Można zintegrować w HA i NodeRed
Witam
Czy przy połączeniu logo z ha przez modbus jest komunikacja dwukierunkowa i można odczytywać stan wyjścia sterownika?
W Modbus zawsze jeden pyta (HA), drugi odpowiada (LOGO) i tylko w taki sposób odbywa się transmisja więc nie wiem co masz na myśli pisząc “komunikacja dwukierunkowa”?
Chodzi mi o to że logo z modbus są tańsze niż nowe wersje z mqtt. I pytanie czy korzystając z modbus do komunikacji na czymś stracę?
Jak pisałem wyżej: w Modbus zawsze tylko jeden (np. U#1) pyta, drugi (U#2) odpowiada na zapytanie kierowane do niego, trzeci (U#3) odpowiada na zapytanie kierowane do niego. W MQTT urządzenia same publikują stany czyli po zmianie stanu U#2 wysyła message
do brokera a U#1 tę wiadomość odczytuje, może być także odwrotnie - U#1 wysyła, U#2 odbiera, również U#3 może wysyłać a U#2 odbierać, ogólnie każdy z każdym może się komunikować. W MQTT do komunikacji potrzebny jest “element” trzeci czyli broker MQTT (Podstawy MQTT w IoT), w Modbus urządzenia są podłączone bezpośrednio ze sobą.
@Artur_Mat … odpowiedz na Twoje pytanie: to zależy
Trudno odpowiedzieć w oderwaniu od konkretnego zastosowania.
Przy jednym sterowniku modbus może być lepszy. Przy ilości większej i gdy jest potrzeba wymiany informacji pomiędzy PLCkami trocĥę się już komplikuje.
Tak komunikacja działa w dwie strony W NodeRed, nie wiem jak w HA.