rok 2026
2026.1.0 warto czytać - istotne zmiany, m.in. framework Arduino przestał być domyślny dla wielu platform sprzętowych, zmiany w API i OTA
2026.2.0 warto czytać - istotne zmiany
2026.3.0 - istotne zmiany w popularnych komponentach Time, OpenTherm, Speaker Media Player i w mniej popularnych SGP30, ESP32-P4
2026.4.0 - ESP32 CPU frequency, … i wiele innych
i taki mój mały prywatny komentarz, radzę poczekać na jakieś nowsze wersje od 2026.4.0, gdzie zostaną naprawione błędy, bo mimo tego, że przeczytałem (a nie jedynie przejrzałem) całość, to ta aktualizacja
- uwaliła mi bardzo rozbudowaną konstrukcję na bazie RP2040 i już drugi dzień szukam co jest przyczyną (bo nie ma słowa o żadnym komponencie, który używam, a tymczasem nowe firmware uwala malinę pico W “na głucho” więc z konfiguracji wywalam po kawałku komponent za komponentem zupełnie w ciemno), tu sytuacja na razie bez zmian (chwilowo brak czasu na dalszą walkę)
kolejna ciekawostka - mam 2 identyczne wyświetlacze, różnią się tym, że w jednym jest ESP32 rev 1.0, a drugim rev. 3.1 (taka kwestia której normalny człowiek nawet nie zauważy, bo nie ma fizycznych różnic), starszy modela zaczął niepoprawnie wyświetlać kolory… nad tym się jeszcze nie zastanawiam czy i co robić…tu poprawka wyszła w 2026.4.1- jest za to inna nowość - ostrzeżenie dla niektórych urządzeń gdzie ESHome działa od bardzo dawna
Bootloader too old for OTA rollback and SRAM1 as IRAM (+40KB). Flash via USB once to update the bootloaderoczywiście ostrzeżenie jako-takie nie jest niczym groźnym, ale bez fizycznego połączenia serialem wykorzystanie nowej dostępnej opcji optymalizującej wykorzystanie RAM nie jest możliwe