacza. Podłączyłem go do HA po modbus i mam wszystkie parametry, bez informacji ile wyprodukował on kWh od początku. Ktoś zna adres modbus pod którym dostane taką encje?
Sorry i write in english, but maybe this post can help for people with easun 11kw ( anenji) with integrated wifi.
The only project that work for me is this
After i have finaly have conection whith the inverter in the morning i reeive a lot of GRC error, the inverter has starded to charge from sun.
I hve try all the sugestion on this forum bbut no succes.
finly i have replaced the esp32 ( devkit v1) with esp32 d1 mini and all error has gone.
W falowniku nie ma takiej funkcji. Dodałem kod za pomocą sztucznej inteligencji. Włóż go do czujników, a następnie w inteligentnym domu zobaczysz dzienną produkcję.
Podpisy kodów w języku ukraińskim
# Сенсор потужності, який у тебе вже є
- platform: homeassistant
entity_id: sensor.esp32_aneji_anenji_pv_average_power
id: pv_average_power
internal: true
# Сенсор щоденної енергії на основі average_power
- platform: total_daily_energy
name: "ANENJI PV energy today (calc)"
power_id: pv_average_power
unit_of_measurement: kWh
accuracy_decimals: 2
filters:
- multiply: 0.001 # перетворення з Вт·год у кВт·год
Zmień ID tego czujnika na swoje, ponieważ jak widać jego nazwa jest powiązana z samym urządzeniem ESP
entity_id: sensor.esp32_aneji_anenji_pv_average_power
Thank you for your picture and everyone else for the idea, I have connected my ESP32C3 to my EASUN SMGII 6.2 inverter, what cometh with the new built-in WiFi.
It works good, draws very little from the inverter, and when the refreshing interval is at least 5 sec ín the .yaml file, there are no modbus duplication errors.
Hello Zsolt_Prókai you do not use any of converters (TTL to RS485) you are connected straight to ESP32? Could you show me, how do you connect it from inverter cable to ESP32? Could you share yaml file? Thank you