Ciszę się, że coś pomogłem.
Wyeksportuje Ci to raz jeszcze z NR i podeślę wieczorem.
Cuda. Wgralem Twoj konfig sensorow i straciłem wszystkie encje z pieca. Nie mam pojecia dlaczego.
Bede dzis szukal
Pozdrawiam
Wojtek
Jeżeli już miałeś takie nazwy sensorów w HA to dodanie nowych sensorów nie zaktualizuje/usunie starych, z reguły stare sensory zmienią nazwy z
Vaillant Temperatura Powrotu
na Vaillant Temperatura Powrotu_2
Mam na mysli cos innego. ebus700 i pozostale urzadzenia nie widza juz zadnych encji - wszystkie sa unknown. Komunikacja po stronie addona ebusd dziala poprawnie ale cos z mqtt sie stalo. Mqtt samo dziala bo mam liczniki supli, ktore dzialaja ale tak jakby mosquitoo broker stracil komunikacje z ebusd.
Walcze z tym caly dzien dzis i kolejny raz stawiam HA
Czyli MQTT Explorer też nic nie widzi?
Widzi caly ruch ktory dziala normalnie. Mqtt w HA tez juz widzi chodz encje sa martwe. Zrobie swoje sensory i zobaczymy
No wiec tak.
MQTT zasadniczo dziala i widze sensory ebusd ale jakos ich malo. Mam global, bai i brodcast a brakuje np. 700.
Zrzut z mqtt explorera
Widze tez ruch w HA
Niestety nie mam zadnego sensora w poszczegolnych urzadzeniach MQTT
Jak widac wszystkie sensory sa unavailable, w logbooku jest pusto a jak rozwine np. ebusd 700 to tam rowneiz unavailable.
Probowalem utworzyc testowo sensor
sensor:
- name: "Vaillant Outside Temperature"
state_topic: "ebusd/broadcast/outsidetemp/#"
value_template: "{{ value_json.temp2.value }}"
unit_of_measurement: "°C"
icon: mdi:thermometer
Niestety nic to nie dalo i sensor sie nie utworzyl.
Byc moze powinienem na platformie sensors cos utworzyc ale nie wiem.
Byc moze jak nie widzi urzadzen mqtt to z samego ruchu po topicach nie utworzy sensora - nie wiem.
Wiec sytuacja na dzis jest taka ze niby czesciowo dziala (brak ruchu na 700 ale jest bai) ale nic z tym nie moge zrobic nawet testowo.
Nie podoba mi sie tez log ebusd bo niby znajduje pliki konfiguracyjne ale wywala blad :
Pisałem o tym w zeszłym roku .proszę spojrzeć
https://forum.arturhome.pl/t/ha-i-sterowanie-kotlem-gazowym-vaillant-vc-206-5-5/584/135?u=tomasz_s
Dziekuje chyba powoli odzyskuje sprawnosc
Po ostatniej aktualizacji eBUSd do v. 24.1.1 i u mnie też pojawiły się problemy z odczytem danych. Skopiowałem pliki konfiguracyjne z Githuba i wskazałem na nie w dodatku. U mnie to rozwiązało problem.
loglevel_all: notice
mqtttopic: ebusd
mqttint: /etc/ebusd/mqtt-hassio.cfg
mqttjson: true
mode: ens
latency: 10
network_device: 192.168.1.25:9999
configpath: /config/ebusd-configuration/ebusd-2.1.x/en
mqttvar: filter-name=
Wczoraj udalo mi sie w koncu dogadac z tematem a przynajmniej glowna czescia.
Przede wszystkim przywrocilem w konfigu ebusd pierwotna ścieżkę do konfigu
mqttint: /etc/ebusd/mqtt-hassio.cfg
Po drugie znalazlem na mecie plik mqtt-hassio.cfg, ktory wgralem do katalogu ebusd
Ruszyło wszystko i teraz bede walczyl z sensorami ale pojawily sie encje i duzy ruch na mqtt.
