Nie wytłumaczę, ale jeśli przekroczysz 100% to zwalę na błąd zliczania.
jeszcze jedna sprawa , Zamontowałem Sambę nas według powyższej instrukcji .
Folder System utworzył się w config jak również w folderze media .
Chcę ustawić zapis z kamery po wykryciu ruchu jak powinna nazywać się ścieżka aby zapisywała na system czyli na dodanym dysku USB .
dam przykład : /system/zapis_z_kamery.m4
czy: /media/system/zapis_z_kamery.mp4
Cześć, Mam HA postawiony na raspberry pi4. Migrowany na dysk SSD. Chciałbym podłączyć dodatkową pamięć USB na dodatku samba NAS. Jednak coś idzie nie tak… poniżej logi
Samba NAS
Please, share the above information when looking for help
or support in, e.g., GitHub, forums or the Discord chat.
-----------------------------------------------------------
s6-rc: info: service base-addon-banner successfully started
s6-rc: info: service fix-attrs: starting
s6-rc: info: service base-addon-log-level: starting
s6-rc: info: service fix-attrs successfully started
s6-rc: info: service base-addon-log-level successfully started
s6-rc: info: service legacy-cont-init: starting
s6-rc: info: service legacy-cont-init successfully started
s6-rc: info: service init-automount: starting
[08:09:17] INFO: Protection Mode is true
[08:09:17] WARNING: MoreDisk and Automount ignored because ADDON in Protected Mode!
[08:09:17] WARNING:
[08:09:17] WARNING: A recommended add-on configuration option is not set.
[08:09:17] WARNING: The configuration key 'protected' seems to be empty.
[08:09:18] WARNING:
[08:09:18] WARNING: Consider configuring this because:
[08:09:18] WARNING: moredisk only work when Protection mode is disabled
[08:09:18] WARNING: Check the add-on manual for more information.
[08:09:18] WARNING:
s6-rc: info: service init-automount successfully started
s6-rc: info: service init-smartd: starting
s6-rc: info: service init-samba: starting
s6-rc: info: service hd-idle: starting
s6-rc: info: service hd-idle successfully started
[08:09:18] INFO: Hostname: Qwerthon
[08:09:18] INFO: Interfaces: wlan0 end0
[08:09:18] INFO: Enabling S.M.A.R.T for #
smartctl 7.4 2023-08-01 r5530 [aarch64-linux-6.1.73-haos-raspi] (local build)
Copyright (C) 2002-23, Bruce Allen, Christian Franke, www.smartmontools.org
[08:09:18] INFO: Docker Interface: hassio 172.30.32.0/23
#: Unable to detect device type
Please specify device type with the -d option.
Use smartctl -h to get a usage summary
s6-rc: info: service init-smartd successfully started
tdbsam_open: Converting version 0.0 database to version 4.0.
tdbsam_convert_backup: updated /var/lib/samba/private/passdb.tdb file.
Added user qwerthon.
---------------------------------------------------
[08:09:18] INFO: Exposed Disks Summary:
[CONFIG] path = /homeassistant # TM:false FS:native RECYCLEBIN #
[ADDONS] path = /addons # TM:false FS:native RECYCLEBIN #
[SSL] path = /ssl # TM:false FS:native RECYCLEBIN #
[SHARE] path = /share # TM:false FS:native RECYCLEBIN #
[BACKUP] path = /backup # TM:false FS:native RECYCLEBIN #
[MEDIA] path = /media # TM:false FS:native RECYCLEBIN #
[ADDON_CONFIGS] path = /addon_configs # TM:false FS:native RECYCLEBIN #
---------------------------------------------------
s6-rc: info: service init-samba successfully started
s6-rc: info: service init-mqtt: starting
s6-rc: info: service wsdd: starting
s6-rc: info: service smbd: starting
s6-rc: info: service nmbd: starting
s6-rc: info: service avahi: starting
s6-rc: info: service smbd successfully started
s6-rc: info: service wsdd successfully started
s6-rc: info: service nmbd successfully started
s6-rc: info: service cifs-supervisor-mount: starting
s6-rc: info: service avahi successfully started
[08:09:18] INFO: Starting the AVAHI for Qwerthon...
Waiting for daemon ...
