Instalacja natywna (bare-metal, "golas") Home Assistant OS (HAOS-generic) końcówka 2022

Witam.

Po przeczytaniu paru postów na temat instalacji HA bezpośrednio na urządzeniu postanowiłem zrobić to u siebie. Aktualnie mam zainstalowane na Proxmoxie, bo do tej pory sądziłem, że to i instalacja na debianie to jedyne wyjście. Mam tylko jeszcze kilka pytań.

1. Czy nie sprawia problemu późniejsze dołożenie ramu do urządzenia, Ha bez problemu to wykryje?Aktualnie mam 4 GB

2. Wybór urządzenia. Na ten moment mogę zainstalować go na Terminalu hp t630, na czym aktualnie stoi, lub na Think Center m73 Tiny z i3-4130. Oczywiście w obu przypadkach instalacja stała by na dysku ssd. Na końcu dorzucam jeszcze zrzuty ekranu z obciążenia proxmoxa na t630. Debian nut idzie do zaorania

3. Jak wygląda sprawa kopii zapasowej w bezpośredniej instalacji, czy po prostu kopię robione przez dodatek google wystarczą, w razie awarii, nie trzeba będzie na nowo wszystkiego stawiać i integrować, jak np wysypie się podczas aktualizacji. Teraz robię backupy na dysku google + Proxmox robi swoje raz w tygodniu.

4. Czy da rade do ha podpiąć jakiś serwer backupowy np proxmoxa, na innym urządzeniu by robił kopię systemu?

Dodam na koniec że jak każdemu zależy mi na bezawaryjnej pracy systemu z racji tego że prawie cały dom ma się na nim opierać.