Jest wersja plików konfiguracyjnych NEXT
’
--foreground --receivetimeout=10000 --latency=10 --acquiretimeout=10000 --acquireretries=10 --scanconfig=full --mqttjson --mqttvar=filter-direction=r|u|^w --mqttvar=filter-name= --configpath=https://ebus.github.io/next/
’
Edit: sorry nie wiem jak sformatować do formatu kodu, podmienia samo link
Wcześniej używałem plików konfiguracyjnych JonesPD i musiałem tylko jeden plik skopiować ctls2 na ctlv2 (to ten sam sterownik i te same pliki konfiguracyjne ale nie było go tam)
Jeszcze dodam jak odpytuje sterowniki o nowe wartości (czasami częstotliwość odświeżania była kiepska)
alias: EBUS mqtt GET
description: ""
triggers:
- trigger: time_pattern
minutes: /1
conditions: []
actions:
- action: mqtt.publish
metadata: {}
data:
evaluate_payload: false
qos: 0
retain: false
topic: ebd/hmu/CopHcMonth/get
payload: ""
data:
topic: ebd/hmu/CopHc/get
data:
topic: ebd/hmu/CopHwcMonth/get
data:
topic: ebd/hmu/CopHwc/get
data:
topic: ebd/ctls2/hwcstoragetemp/get
data:
topic: ebd/ctls2/z1OpMode/get
data:
topic: ebd/ctls2/z1RoomTemp/get
data:
topic: ebd/ctls2/z1ActualRoomTempDesired/get
data:
topic: ebd/hmu/rundatastatuscode/get
data:
topic: ebd/ctls2/PrEnergySum/get
mode: single
hej
Prośba o wsparcie przy integracji.
Mam skonfigurowane i wydaje się, że działa możliwie najlepiej jak to możliwe, co nie znaczy, że dobrze.
Według “logów” i to się zgadza ze stanem mam, ekran z mqtt
dla 08 - piec znalazł “dedykowany” plik z parametrami,
a dla 15 - sterownik nie odnajduje pliku, jeśli dodam go lokalnie ręcznie to oczywiście znajduje i pojawiają się wartości, ale ich nie rozumiem (to zostawiam sobie na później)
Na ten moment nie używam plików lokalnych ale z Description | eBUS configuration files ustawione to mam w konfiguracji (różne opcje były tutaj, ta wydaje się najlepsza).
I teraz w czym jest problem. “Wybrany” plik 08 nie jest najlepiej dopasowany do mojego pieca, według zawartości nie ma tam mojego ID urządzenia nie wspomnę już o wersji i leci po standardzie, przez co mam dużo pozycji bez wartości. W innych plikach też nie znajduję mojego ID. Dodawałem moje ID do poszczególnych plików BAI, ale efekty były słabe. Raz lepsze, raz gorsze, ale ogólne mizerne.
Prośba o informację jak mogę utworzyć/zmodyfikować samodzielnie plik CSV z pozycjami których mi brakuje, a raczej na 100% są w piecu.
np.
i sądzę, że są pod wartościami których według log nie można odczytać
a co za tym idzie nie są wysyłane do mqtt
Moje urządzenia to 15
“MF”: {“value”: “Vaillant”},
“ID”: {“value”: “SCC00”},
“SW”: {“value”: “0600”},
“HW”: {“value”: “3903”}}
"product": {"value": "0020197227"},
"supplier": {"value": "0932"},
"counter": {"value": "015074"},
"suffix": {"value": "N0"}}
a 08 to
"MF": {"value": "Vaillant"},
"ID": {"value": "BAI00"},
"SW": {"value": "1104"},
"HW": {"value": "7603"}}
"product": {"value": "0010025218"},
"supplier": {"value": "1610"},
"counter": {"value": "005741"},
"suffix": {"value": "N8"}}
Podpowie ktoś jak zrobić żebym mógł zmienić temperaturę zadaną oraz synchronizować datę i czas z internetem? sterownik 470. mam ebus c6
Temperatury nie rozpracowalem, ale datę i godzinę mam zdobioną. Od pewnego czasu mam coś uszkodzonego w Vaillant-cie i przy “mrugnieciu” prądu - ustawia się na 1 stycznia 2010. Strasznie mnie irytowało każdorazowe ustawianie daty i godziny.
Zrobiłem to w NR. Co 15 minut NR czyta aktualną datę i godzinę z systemu, następnie poprzez MQTT “set” ustawiam takową Vaillant -owi.
Można by to rozbudować i porównywać czy np. odczytana z Vaillanta różni się o ileś tam od systemowej i dopiero wtedy ja zapisywać.
Póki co jednak - moje rozwiązanie działa i w najgorszym wypadku mam nieaktualną godzinę to końca najbliższego kwadransu.
Też tak miałem - trzeba wynienić kondensator czy cos podobnego w regulatorze.
Podeślesz swoją konfigurację i gdzie to wkleić.
Spróbuj pożyczyć ten plik ebusd-configuration/ebusd-2.1.x/en/vaillant/15.f47.csv at master · john30/ebusd-configuration · GitHub
Nazwij 15.scc.csv
Tu masz drugi wątek, jakieś wartości odczytują