Edytowałem wyżej - tak, jeśli chcesz się pozbyć bramki musisz je zmigrować (de facto ręcznie dodać w nowej i usunąć w starej integracji). Gdy się dorobisz koordynatora Zigbee tak samo będziesz musiał zrobić ze sprzętem Zigbee.
PS w przypadku BLE obie integracje się nie gryzą (więc możesz nie usuwać - same znikną po usunięciu bramki), ale Zigbee może mieć tylko jeden koordynator w sieci.
Nie Ty pierwszy i nie ostatni naczytałeś się bzdur wypisywanych na tym “blogu”. Tak jak napisał @szopen przenoś urzadzenia do integracji Passive BLE monitor
To Ty decydujesz co chcesz uzyskać, sugeruję nie zaznaczać “active scan” (bardziej zużywa baterię) ani “log spikes” (chyba, że używasz czujników w ekstremalnie zmiennych warunkach) resztę zaptaszkuj.
PS na 100% masz już wykryte jakieś czujniki - jeśli nie wszystkie, tzn. są poza zasięgiem tego biednego BT onboard (albo są w innej technologii, ale to wiesz sam).
Większość osprzętu BLE pojawiła się u mnie dopiero po migracji z RPi na x86-64, więc nie mam bezpośredniego porównania z BT onboard (ale pamiętam, że było kiepsko).
Jeśli masz taką możliwość wyłącz kartę WiFi w RPi (np. dodajesz linijkę dtoverlay=disable-wifi w pliku config.txt na partycji boot), ale nie licz na cud.
Ponieważ planuję pozbycie się z NUCów kart WiFi+BT to zrobiłem testy 2 dongli BT4.x a konkretniej “udział wzięli”:
Asus USB-BT400, stick w rozmiarze “nano” na chipsecie Broadcomm BCM20702A0 ale przedstawia się jako Asus
Qumox (to raczej jakiś “noname” bo nieco rozpada się w rękach ) “USB Bluetooth nano stick” nazwa mówi wszystko, ale nano jest trochę oszukane - jest dłuższy o 2-3mm od Asusa ten za to na chipsecie Cambridge Silicon Radio, Ltd CSR8510 A10 i tak się przedstawia
HassOS posiada dla obu wbudowane sterowniki (przynajmniej wersja amd64).
Oba mają praktycznie identyczny zasięg (Asus trochę gorszy), ale tyłka nie urywa, tzn. i tak muszę korzystać ze zbudowanej wcześniej (za czasów RPi) bramki na ESP32, bo z miejsca instalacji zasięg żadnego nie sięga do najdalszych czujników.
Tak swoją drogą fabrycznie na pokładzie NUCa miałem kartę “Intel® Wireless-AC 3168 + Bluetooth 4,2” i jej zasięg mimo wbudowanych anten był podobny.
Za czasów RPi zbudowałem (określenie nieco na wyrost, bo w sumie to 99% roboty to było przygotowanie konfiguracji) bramkę na bazie modułu Lilygo TTGO T-7, ale można użyć dowolny moduł ESP32
Przykładowy konfig (jest on sporo okrojony z tego, który używam realnie) dla bramki na bazie ESPHome (w ESPHome yaml jest bardzo podobny do konfiguracji HA a mając włączoną opcję api: sprzęt po wgraniu firmware integruje się w pełni plug-and-play z HA) z paroma dodatkowymi wodotryskami, w przykładzie jako czujniki występują LYWSD02, LYWSD03MMC (z alternatywnym firmware) i MiFlora, a tracker dla zegarka i pilota IR (ale można też używać dla diagnostyki czujników - brak obecności = problem)
esphome:
name: mini_bramka_ble
platform: ESP32
board: esp32dev
wifi:
ssid: "realny_ssid"
password: "oraz_klucz"
# Enable fallback hotspot (captive portal) in case wifi connection fails
ap:
ssid: "mini_BLE_nie_mam_sieci!"
