Ponieważ z wewnętrznym pullup w przewodach płynie mały prąd, który łatwo zakłócić.
Jeśli za pomocą zewnętrznego rezystora wymusisz konkretny prąd, to zakłócenie też musi być konkretne.
Im dłuższe przewody tym więcej zbierają zakłóceń… taka antena.
Ok, ale te zakłócenia spowodują jedynie to, że będą błędne stany rozpoznane przez esp, tak?
Czy zakłócenia powodują np. większe obciążenie i grzanie esp… itp?
Pytam bo mam esp32 z pullup na 4 pinach a przewody do kontaktronów po 8-10m i działa to bezbłędnie od bardzo dawna. Czy powinienem to zmieniać z jakiegoś powodu.
Skoro działa… ?
Przewód nie równy przewodowi… skrętka działa lepiej niż Ydy
Tak samo stan styku normalnie zwarty zbiera mniej.
Mam na skrętce, to skoro działa to nie ruszam, dzięki
Hej,
Dopisuje się w tym wątku aby nie rozpoczynać nowego. Przeczytałem parę tematów na forum, które pomogły mi zrobić zaplanowaną konfigurację (za co Wam dziękuje ) Mam jednak mały problem i może podpowiecie co lub jak inaczej to zrobić.
Wymyśliłem sobie że zrobię nawilżacz powietrza DIY, sterowanie ESPHome aby oczywiście w pełni był zintegrowany z HA. Plan jest dość prosty płytka Wemos D1 mini + dwa proste przekaźniki 5V + jeden przycisk monostabilny.
przekaźnik 1 - ON/OFF nawilżacz
przekaźnik 2 - ON/OFF oświetlenie nawilżacza
Udało mi się napisać wszystko i działa bardzo ok. Pojedyncze naciśnięcie przycisku przełącza przekażnik 1, podwójne przełącza przekaźnik 2
fragment mojego kodu:
switch:
- platform: gpio
pin: GPIO13
id: klawisz1
name: "Nawilzacz"
icon: "mdi:weather-windy"
pin: GPIO15
id: klawisz2
name: "LEDy"
icon: "mdi:lightbulb-on-outline"
binary_sensor:
pin:
number: D5
inverted: true
mode:
input: true
pullup: true
name: "Przycisk"
icon: "mdi:light-switch"
on_press:
then:
- delay: 1s
- switch.toggle: klawisz1
on_double_click:
min_length: 50ms
max_length: 350ms
then:
- switch.toggle: klawisz2
Problem jaki zaobserwowałem to przekaźnik 1 przełącza się (ON/OFF) podczas podwójnego kliknięcia. Wszystko działa ok, jednak przeszkadza mi to klikanie Starałem się dodać - delay: 1s ale nie ma to wpływu niestety (polecam bo działa fajniej, ale nie rozwiązuje mojego mini problemu.
Podpowiedzcie proszę co najprościej zrobić
Może rozwiązanie, które stosuje @macek tu się sprawdzi:
Dzięki @angler , zobaczę, popiszę może się uda. Chciałem uniknąć “multi_click” ale może właśnie się nie da inaczej.