Może wtedy właśnie trwała aktualizacja ( Tak HA czasami jest niedostępny w sieci podczas aktualizacji), a ty go zrestartowałeś przyciskiem power
Ale co ja mogę poradzić na to?
Wiadomo - to nie jest idealny soft, (zgaduję akurat, że HAOS nie zawiera sterownika dla karty którą masz onboard tym thin-cliencie i to jest jakby pierwsza odsłona tła problemu - wniosek jest taki, że nikt nie zgłosił issue do HAOS dotyczącego karty sieciowej w T630 i to już druga odsłona, bo brak feedbacku użytkowników pozostawia jakieś luki, że cokolwiek nie działa z braku sterownika, a kolejna jest taka, że Realtek dał z czymś ciała, ale pretensje lecą na jakiś linuxowy system), ale skoro ktoś (@angler) ustalił, że masz tej karty nie używać, bo prawdopodobnie jest ona źródłem korupcji systemu plików, ale nadal to robisz i się po 2-3 dniach okazuje że utraciłeś wszystkie dane, co jest generalnie niebywałym zdarzeniem w odniesieniu do HAOS… to jak mam to komentować.
Był taki czas, że zrobiłem dogłębne testy kompatybilności HAOS-generic dla jakichś-tam modeli komputerów (i być może one nadal są wymienione w dokumentacji), ale idea HAOS się zmieniła na tyle, że zaczęto dokładać obsługę jakiego popadnie sprzętu hosta na życzenia użytkowników i nie było już komu aktualizować tej listy kompatybilności, bo cała para poszła na dokładanie sterowników do Buildroota (widziałem już obsługę tak egzotycznych maszyn, że chyba jest jakiś lobbing wybranych sprzedawców złomu polizingowego, ale lista wspieranych modeli nie jest nigdzie publikowana).
Więc przejdę do clou - ja nie wiem czy w ogóle T630 się nadaje na HAOS-generic… ale ponoć istnieją jacyś użytkownicy forum, którzy używają T630, jednak nie widzę tu ich głosów, a by się one przydały.
Próba obejścia problemu (niestety nie wiem czy systemowi twoje palce lub zaniechania testów nie pomogły się wyłożyć).
Najpierw zrób testy dysku na którym będziesz miał testową instalację (ale nie 32GB!!!, może nie zdajesz sobie sprawy jakie ilości plików i jaką ich objętość generuje kompilacja tak rozbudowanego projektu jak ten twój w ESPHome).
Jeśli nośnik jest OK. Oczywiście nadal nie używając karty Ethernet onboard (wsadź sobie do gniazda choćby wtyczkę z obciętym kablem, aby nie kusiło)
Zainstaluj starą wersję HAOS - konkretnie 16.3
konkretnie z tego pliku
https://github.com/home-assistant/operating-system/releases/download/16.3/haos_generic-x86-64-16.3.img.xz
i nie aktualizuj HAOS do żadnej wyższej wersji (ta wersja jest moim zdaniem stabilna i jest to ostatnia wersja ze starym storage Dockera).
No i do czego dążę - jeśli ta konfiguracja wytrzyma chociaż z 2 tygodnie (we wstępnym okresie testowym możesz aktualizować wszystko, tylko nie OSa), to można będzie pomyśleć o aktualizacji HAOS do załóżmy 17.2 (hmm nic nie mówiłeś że aktualizowałeś OS, ale ta wersja wyszła dzisiaj!) ale najpierw przygotujesz sobie backu w bezpiecznym miejscu.
A backup to trzeba mieć zawsze i bezwzględnie na innym nośniku/innej maszynie (jeśli nie masz backupu w bezpiecznym miejscu, to znaczy, że dane nie są ważne), zalecam mieć jeszcze sensowną ilość wersji backupów, aby się nie okazało, że masz jedynie ostatnią wersję i ona akurat nie działa.
Logi wyglądają jak po jakimś resecie, (Utracie katalogów HA) Supervisor próbuje to naprawić i instaluje nową wersję HA.
Spoko, testy robię rozpoznaniem bojowym, choć trochę dużo tych problemów jak na początek.
