ESPHome lista wydań zawierających Breaking Changes (zmiany wstecznie niekompatybilne)

rok 2026

2026.1.0 warto czytać - istotne zmiany, m.in. framework Arduino przestał być domyślny dla wielu platform sprzętowych, zmiany w API i OTA

2026.2.0 warto czytać - istotne zmiany

2026.3.0 - istotne zmiany w popularnych komponentach Time, OpenTherm, Speaker Media Player i w mniej popularnych SGP30, ESP32-P4

2026.4.0 - ESP32 CPU frequency, … i wiele innych

i taki mój mały prywatny komentarz, radzę poczekać na jakieś nowsze wersje od 2026.4.0, gdzie zostaną naprawione błędy, bo mimo tego, że przeczytałem (a nie jedynie przejrzałem) całość, to ta aktualizacja

1. uwaliła mi bardzo rozbudowaną konstrukcję na bazie RP2040 i już drugi dzień szukam co jest przyczyną (bo nie ma słowa o żadnym komponencie, który używam, a tymczasem nowe firmware uwala malinę pico W “na głucho” więc z konfiguracji wywalam po kawałku komponent za komponentem zupełnie w ciemno), tu sytuacja na razie bez zmian (chwilowo brak czasu na dalszą walkę)
  2. kolejna ciekawostka - mam 2 identyczne wyświetlacze, różnią się tym, że w jednym jest ESP32 rev 1.0, a drugim rev. 3.1 (taka kwestia której normalny człowiek nawet nie zauważy, bo nie ma fizycznych różnic), starszy modela zaczął niepoprawnie wyświetlać kolory… nad tym się jeszcze nie zastanawiam czy i co robić… tu poprawka wyszła w 2026.4.1
  3. jest za to inna nowość - ostrzeżenie dla niektórych urządzeń gdzie ESHome działa od bardzo dawna Bootloader too old for OTA rollback and SRAM1 as IRAM (+40KB). Flash via USB once to update the bootloader oczywiście ostrzeżenie jako-takie nie jest niczym groźnym, ale bez fizycznego połączenia serialem wykorzystanie nowej dostępnej opcji optymalizującej wykorzystanie RAM nie jest możliwe
1 polubienie