[08:09:18] INFO: MQTT support not enabled in config
s6-rc: info: service init-mqtt successfully started
[08:09:18] INFO: Starting the wsdd daemon for WORKGROUP/Qwerthon...
s6-rc: info: service cifs-supervisor-mount successfully started
s6-rc: info: service mqtt-disk-handler: starting
s6-rc: info: service mqtt-disk-handler successfully started
s6-rc: info: service mqtt-handler: starting
s6-rc: info: service mqtt-handler successfully started
s6-rc: info: service legacy-services: starting
[08:09:18] INFO: Interfaces: -i wlan0 -i end0
s6-rc: info: service legacy-services successfully started
2024-03-22 08:09:19,346:wsdd INFO(pid 288): using pre-defined UUID cb6a33a0-b841-531d-a34e-09ecec492eb1
2024-03-22 08:09:19,349:wsdd INFO(pid 288): joined multicast group 239.255.255.250 on 192.168.18.36%end0
2024-03-22 08:09:19,354:wsdd INFO(pid 288): scheduling Hello message via end0 to 239.255.255.250%end0
2024-03-22 08:09:19,410:wsdd INFO(pid 288): joined multicast group [ff02::c] on fe80::7743:baef:616b:5a1%end0
2024-03-22 08:09:19,413:wsdd INFO(pid 288): scheduling Hello message via end0 to ff02::c%end0
2024-03-22 08:09:19,744:wsdd INFO(pid 288): 192.168.18.37 - - "POST /cb6a33a0-b841-531d-a34e-09ecec492eb1 HTTP/1.1" 200 -
2024-03-22 08:09:19,749:wsdd INFO(pid 288): 192.168.18.37 - - "POST /cb6a33a0-b841-531d-a34e-09ecec492eb1 HTTP/1.1" 200 -
nmbd version 4.18.9 started.
Copyright Andrew Tridgell and the Samba Team 1992-2023
smbd version 4.18.9 started.
Copyright Andrew Tridgell and the Samba Team 1992-2023
INFO: Profiling support unavailable in this build.
Samba name server QWERTHON is now a local master browser for workgroup WORKGROUP on subnet 192.168.18.36
Samba name server QWERTHON is now a local master browser for workgroup WORKGROUP on subnet 172.30.32.1
Moja konfiguracja
Pendrive sformatowany FAT32…
Dokładnie - Samba-NAS MUSI mieć podwyższone uprawnienia.
Może od razu uprzedzę o innych niedogodnościach - Dodatki startują później niż OS, więc mając w systemie podmontowane udziały takiej samohostowanej Samby będą błędy montowania na starcie - należy wtedy udziały przeładować ręcznie (lub zorganizować sobie jakąś automatyzację), jakkolwiek system system restartujemy rzadko (w zasadzie poza aktualizacjami systemu to zazwyczaj nigdy).
Mieliście rację! Wystartował po zmianie ochrony. Dziękuję!
Chciałbym odgrzać kotleta bo mam problem i nie wiem gdzie szukać rozwiązania. Dysk 1tb wpięty przez USB bo serwera (instalacja HAOS na WYSE 5070), sformatowany do ext4, połączony przez Samba NAS, widoczny w HA i widoczny w sieci domowej (jeśli wszystkie warunki spełnione to prawdopodobnie jest ok ).
Problem polega na niskiej prędkości odczytu/zapisu bo waha się w przedziale 10-11MB/s. Transfer testowałem po wi fi i po LAN ale nie było różnicy w prędkości. Nie tak wyobrażałem sobie stworzenie w domu pseudo NASa, ale myślę że z odsieczą przyjdzie @szopen i nakieruje mnie co mogę jeszcze zrobić
Pierwsze co mi przyszło do głowy to, że masz gdziekolwiek po drodze sieć 100Mbps (bo wynik idealnie pasuje) albo próbujesz przesyłać pliki przez WiFi (i to kiepskie=stare WiFi czyli g lub n, bo przez ac czy ax to się da nieco więcej szczególne na 5GHz), więc napisz jaki masz sprzęt sieciowy, bo może tam się znajdzie słaby punkt.
Drugi potencjalnie słaby punkt to powolny dysk.
Na sieci 1Gbps bez problemu powinno się osiągać okolice 100MB/s.
Jeśli chodzi o WiFi to by osiągnąć takie prędkości musisz mieć linka zestawionego z prędkością powyżej 1Gbps (właściwie to bez sprzętu ax nie ma o czym rozmawiać, bo nawet typowe ac będzie cięło prędkości)
Wiedziałem że twój trop będzie inny niż mój główny router to tp link archer C6 i w domu jest zrobiony easy mesh. Co prawda jest w domu część sieci 100Mbs ale akurat między tymi urządzeniami jest 1Gbs. Przynajmniej teraz będę szukał problemu w sieci bądź kablach a nie w połączeniu dysku z serwerem. Dam znać jak uda mi się znaleźć “spowalniacza”
Ło panie masz kolejny trop - mesh totalnie dusi wydajność WiFi (zawsze połączenie mesh ma co najmniej 2x gorszą wydajność w porównaniu do klasycznego AP pracującego na tym samym sprzęcie), później sprawdzę specki, bo nie mam czasu, ale zapomnij o WiFi i między HA a komputerem którym testujesz użyj wyłącznie sieci przewodowej 1Gbps (beż żadnych segmentów w lipnych technologiach, kable też są ważne, bo często na syfiastych kablach linki się zestawiają jako 100Mbps zamiast 1Gbps ).