Szybki test ramu zrobiłem, bez błędów, ale być może jest jeszcze problem przegrzewania się tego komputera, HA dociąża trochę system i widzę że jest gorąca płyta główna. To staroć, może już pasywne chłodzenie nie działa tak dobrze i też się przyczynia do niestabilności. Postawię oczywiście HA od nowa, może w ogóle wymienię komputer na trochę mocniejszy. Dzięki za cierpliwość.
Ten sprzęt był dobry 3lata temu, nie nadaję się na dzisiejsze wersje HA.
Hmm no nie miałem, nie mam i nie przewiduję mieć T630.
OFF TOPIC
natomiast HAOS-generic używam z powodzeniem na niewiele mocniejszym sprzęcie (ale wiem, że w 100% kompatybilnym) i raczej nie przewiduję jego wymiany tam, gdzie jest to wystarczająca konfiguracja do zastosowań
ba powiem więcej - nie spodziewam się konieczności wymiany nawet zgodnie z tym co wstępnie sobie założyłem w 2019 roku (a wtedy przyjąłem, że to ma być wystarczająca platforma na 10 lat pracy, czyli do 2029), dziś gdy minęło jakieś 2/3 planowanej żywotności widzę, że te instalacje powinny dać radę znacznie dłużej. I tu jeszcze taka dygresja - to jest rocznikowo starsza konstrukcja od T630, ale NIE thin-client.
PRYWATA
ALE jest jeden wyjątek - moja najbardziej rozbudowana instalacja, na której stosunkowo dużo kompiluję ESPHome - chcę to robić szybko i wydajnie i tu już zrobiłem wstępny upgrade (bez owijania w bawełnę - w końcu wymieniłem ten komputer na nowocześniejszy o kilka lat i teraz to i3 gen 10, ale wciąż mi mało, a tu nadszedł kryzys i plany szlag trafił, miał być ~ i3/i5/i7 gen 15 + ddr5, a będzie i5 gen12 + ddr4 - ten sprzęt przeszedł już wstępne testy, ale znowu nie mogę się za to zabrać, bo przy tak rozbudowanej instalacji to realnie cały dzień orki, poprzedni “leżał w kącie” niemal 2 lata - no niezupełnie tak było - tam miałem eksperymentalną instalację, którą chciałbym jednak finalnie przywrócić do pracy).
Wracając do tematu - właśnie zauważyłem, że dziś wyszła aktualizacja HAOS, i to mi otwarło w głowie ścieżkę myślenia, że zrebootowałeś na twardo maszynę lub odłączyłeś jej zasilanie w trakcie aktualizacji OSa… (a ona nie robi się sama nigdy, trzeba ją uruchomić osobiście), bo to jest w sumie jedyny krytyczny moment, występujący stosunkowo rzadko, bo aktualizacje systemu operacyjnego nie wychodzą za często.
I z racji, że tego typu aktualizacje na słabym sprzęcie trwają dość długo, nowym użytkownikom zalecam posiadanie podłączonego monitora na takie okazje (by nabrali świadomości, co się dzieje i ile to mniej więcej trwa, gdy nie ma dostępu do GUI i że nie jest to żadne “zawieszenie” i “ruski reset” maszyny jest czymś wybitnie niewskazanym, gdy ona intensywnie pracuje, tylko tego akurat nie widać w przeglądarce).
Słowo restart nigdy na tym forum nie dotyczy twardego resetu z guzika na obudowie, ani odłączenia zasilania.
Zawsze restart oznacza użycie odpowiedniej funkcji w menu (lub z terminala w CLI) tylko to gwarantuje prawidłowe zamknięcie się wszystkich procesów (jeśli widać, że sprzęt się nie restartuje, to znaczy że nadal czeka na prawidłowe zamknięcie systemu, nie da się tego przyspieszyć wciskając guzik reset…).
Miałem, jego wadą było to że wraz z rozwojem wersji HA chłodzenie pasywne zamieniało się w ogrzewanie postojowe (Webasto) wymiana pasty nic nie zmieniła, procek wręcz się zamulał przy tych temperaturach, nie mierzyłem jakie były temperatury bo czuć było je na zewnątrz obudowy.
Też tak miałem, szybka instalacja: Installing HAOS via Ubuntu booting from a USB flash drive skróciła czas całej operacji.
