Integracja Network Ups Tools przestała działać po aktualizacji

1. Nie ma czegoś takiego jak “HAOS core”, jak właściwie masz ten HA zainstalowany - Jak podzielić się informacjami o swojej instalacji Home Assistant na forum lub githubie

2. Jaki by nie był system
    Ustawienia → System → Sprzęt → Cały sprzęt → wyszukaj sprzęt → wpisz usb
    i pokaż jakieś screenshoty (jeśli znajdziesz ten sprzęt, który jest UPSem, to lepiej tekst wklejony jako kod)

3. Nie rozumiem czemu zmieniłeś sterownik UPSa na inny (skoro ten sprzęt działał wcześniej jako blazer_ser to dlaczego dzisiaj miałby to być nutdrv_qx

to raczej nie jest prawda i widać to nawet z tego loga, który wkleiłeś

[17:31:39] INFO: Connected USB devices:
Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 001 Device 002: ID 1a86:7523 QinHeng Electronics CH340 serial converter
Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 003 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 004 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 005 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 005 Device 002: ID 0bda:a729 Realtek Semiconductor Corp. Bluetooth Radio
Bus 005 Device 004: ID 10c4:ea60 Silicon Labs CP210x UART Bridge
Bus 006 Device 001: ID 1d6b:0003 Linux Foundation 3.0 root hub

masz tam wpięte 2 konwertery USB-UART i ja nie wiem co to jest, ale Ty wiesz z pewnością

i podejrzewam, że znam przyczynę używałes niejednoznacznej ścieżki

/dev/ttyUSB1

może dziś się zmieniła na

/dev/ttyUSB0

ale to nie jest ostateczne rozwiązanie - daj informacje z punktów 1 i 2

O widzę, że to znalazłeś zanim napisałem całą odpowiedź, ale to nie jest rozwiązanie - powinieneś zmienić ścieżkę na jednoznaczną (by-id), bo kolejny restart systemu może przywrócić problem

skoro działa to w punkcie 2 znajdziesz jednoznaczne ścieżki identyfikujące konwerter USB-UART (czy tam na jakiś RS), jedna z nich przypisuje sprzęt w/g jego identyfikatora (producenta i modelu urządzenia USB), a druga i trzecia do konkretnego gniazdka USB

zmień to /dev/ttyUSB0 na ścieżkę jednoznaczną (sugeruję tę po identyfikatorze, mimo, że większość modeli na SiLabs oraz QinHeng nie zawiera numeru seryjnego… i problem może wystąpić w przyszłości jeśli dołączysz kolejny konwerter który się zgłosi tak samo, wtedy zmienisz sobie w/g gniazdka)