HA na AOOSTAR WTR PRO 5825U

Po głębszych przemyśleniach zdecyduje się na ten Aoostar. Tylko teraz tak, skoro Truenas ma obsługę wirtualizacji, to można by pominąć proxmox i z poziomu truenas zainstalować home assistant w wirtualnej maszynie. Co myślicie o takim rozwiązaniu?

A pytanie drugie. W nas chce przeznaczyć 2 dyski (w raid) na kopie zapasowe i kolejny dysk ma monitoring. Czy to dobry pomysł, żeby truenas zarządzał dyskiem od monitoringu?

Dla jednej VM, w dodatku HAOS, zdecydowanie pomiń Proxmox. Na TN Scale działa idealnie.

Poza dedykowanymi rejestratorami, zawsze takim dyskiem zarządza jakieś oprogramowanie. Qnap, Synek, Asustor i masa innych, dlaczego TN miałby być złym pomysłem?

Może źle zapytałem. Chodzii mi o to, czy stosowany w tn system plików zfs będzie odpowiedni do ciągłego zapisu. Z tego co wiem, to angażuje on do tego duże ilości ramu.

Przy testowaniu TN Scale maiłem jeden zasadniczy problem, skomplikowane zarządzanie dostępem do zasobów i użytkowników (ACL). To jest cała i zasadniczo różna filozofia, począwszy od ZFS, tworzenie puli i wirtualnych dataset. I im dalej w las tym więcej drzew. To ładne UI nie niesie za sobą prostoty dla użytkownika, który nie posiada specjalistycznej wiedzy. Podsumowując - TrueNAS SCALE to solidna platforma dla storage, ale nie jest gotowy do bycia “serwerem aplikacji” dla zwykłego domowego użytkownika bez doświadczenia z Dockerem i Linuksem. Wymaga zrozumienia całości czyli czasu i samozaparcia. Ograniczeniem, w porównaniu z PVE, jest brak migawek dla samych maszyn wirtualnych. A to chyba kluczowy argument, dla którego ProxmoxVE jest wybierany od lat przez użytkowników HA.
Zajętością RAM bym się nie martwił, o ile masz min 16 GB w tej maszynie. Co do RAID, osobiście polecam trzy dyski i RAID5. To przy obecnych cenach za GB jest najrozsądniejszy chyba wybór i całkiem elastyczny w perspektywie czasu.
Jak chcesz poznać dokładnie jak to wszystko działa (również w kontekście RAM) to polecam cykl filmów od AdminAkademia:

P.S.
Jeśli nie jesteś zaawansowanym technicznie, nie chcesz poświęcać czasu na dużą partię wiedzy, to polecam nadal, bo z perspektywy paru miesięcy, system ZIMA_OS (zamiast TruNas Scale).

Są oczywiście jakieś ograniczenia jak brak migawek VM (jeszcze) i inne zgłaszane w tym temacie, ale próg wejścia najniższy.

1 Like

Dzięki za odpowiedź. Ten kanał Admin akademia znam, ręce też mam jakby dwie prawe, linuksa używam na codzień (już od kilku lat bez Windows). Problem mam jedynie z brakiem wolnego czasu. Dlatego u mnie takie projekty trochę się ciągną. Bo mógłbym zainstalować i testować różne konfigurację, ale brak mi czasu na to. Uważam, że trzeba uczyć się na błędach. A jak na błędach to najlepiej cudzych. Po co je powielać. Dlatego lubię podpytać na forach. Czasem co człowiek, to inne doświadczenie i każdy coś podpowie. A ja jak już znajdę wolny weekend, to pozbieram do kupy porady który uważam za przydatne dla mnie.

Migawki HA ,to chyba spory przerost formy nad treścią :wink:

Ale jak ktoś koniecznie potrzebuje, to przecież można robić migawki całego zvola.

Też tak uważam, zwłaszcza przy obecnych mechanizmach kopi zapasowych w samym HA. Ale ten argument użytkowników PVE jest najczęściej podejmowany jako zasadnicza zaleta.

Dla samego HAOS i NAS, stawianie zasobożernej kobyły jaką jest Proxmox, w mojej opinii nie ma najmniejszego sensu. Tym bardziej, że w nowych wersjach TN Scale, jest pełnoprawny Docker.

Oczywiście jak ktoś wachluje VMkami, testuje różne systemy operacyjne, to zdecydowanie PVE lub XCP-ng

1 Like

Proxmox to “kobyła”? Zamisat niego TN Scale? Nieźle…

Czytanie ze zrozumieniem zdaje się kłania. Nie tylko tego co ja napisałem, ale całego wątku, ze szczególnym naciskiem, na potrzeby autora :wink:

Ale to Ty piszesz że “proxmox to kobyła” i polecasz trueNAS Scale, który zaleca posiadanie 4x więcej ramu niż proxmox.

Potrzebuję TN i home assistant. Pierwotnie myślałem o proxmox i na nim te dwa systemy oddzielnie. Ale pytałem co sądzicie żeby pominąć proxmox i zainstalować TN I w nim HA jako witualnu system.

Odpowiedź zawarłeś w pytaniu.

Skoro swoje zapotrzebowanie możesz zrealizować używając 2 zasobożerne składniki zamiast trzech to czemu nie? (na RAMie raczej nie zaoszczędzisz, bo póki nie będziesz miał go za dużo, to się nie dowiesz ile realnie potrzebujesz, jakkolwiek zawsze można wyjąć nadmiar jeśli masz moduły, którymi możesz żonglować między różnymi maszynami, ale za to jeśli procesor się nudzi, to się to przekłada na zmniejszony pobór mocy).

Z ciekawości poszukałem po sieci jak wygląda kwestia wirtualizacji HAOS w TN i możesz to zrobić na okrętkę w/g jakiegoś polskiego tutoriala lub normalnie zgodnie z dokumentacją, a skoro masz 2 prawe ręce to do roboty ;D.

Ja tak mam na Aoostar WTR MAX - mam postawionego TrueNAS jak system operacyjny, kilka apek (typu Plex, ZeroTier, etc) w kontenerach a HA działa w VM. Działa to wszystko bardzo fajnie i bez większych problemów.

A jesteś w stanie zmierzyć ile to prądu pobiera? Bo jeszcze zastanawiam się, czy nie kupić jakiejś płyty z chipset em a520/b520 ryzen I pamięci ecc.

A dlazczego HA w wirtualnej maszynie a nie w kontenerze? Jakieś większe minusy w kontenerze ma?