Installing HAOS via Ubuntu booting from a USB flash drive
Tak sam aktualizacja trwała dłużej i IP nie było dostępne przez 2-3 min, dlatego w takich przypadkach odpalam ssh, bywały przypadki że frontend sam nie wystartował po jakiejś aktualizacji, wtedy ha core restart lub inna komenda w zależności od sytuacji.
Haha, przecież sam pisałem kiedyś wątek-minitutorial na forum na ten temat.
Migracja “netto” (czyli backup, instalacja systemu na nowym sprzęcie i przywrócenie backupu), to istotnie najmniej czasochłonny element całej operacji, ale u mnie brutto jest znacznie większe od netto (przeróbka całego pajęczarstwa USB, przekładki podzespołów między różnymi maszynami by były wykorzystane optymalnie, a to sprzęt z różnych generacji więc trzeba pokombinować, zmiany w domowej sieci itd. łącznie ze zmianami wybranych elementów konfiguracji samego HA - co najmniej tych powiązanych z hardware hosta).
Ja mam T630. Aż się boję napisać
że służy mi bezproblemowo od kilku lat. Może jestem jak ten trzmiel i nie wiem, że nie powinienem latać… Nawet wbudowanej karty sieciowej używam a router oraz AP mam od Mikrotika (co też czasem bywa wskazywane jako potencjalna przyczyna problemów).
Ale żarty na bok: faktycznie powinienem pomyśleć o wymianie? Jak dotąd nie miałem żadnej awarii związanej ze sprzętem, a wszystkie problemy wystrugiwałem sobie sam.
System Information
| version | core-2026.4.1 |
|---|---|
| installation_type | Home Assistant OS |
| dev | false |
| hassio | true |
| docker | true |
| container_arch | amd64 |
| user | root |
| virtualenv | false |
| python_version | 3.14.2 |
| os_name | Linux |
| os_version | 6.12.77-haos |
| arch | x86_64 |
| timezone | Europe/Warsaw |
| config_dir | /config |
Home Assistant Community Store
| GitHub API | ok |
|---|---|
| GitHub Content | ok |
| GitHub Web | ok |
| HACS Data | ok |
| GitHub API Calls Remaining | 5000 |
| Installed Version | 2.0.5 |
| Stage | running |
| Available Repositories | 2926 |
| Downloaded Repositories | 6 |
Home Assistant Cloud
| logged_in | true |
|---|---|
| subscription_expiration | 23 lipca 2026 02:00 |
| relayer_connected | true |
| relayer_region | eu-central-1 |
| remote_enabled | true |
| remote_connected | true |
| alexa_enabled | false |
| google_enabled | false |
| cloud_ice_servers_enabled | false |
| remote_server | … |
| certificate_status | ready |
| instance_id | … |
| can_reach_cert_server | ok |
| can_reach_cloud_auth | ok |
| can_reach_cloud | ok |
Home Assistant Supervisor
| host_os | Home Assistant OS 17.2 |
|---|---|
| update_channel | stable |
| supervisor_version | supervisor-2026.03.3 |
| agent_version | 1.8.1 |
| docker_version | 29.3.1 |
| disk_total | 116.7 GB |
| disk_used | 24.0 GB |
| nameservers | 192.168.2.1 |
| healthy | true |
| supported | true |
| host_connectivity | true |
| supervisor_connectivity | true |
| ntp_synchronized | true |
| virtualization | |
| board | generic-x86-64 |
| supervisor_api | ok |
| version_api | ok |
| installed_addons | Advanced SSH & Web Terminal (23.0.6), Mosquitto broker (6.5.2), Zigbee2MQTT (2.9.2-1), MQTT Explorer (browser-1.0.1), SQLite Web (6.0.1) |
Dashboards
| dashboards | 11 |
|---|---|
| resources | 3 |
| views | 9 |
| mode | storage |
Network Configuration