Ale twój trop też jest potencjalnie możliwy (kiepski mostek USB-sata może dusić wydajność), tyle, że 10MB/s to idealnie pasuje do Ethermetu 100Mbps
Dobra sprawdziłem na szybko archer C6 - bez mesha na 5GHz powinieneś osiągnąć na jego WiFi 5GHz (tylko strzelam!!!) do 30MB/s na meshu możesz mieć mniej niż 10MB/s (zależy jaka konfiguracja się trafi, ale na oko graniczna przepustowość tego mesha to jakieś 20MB/s) wiele zależy jakie masz karty WIFi, ale ważniejszy jest gigabit
edit
autor tego artykułu ma blade pojęcie o sieciach bezprzewodowych (i nie wie, że w WiFi podaje się link na poziomie sprzętowym, co nie ma nic wspólnego z przepustowością sieci dla użytkownika, która jest zawsze mniejsza lub radykalnie mniejsza), ale zobacz sam na wyniki
natomiast switch gigabitowy powinien być w nim OK (ale uwaga widziałem takie konstrukcyjne Frankensteiny, które mają switch 100Mbps i równocześnie radio ac lub nawet ax)
Wi fi na razie wykluczam bo sprawdzam to na sieci przewodowej. Sam kabel i dysk był sprawdzany ale jeszcze na Windowsie jak miał format NTFS. Na razie obstawiam kabel LAN wpiety do mojego Wyse. Będę w domu to sprawdzę.
Optymalnie to wpiąć HA i komputer do tego samego switcha 1Gbps. (na czas testu oczywiście, u siebie mam trochę więcej sprzętu więc sieć ma parę segmentów, w tym jeden w tej chwili spięty na 100Mbps właśnie z braku kabla, tzn.kabel nawet już mam tylko trzeba przeciągnąć)
Jeśli swicth ma kontrolki pokazujące link to skorzystaj z nich; jeśli switch na bazie routera i jeśli router nie jest syfiasty, to aktualne linki sprzętowe wbudowanego switcha podejrzysz w jego GUI.
W przypadku syfiastych kabli link może się zestawiać na 1 giga, a mimo to pracuje bez wydajności.
(dobry router lub dobra karta sieciowa miewają wbudowane narzędzia do testowania kabli, w routerze z dolnej półki się nie spodziewam, ale może chociaż masz kartę z takimi narzędziami w sterowniku lub toolsach)
Wróciłem do domu i od razu musiałem sprawdzić kable. Miałeś rację co do sieci a ja miałem rację co do potencjalnego spowalniacza. Kabel router-serwer przepuszczał 100Mbs. Problem został rozwiązany - dzięki @szopen za pomoc.
Wykorzystując temat wątku chciałbym poruszyć jeszcze jeden ciekawy (oczywisty) temat. Dokładając dodatkowy dysk w którym chcemy przechowywać /media polecam odznaczenie tego folderu podczas robienia kopii zapasowej. Miałem niezły szok jak zobaczyłem rozmiar kopii Google Drive Backup… Niby sprawa prosta ale nie zaszkodzi o niej wspomnieć
Kable zdatne do 1Gbps MUSZĄ mieć 8 sprawnych żył ( i kategorię 5E lub 6), no i w ogóle muszą mieć 8 żył, co nie jest regułą - w przypadku starszego sprzętu z dolnej półki często dołączano wytanione kable 10/100Mbs które mają tylko konieczne 4 żyły (dzięki temu nie wspierają też PoE).
Na małe odległości 1Gbps daje się uruchomić nawet na kablach przeznaczonych dla 100Mbs (czyli takich o zbyt niskiej kategorii = poniżej kat. 5E, byleby miały 8 żył, ale uprzedzam to jest potencjalne proszenie się o problemy).
Nowe problemy…
Nie dam sobie ręki odciąć ale wydaje mi się że miałem wczoraj normalny podgląd zdjęć z dysku poprzez telefon. Dzisiaj takie co:
Na kompie z Windowsem podgląd działa, zarówno po lokalu jak i przez chmurę:
Nie zależy mi jakoś bardzo aby podglądać to w HA (do przeglądania używam addonu PLEX), ale chciałbym wiedzieć co skopałem przez ten krótki okres czasu. Czyżby problem androida czy raczej PLEX?
Nawet na to nie zwróciłem uwagi… dzięki!
W końcu pojawiła się w HAOS 13.1 poprawka umożliwiająca montowanie popularnych microsoftowych systemów plików
Właśnie zastanawiam się czy jest sens zmieniać format mojego dysku. Przerzucam właśnie instalację na nieco świeższy mini PC i mógłbym wykorzystać tą opcję. Aktualnie zajmuje na razie tylko 60gb ale czy poczuje jakaś różnice między NTFS a aktualnym ext4?
Różnica na ntfs może być tylko negatywna, ext4 jest natywnym linuksowym systemem plików, tu raczej chodzi o wygodę podłączenia dysku odpiętego od Windowsa.