HAOS - update z 17.3 do 18.1 oraz Upadate Core z 2026.6.2 do 2026.7.2

Nadal jest to problem z siecią.
W dodatku co parę postów masz inne problemy z siecią (bardzo ciekawe - raz nazwy się rozwiązują, raz nie…)

Ponieważ jest trudno zgadywać jaki masz problem z siecią proponuję co następuje
0. pokaż banner czyli to (tu taki komentarz z terminala można kopiować tekst - majtnięcie myszką z shiftem i wklejać go jako kod do postów)

| |  | |                          /\           (_)   | |            | |  
| |__| | ___  _ __ ___   ___     /  \   ___ ___ _ ___| |_ __ _ _ __ | |_ 
|  __  |/ _ \| '_ \ _ \ / _ \   / /\ \ / __/ __| / __| __/ _\ | '_ \| __|
| |  | | (_) | | | | | |  __/  / ____ \\__ \__ \ \__ \ || (_| | | | | |_ 
|_|  |_|\___/|_| |_| |_|\___| /_/    \_\___/___/_|___/\__\__,_|_| |_|\__|

Welcome to the Home Assistant command line.

System information
  IPv4 addresses for wlo1:  
  IPv4 addresses for enp86s0: 192.168.100.30/24
  IPv6 addresses for enp86s0: fe80::9913:996a:d455:bcd/64

OS Version:               Home Assistant OS 18.1
  Home Assistant Core:      2026.7.2

Home Assistant URL:       http://ha-testowy.local:8123
  Observer URL:             http://ha-testowy.local:4357
  1. w ustawieniach sieci zarówno w zakładce IPv4 jak i IPv6 zaznacz automatycznie
  2. zrestartuj HAOS
  3. banner teraz wyświetli bieżący IP jaki dostajesz z DHCP (też go pokaż wklej do posta) póki nie ustawisz sobie HA w trybie klienta DHCP nie wiem czy jest sens jakiejkolwiek walki
  4. złap logi hosta od momentu restartu (może w nich będzie coś co wyjaśni sytuację)
  5. sprawdź czy aktualizacja jest możliwa

Skoro już masz terminal w postaci Dodatku/Aplikacji to ułatwi to nam życie, bo będziesz mógł z niego kopiować żywcem treść zamiast wstawiać zdjęcia.
I tu proponuję na dobry początek (bo jest trochę więcej informacji niż w bannerze)
ha network info

Z innej beczki - jak dajesz wyszukaj sieci (WiFi) to jaką siłę sygnału masz na AP z którym się łączysz? (u mnie jest to wartość bez jednostki, ale zgaduję że są to umowne procenty)

I ostatnie co mnie ciekawi - opiszesz konfigurację swojej sieci bardziej szczegółowo niż jakiś pseudo model Huaweia (mamy tu już niemal 100 postów, a nadal nie wiem jak masz sieć zbudowaną) - skąd w ogóle wyczesałeś taki string “HUA :EG8145V5”? ten router to Huawei EchoLife EG8145V5