| adapters | lo (disabled), enp1s0 (enabled, default, auto), docker0 (disabled), hassio (disabled), veth8e44f06 (disabled), vethc58023a (disabled), veth13bdf89 (disabled), veth2d9b6ec (disabled), veth91a266c (disabled), vethff34793 (disabled), veth950a768 (disabled) |
|---|---|
| ipv4_addresses | lo (127.0.0.1/8), enp1s0 (192.168.2.133/24), docker0 (172.30.232.1/23), hassio (172.30.32.1/23), veth8e44f06 (), vethc58023a (), veth13bdf89 (), veth2d9b6ec (), veth91a266c (), vethff34793 (), veth950a768 () |
| ipv6_addresses | lo (::1/128), enp1s0 (fe80::62ac:496f:eb8:974a/64), docker0 (fe80::d81e:d2ff:fe75:f476/64), hassio (fe80::6805:ffff:fedd:cf2c/64), veth8e44f06 (fe80::ec77:17ff:fe0b:1478/64), vethc58023a (fe80::e470:8dff:fe45:63a9/64), veth13bdf89 (fe80::d0c9:ceff:feb9:94de/64), veth2d9b6ec (fe80::5814:e4ff:fe44:9a29/64), veth91a266c (fe80::32:dcff:fecd:196b/64), vethff34793 (fe80::80ae:ccff:fe2c:9f31/64), veth950a768 (fe80::c8cb:bff:fe95:34d/64) |
| announce_addresses | 192.168.2.133, fe80::62ac:496f:eb8:974a |
Recorder
| oldest_recorder_run | 24 marca 2026 19:24 |
|---|---|
| current_recorder_run | 8 kwietnia 2026 17:27 |
| estimated_db_size | 673.47 MiB |
| database_engine | sqlite |
| database_version | 3.49.2 |
@barto
Nie wiem czemu odpowiadasz akurat do mnie (skoro w małych instalacjach używam sprzęt o zbliżonej wydajności i przez nadchodzące lata nie zamierzam go wymieniać, być może nawet aż do technicznej śmierci sprzętu).
Jeśli działa dobrze, to nie widzę powodu do zmiany.
Twoja instalacja nie jest w ogóle rozbudowana (zaledwie 5 Dodatków z czego 3, które z natury swojego działania zajmują śladowe zasoby nawet jeśli są uruchomione, a pozostałe 2 które istotnie muszą pracować 24/7 są równie leciutkie, malutka baza danych), co tu by miało nie działać?
Z podsumowania instalacji nie dowiemy się wprawdzie w jakim realnym stopniu jest wykorzystany sprzęt hosta, ale wiem z doświadczenia - z takiego podsumowania wynika, że raczej procesor się powinien nudzić…
Natomiast liczyłem na użytkowników T630, którzy z OPem się podzielą użytecznymi informacjami o swoim sprzęcie
- prawdziwe konkrety o hardware (nie wiem ile wersji miał ten thin-client, ale z doświadczenia wiem, że zazwyczaj ten sam model ma więcej niż jedną podwersję) może nawet przydadzą się zdjęcia płyty głównej i podzespołów
- wersja BIOS
- ustawienia BIOS i wbudowanej karty sieciowej z poziomu BIOS
Główna różnica między Tobą, a OPem (i pośrednio mną, bo też używam mocno rozbudowanej instalacji HA do kompilacji ESPHome, i to wydajność kompilacji jest jedynym czynnikiem, który zmusił mnie do zmian sprzętu hosta) jest taka, że OP kompiluje na tym jeden z najbardziej rozbudowanych projektów ESPHome jaki w życiu widziałem.
Właśnie dlatego odpowiedziałem Tobie.
ESPHome też używam, ale kompiluję lokalnie, na desktopie. W sumie nie wiem dlaczego miałbym do tego zaprzęgać HA, ale pewnie są jakieś powody.
Oczywiście, że są - jest to bajeczna łatwość aktualizacji firmware tych moich ulepów ESPHome no i wszystko w jednym miejscu (nie ważne czy jestem w domu czy gdziekolwiek w świecie - instalacja HA to taka moja “domowa centrala”, a że pracuję głównie w terenie…). No i nie mam desktopa…
Świetnie, a dostarczysz jakieś dane, które pomogą OPowi?