password: "0000000000"
captive_portal:
# Enable logging
logger:
# Enable Home Assistant API
api:
ota:
esp32_ble_tracker:
switch:
- platform: restart
name: "mini BLE Restart"
# Nigdy nie użyłem :P
binary_sensor:
- platform: ble_presence
mac_address: '48:D0:CF:00:00:00'
name: "BLE ESP Tracker O4A"
- platform: ble_presence
mac_address: 'DC:41:E5:00:00:00'
name: "BLE ESP Tracker Watch"
sensor:
- platform: wifi_signal
name: "mini BLE sygnał WiFi"
update_interval: 60s
- platform: esp32_hall
name: "mini BLE sensor Hall'a"
update_interval: 60s
- platform: uptime
name: "mini BLE Uptime"
- platform: ble_rssi
mac_address: '3F:59:C8:00:00:00'
name: "Zegar BLE ESP RSSI"
icon: "mdi:bluetooth"
mac_address: '48:D0:CF:00:00:00'
name: "RSSI BLE ESP O4A"
mac_address: 'C4:7C:8D:00:00:00'
name: "MiFlora BLE ESP RSSI value"
- platform: xiaomi_lywsd02
mac_address: '3F:59:C8:00:00:00'
temperature:
name: "Zegar BLE ESP Temperatura"
humidity:
name: "Zegar BLE ESP Wilgotność"
- platform: xiaomi_hhccjcy01
mac_address: 'C4:7C:8D:00:00:00'
temperature:
name: "MiFlora BLE ESP Temperatura"
moisture:
name: "MiFlora BLE ESP Nawodnienie"
illuminance:
name: "MiFlora BLE ESP Natężenie Oświetlenia"
conductivity:
name: "MiFlora BLE ESP Przewodność"
- platform: atc_mithermometer
mac_address: "A4:C1:38:00:00:00"
temperature:
name: "ATC BLE ESP Temperatura"
humidity:
name: "ATC BLE ESP Wilgotność"
battery_level:
name: "ATC BLE ESP Poziom Baterii"
battery_voltage:
name: "ATC BLE ESP Napięcie Baterii"
TL;DR zbuduj sobie bramkę na bazie ESP32 i umieść ją na tym końcu domu gdzie zasięg RPi nie sięga - to załatwia wszelkie problemy (a przy okazji można np. dodać sobie tracker BT czy mierzyć poziom sygnału radiowego czujników).
Kurcze, o tym nie pomyślałem. To faktycznie może załatwić te marne “10” m. zasięgu a sterowniki to LBE w RaspberryPi już są i działają. Oki czyli idę na zakupy i cisnę, WiFi jest spoko, zostanie Zigbee. Ale po kolei.
Na razie dzięki. Jak co to poproszę o dalsze wskazówki w późniejszym okresie.
Pozdrawiam wszystkich i miłego weekendu
dodatkowo w tej integracji działa też jako bramka BLE dla urządzeń bluetooth Xiaomi, które masz podpięte do aplikacji Mi Home. U mnie z zasięgiem bramki było zdecydowanie lepiej niż z zasięgiem bluetootha wbudowanego w malinkę.
Rpi4, mieszkanie 60m.
BT z malinki faktycznie łapie 1.5 pomieszczenia.
Zakupiłem u majfrendow dongla bt Feasycom (na fejsbukach ma dobre opinie).
Zbiera wszystko! Mam go w rogu mieszkania, 10/12m łapie spokojnie + ściana i 2x drzwi ( podają zasięg do 100m ale to pewnie na otwartej przestrzeni).
Miałem zagwozdke jednak.
Należy wyłączyc BT w rpi
‘dtoverlay=disable-bt’ w /boot/config.txt a do tego potrzebujesz SSH po 22222 ale do Hosta a nie do HassOS
zaczal łapać dopiero na przedłużce USb ( podejrzewam zakłócenia od bramki /koordynatora )
68,79 zł | 100m daleki zasięg Bluetooth USB Dongle bezprzewodowy Adapter Bluetooth 4.0 CSR dla Windows 10, 8, 7 XP vista
Ad. 1 Plik config.txt z partycji boot można równie dobrze edytować na dowolnym innym komputerze i systemie po “kulturalnym” zamknięciu systemu i przełożeniu karty TF czy też hdd/ssd (skoro to RPi to pewnie pracuje w kieszeni USB).
