Witam. Siedzę dokładnie 17 godzinę na próbach sflasowania Ledvance e14 B40 na układzie bk7231t. Docelowo żarówka ma być widoczna w ESP HOME na HA i tam ma być kontrolowana WLED-em. Próbowałem narzędzi Itchiptool na win, jak i krok po kroku na instalacjach ubuntu, i zawsze jest jakiś problem. Dalsze szukanie dokłada kolejnych problemów, już się pogubiłem. Czy mógł by ktoś krok po kroku napisać jak używając wifi odciąć ten sprzęt od chmury i wgrać esp home? tłumacząc jak idiocie, bo od prób i szukania instrukcji nie wiem już nic.
Jaką metode flaszowania używasz? Podaj linki do tych metod. Co to jest te “Itchiptool”?
Taki opis świadczy, że zakładasz oczywistość dla czytających, a tak nie jest. Jeślio to metoda OTA (flaszowanie po WiFi), to jest kilka kluczowych kwesti sprzętowych do sprawdzenia na komputerze, z którego prubujesz to robić.
Nikt nigdy nie daje gwarancji, że to się uda
tym narzędziem flaszuje się po kabelku (więc żarówka musi być rozebrana)
Generalnie instrukcja wideo jest dostępna tam
https://docs.libretiny.eu/docs/getting-started/
a skąd masz pewność, że akurat masz MCU BK7231T?
Profil urządzenia jest już zrobiony w tuya-cloudcutter, więc część można pominąć. Posiadając ten profil nie trzeba rozbierac urządzenia.Nie wiem co dalej zrobić posiadając ten profil. instrukcje są nie jasne. Pewność mam taką, że tylko to było tam montowane.
To jest żadna pewność, tylko potwierdzenie, że ktoś akurat trafił na taką wersję sprzętu (żarówki), ale nie znaczy to, że nie istnieją inne w tym takie które skonwertować się wcale nie dadzą (bo mają np. inny MCU).
Pewność będziesz miał jeśli kupisz kilka nowych identycznych żarówek z tej samej partii (czyli np. nie ze zwrotów) i jedną z nich rozbierzesz.
kiedy na ubuntu próbuję sudo ./tuya-cloudcutter.sh -r wyskakuje WARNING: Selected wifi P support : nie AP support is manditory for tuya-cloudcutter to work. If this blank or ‘no’ your adapter dosn’t support this feature. Adapter to TP link WN722N V2.
-
- Nie masz żadnej pewności, że w środku jest BK7231T tak jak pisze @szopen .
-
- Zakładając nawet, że w środku jest BK7231T to nie ma pewności, że w tym MCU jest oprogramowanie pozwalające na flash po OTA.
-
- Czy sprawdziłeś w ogóle możliwość pracy twojej karty WiFi w trybie AP?
EDIT:
O tym właśnie piszę w pkt.3. Tu masz link gdzie opisałem jak sprawdzić to w Linux. Projekt jest podobny to Tuya-Convert więc instrukcja się przydaje również przed użyciem Tuya-Cloudcutter.
Wygląda na to, że musisz zaopatrzyć się w inną kartę. Wersja V2 nie ma raczej trybu AP.
Masz kartę WiFi, która nie potrafi wystawić AP, użyj innej (szukaj w/g możliwości uruchomienia na niej AP), albo użyj po prostu maliny.