Tak czułem, że jacyś użytkownicy T630 to są (w końcu to bardzo popularny polizing i już 2 właścicieli tego sprzętu się odezwało - w tym jeden były i Ty), oglądalność wątków związanych z thin-client’ami HP ze zbliżonych serii też była zawsze bardzo wysoka, za to feedback userów bardzo niski, więc nie wiem jak to interpretować…
Z pewną taką nieśmiałością - poniżej moja większa instalacja na T630 (druga też na T630 ale tam są głównie zadania wspierające osobę niedosłyszącą)
System Information
| version | core-2026.4.1 |
|---|---|
| installation_type | Home Assistant OS |
| dev | false |
| hassio | true |
| docker | true |
| container_arch | amd64 |
| user | root |
| virtualenv | false |
| python_version | 3.14.2 |
| os_name | Linux |
| os_version | 6.12.77-haos |
| arch | x86_64 |
| timezone | Europe/Warsaw |
| config_dir | /config |
Home Assistant Community Store
| GitHub API | ok |
|---|---|
| GitHub Content | ok |
| GitHub Web | ok |
| HACS Data | ok |
| GitHub API Calls Remaining | 5000 |
| Installed Version | 2.0.5 |
| Stage | running |
| Available Repositories | 2927 |
| Downloaded Repositories | 12 |
Home Assistant Cloud
| logged_in | false |
|---|---|
| can_reach_cert_server | ok |
| can_reach_cloud_auth | ok |
| can_reach_cloud | ok |
Home Assistant Supervisor
| host_os | Home Assistant OS 17.2 |
|---|---|
| update_channel | stable |
| supervisor_version | supervisor-2026.03.3 |
| agent_version | 1.8.1 |
| docker_version | 29.3.1 |
| disk_total | 468.7 GB |
| disk_used | 303.5 GB |
| nameservers | 8.8.8.8, fd7a:8470:a92d::1 |
| healthy | true |
| supported | true |
| host_connectivity | true |
| supervisor_connectivity | true |
| ntp_synchronized | true |
| virtualization | |
| board | generic-x86-64 |
| supervisor_api | ok |
| version_api | ok |
| installed_addons | Node-RED (21.0.5), Studio Code Server (6.0.1), Mosquitto broker (6.5.2), Advanced SSH & Web Terminal (23.0.6), Zigbee2MQTT (2.9.2-1), ESPHome Device Builder (2026.3.3), rtl_433 (0.6.0), rtl_433 MQTT Auto Discovery (0.9.0), Grafana (12.1.0), InfluxDB (5.0.2), Samba Backup (5.2.0), Signal Messenger (0.98.0), Wmbusmeters (W-MBus to MQTT) (2.0.0), Samba share (12.6.1), MQTT Explorer (browser-1.0.3), SMS Gammu Gateway (1.6.4) |
Dashboards
| dashboards | 3 |
|---|---|
| resources | 9 |
| views | 16 |
| mode | storage |
Network Configuration
| adapters | lo (disabled), enp1s0 (enabled, default, auto), docker0 (disabled), hassio (disabled), veth062236b (disabled), vethb8595ba (disabled), vethb91f7e1 (disabled), vethacdc339 (disabled), vethacf2a3c (disabled), veth5cbc226 (disabled), veth0c34b73 (disabled), veth7c90b91 (disabled), vethc220c7f (disabled), vethc8d44ff (disabled), vethe72a2cb (disabled), veth0b7b692 (disabled) |
|---|---|
| ipv4_addresses | lo (127.0.0.1/8), enp1s0 (192.168.1.99/24), docker0 (172.30.232.1/23), hassio (172.30.32.1/23), veth062236b (), vethb8595ba (), vethb91f7e1 (), vethacdc339 (), vethacf2a3c (), veth5cbc226 (), veth0c34b73 (), veth7c90b91 (), vethc220c7f (), vethc8d44ff (), vethe72a2cb (), veth0b7b692 () |
