HA się zepsuło pomocy ;/

Witam, działało działało i klops przestało:

System postawiony na HP t620 + PROXMOX.

Przestał nagle działać, zrobiłem przywracanie z kopii w PROXMOX. Niestety rezultat na załączonym obrazku ;/

Najszybciej postaw HA od nowa i przywróć snapshota

Jedyna kopia którą mam to ta z proxmox. Co może być przyczyna takiego stanu ?

Czyli nie tworzyłeś kopi z poziomu HA?

Nie robiłeś normalnych snapshotów na inną maszynę/do chmury?

Obraz systemu robiłeś po zamknięciu maszyny HA?

PS ten błąd w konsoli jeszcze nie znaczy, że HA “zupełnie leży” - to może być np. problem z mapowaniem urządzeń w VM.
Proponuję więc poczekać cierpliwie i długo, a następnie się zalogować do tej konsoli, którą nam pokazałeś na obrazku (o ile dobrze pamiętam root bez hasła), a następnie wykonaj restart systemu HA z konsoli
ha host reboot
i daj szansę na autonaprawę systemu (o ile masz obraz z uszkodzeniami w środku).

tak, po zamknięciu.

ok sprawdzę to jutro. Niby VM działa używa procesora, pamięci itp.

Dziwne jest też to że światło np gasi o odpowiedniej porze. Ogrzewanie działa wedle harmonogramu. Ale nie mogę wejść do HA ;/

To powinien działać.

Spróbuj wyczyścić “ciasteczka” w przeglądarce, albo zalogować się do HA przez inną przeglądarkę. IP miałeś stałe ustawione? Jak dostęp z zewnętrznej domeny?

1 Like

Masz w sieci duplikat adresu IP. Może się tak zdarzyć, jeżeli ustawiłeś statyczne IP dla HA mieszczące się w puli adresów z DHCP.
Sprawdź jaki zakres adresów jest w DHCP i dla HA ustaw statyczny, ale spoza tego zakresu.

2 Likes

Brzmi rozsądnie (komunikat błędu sugeruje taki scenariusz) , jakkolwiek (jeśli się nie mylę) udev zajmuje się całym sprzętem, a nie jedynie siecią, a najczęstszym błędem w VM są niepoprawne mapowania USB (problem może dotyczyć też dysku).

Zostawiłem i się naprawiło :wink: W sumie nie wiem co było przyczyna ale bardzo prawdopodobne że dubel IP.

Powinieneś zatem popracować nad pulą DHCP i np. zacząć stosować statyczne dzierżawy (z użyciem ARP) dla pozostałych urządzeń w LAN (bo tu jak zgaduję masz statyczne IP).