Przykładowo spod windows jest to jedyna widzialna partycja (bo to jedyna partycja FAT), a plik można edytować np. używając notepad++ dzięki temu, że radzi sobie on z linuxowymi plikami tekstowymi (swoją drogą przydaje się przy edycji plików konfiguracyjnych spod windows np. z użyciem samby) https://notepad-plus-plus.org/
podpinając dowolnego dongla BT warto wyłączyć onboard w opisany sposób tj. dtoverlay=disable-bt
Ad. 2 w przypadku każdego innego dongla przedłużka też jest zalecana (interfejsu obnboard niestety nie da się wyrzućić na zewnątrz w ten sposób) dotyczy to też Zigbee
PS W przypadku sprzętu z zewnętrzną antenką optymalnie umieścić ją w polaryzacji pionowej.
PPS Wspomniane wyżej dongle nano mają niestety biedne antenki, a mimo to sięgają u mnie przez 2 ściany (ale to za mało).
Dzięki!, Przyznam że googlujac nie trafiłem na opis zmiany konfiguracji przez Win - oszczędziłoby mi to walki z SSH ale to też się przecież przyda
Dzięki też za wskazówki z antenka, przyznam że i koordynator i dong bt leżą byle jak i nie pomyślałem o tym aby je postawić “do pionu”
Dipol prętowy do pionu (bo taki typ anteny jest dookólny, ale tylko w płaszczyźnie do niego prostopadłej), dla innych anten to ma mniejsze znaczenie, bo są jeszcze mniej kierunkowe (stąd i słabsze zasięgi).
Od wersji Home Assistant OS 6.1 (czyli tej od wczoraj dostępnej w kanale production) można używać dongli BT5.0 na chipsecie Realtek RTL8761B/BU, czyli tych stosunkowo popularnych i niedrogich, jeśli chodzi o zasięgi to nie widzę specjalnej różnicy w stosunku do tych 2 wspomnianych wyżej dongli BT4.
(Reklamy mówią o zasięgu zwiększonym dwukrotnie w stosunku do BT4, ale ja tej różnicy nie widzę, a jeśli w rzeczywistości jest faktyczna różnica w zasięgu to być może dotyczy ona osprzętu BT5 czyli żadnych popularnych czujników Xiaomi), w/g moich domowych testów dongle noname pod nazwą “Bluetooth USB Adapter 5.0” na Realtek’u RTL8761B wypada nieco lepiej od wspomnianego wyżej Asusa na Broadcomm BCM20702A0, a minimalnie gorzej od noname na Cambridge Silicon Radio, Ltd CSR8510 A10.
No cóż zamówiłem ten z wątku wyżej i już jedzie od mainfriedsów, Został do kupienia USB ZigBee, możecie coś polecić? coś co będzie działało, a nie jak to coś w pseudo bramie Xiaomi.
Nabyłem drogą zakupu na aledrogo, teraz musze poczekać aż graty spłynął i zacznę podnosić ciśnienie koleżance małżonce. Cholera z torbami pójdę przez te kawiarnie “łagodzące”.
Czyli poleciałeś w najtańsze.
Kiedyś podstawowe wersje (antena PCB, nie zaprogramowane i bez obudowy) na ali były po 2-3 dolce, ale aby to sprzedać w takiej formie w PL to chyba trudno to zrobić taniej.
Jakkolwiek zęby mnie zabolały, gdy przeczytałem opis oferty wyglądający jak tłumaczony translatorem z mandaryńskiego i z bolesnymi błędami ortograficznymi
Z drugiej strony praktycznie każda alternatywa jest sprzętowo lepsza.