| ipv6_addresses | lo (::1/128), enp1s0 (fd7a:8470:a92d::8fc/128, fd7a:8470:a92d:0:d29c:8381:8b40:b370/64, fe80::e04d:e3b6:7955:be49/64), docker0 (fe80::fc80:91ff:fe35:6c62/64), hassio (fe80::e45f:6dff:fef1:17b2/64), veth062236b (fe80::14cf:54ff:fedc:5cb/64), vethb8595ba (fe80::2c85:35ff:feed:aebb/64), vethb91f7e1 (fe80::9c54:e2ff:fe40:5003/64), vethacdc339 (fe80::a032:25ff:fefe:53f7/64), vethacf2a3c (fe80::8872:feff:fe4a:5a74/64), veth5cbc226 (fe80::38b7:d6ff:febe:f679/64), veth0c34b73 (fe80::1025:57ff:feac:9b74/64), veth7c90b91 (fe80::4c0:1ff:fef8:b46f/64), vethc220c7f (fe80::584d:2eff:fe6c:9a25/64), vethc8d44ff (fe80::947d:f0ff:feac:1356/64), vethe72a2cb (fe80::b4a1:eaff:feba:fdd0/64), veth0b7b692 (fe80::843f:a8ff:fea1:c3c9/64) |
| announce_addresses | 192.168.1.99, fd7a:8470:a92d::8fc, fd7a:8470:a92d:0:d29c:8381:8b40:b370, fe80::e04d:e3b6:7955:be49 |
Recorder
| oldest_recorder_run | 26 marca 2026 20:44 |
|---|---|
| current_recorder_run | 7 kwietnia 2026 21:03 |
| estimated_db_size | 17346.12 MiB |
| database_engine | sqlite |
| database_version | 3.49.2 |
Jeśli chodzi o przypadek wyzerowania. @lafar6502 - miałem coś zbliżonego jak instalowałem od nowa drugą (tą większą instalację) na T630. Wydawało mi się, że już trochę HA znam - no i zmyliło mnie, że “nic się nie działo”. Też się wyzerowała po resecie z guzika. Nauczyło mnie to cierpliwości. Teraz mam T630 zamknięte w serwerowni żeby nie dotykać resetu. Na co dzień się nudzi. ESPHome - to pewne wyzwanie żeby skompilować (czas), ale że mam kilka maszyn - to włączam parallel processing i robię coś innego w tym czasie ![]()
Generalnie instalacje działają bez przerwy - ta nowsza bez przerwy od 2023 roku.
Używałem T630 przez kilka lat jako bezproblemowego serwera linux. Może już trochę zmęczony życiem i pod HA przegrzewa się i ma problemy ze stabilnością. Podejrzewam że długotrwałe testy pod obciążeniem wykazały by jakieś problemy z hardwarem, ale co mi z tej informacji jeśli nie da się go przywrócić do pełnej sprawności. Ogólnie nie jest łatwo znaleźć urządzenie które będzie pracować ciągle, 24/7, bez jakiejkolwiek awarii i konieczności nadzoru. Mam jeszcze drugi T630 w kolejce, albo podmiana na T640.
W weekend rozbiorę mojego t630 i sfotografuję. Pokażę też ustawienia BIOS.
Przy okazji, skoro mamy tu kilku użytkowników T630 - czy uruchamialiście na nim desktopowego Linuxa (z interfejsem graficznym)? U mnie to było niemożliwe, jakieś problemy z migotaniem i ‘glitchowaniem’ ekranu, które były tylko pod Linux i uniemożliwiały używanie desktopu. Pod windows z grubsza spoko, choć ostatnio zauważyłem że też zaczyna migać. Przyjąłem że ‘ten typ tak ma’ i to problem z driverami grafiki w Linux, ale może być że to jeden z objawów nieprawidłowego działania mojego sprzętu.
Z tego co wiem AMD porzuciło dość dawno wsparcie dla układów starszych od serii R9, a w T630 masz integrę z serii R7, prawdopodobnie można ją uruchomić tylko na sterowniku radeon (nie wiem, bo nie mam sprzętu, ale na 99% amdgpu się nie nadaje).
Lekki OFF TOPIC
Jakiś czas używałem thin-clienta AIO - Samsung T241 jako erzac homelabowego desktopa, ale to jest zabytek niemal klasy zerowej (tam w krytycznie słabym procku jest integra Radeon HD 6290), ale już od dawna stosunek wydajności do zużywanej energii jest trudny do przyjęcia (więc ostatni desktopowy system jaki na tym używałem to był albo mint18 albo mint20) w tej chwili głowy sobie nie dam uciąć jakiego sterownika używałem (był z tym jakiś cyrk), ale chyba radeon albo w ogóle nieakcelerowany vesa.
Szczerze mówiąc nie sądzę, że “tak ma” - dołóż wentylator i wymuś przepływ powietrza, artefakty na grafice integra to objaw przegrzewającego się procesora.
Temperatury i niektóre inne parametry można dość łatwo monitorować, tylko oczywiście komendy musisz dostosować pod swój sprzęt
########## dla NUCów 10xxFN (i3/i5/i7)
command_line:
- sensor:
name: ACPI Ambient Temperature
unique_id: temperature_acpi_ambient_0001
device_class: temperature
command: "cat /sys/class/thermal/thermal_zone1/temp"
unit_of_measurement: "°C"
value_template: '{{ value | multiply(0.001) | round(1) }}'
- sensor:
name: CPU Temperature
unique_id: temperature_cpu_0001
command: "cat /sys/class/thermal/thermal_zone2/temp"
- sensor:
name: WLAN Temperature
unique_id: temperature_wlan_0001
command: "cat /sys/class/thermal/thermal_zone3/temp"
- sensor:
name: CPU Speed CLI
unique_id: speed_cpu_0001
device_class: frequency
command: "cat /sys/devices/system/cpu/cpu0/cpufreq/scaling_cur_freq"
unit_of_measurement: "GHz"
value_template: "{{ value | multiply(0.000001) | round(2) }}"
Może jakiś inny użytkownik poda gotowca dla T630, poszukiwania w terminalu proponuję zacząć tak
ls /sys/class/thermal/
Można też co nieco podejrzeć w Aplikacji (d. Dodatku) Glances
ale ze względu na jego stosunkowo wysoką zasobożerność (szczególnie gdy wyświetla swoje a’la terminalowe GUI) na słabym sprzęcie sugeruję jednak Integrację command_line bazując na odpowiednio zmodyfikowanym przykładzie powyżej
Ja na t630 od razu stawiałem wyłącznie HA. Pierwsza próba była nieudana, coś sknociłem bo kombinowałem z Proxmox-em, za drugim razem postawiłem gołego HA i działa już może czwarty rok. Jedyne problemy, jakie napotkałem, miały swoje źródło w głupich pomysłach administratora albo w jego braku wiedzy i przygotowania ![]()
Informacje o moim t630:
BIOS: M40 v01.14 (nie aktualizowałem choć jest już 01.18 Rev.A, Mar 20, 2026)
Procesor: AMD Embedded G-Series GX-420GI Radeon R7E
RAM: 8GB w dwóch kościach
Karta sieciowa: RTL8168h/8111h; Vendor 0x10ec; Device 0x8168
Płyta główna: TRISTAR-A01
Nie znalazłem w BIOS żadnych specyficznych informacji czy ustawień karty sieciowej. W zasadzie można tylko włączyć WakeOnLAN, nic więcej. Tam w ogóle jest niewiele - ale być może przeoczyłem coś kluczowego.
Nie mam w ręce to nie podpowiem czy jest, ani jaki jest skrót do zaawansowanych ustawień BIOS (de facto najbardziej liczyłem na ustawienia samej karty Ethernet, co zwykle jest zupełnie oddzielnym modułem niż BIOS tzw. Option ROM, ale wywoływanym z BIOS, jakkolwiek nie zawsze - czasem zamiast, tj. w momencie kiedy jest szansa na wejście do ustawień BIOS należy wcisnąć inny klawisz/kombinację), często po wejściu do podstawowego setupu BIOSu to jakaś litera + ewentualnie modyfikator (alt/ctrl/shift) np.a, e, r,ctrl+i, ta litera zwykle się z czymś ma kojarzyć, więc r to zwykle raid lub realtek, i to intel, e ethernet, a advanced itd.
Czasem jakiś funkcyjny i ewentualnie modyfikator (alt+F1, ctrl+F1, shift+F1, klawiszy funkcyjnych jest 12… i zazwyczaj niektóre z nich mają jakieś podstawowe funkcje, np. F10 to często zapis ustawień i uruchomienie, w asus EZ- bios to jest F7 ale tu BIOS to jest AMI Aptio, co widać na obrazku), to potencjalnie może być shift+F10
lub nawet dłuższa kombinacja (shift+F2 → alt+F3).