Integracja Passive BLE Monitor - Xiaomi LYWSD03MMC

Po pierwsze GUI nie jest obowiązkowym rozwiązaniem - możesz nadal mieć ten YAML, który działał wcześniej (tylko musisz go skonfrontować z dokumentacją czy się coś nie zmieniło, u siebie zmigrowałem do metody GUI, bo tych czujniczków jak z tematu przeszło sporo przez moje ręce - robiłem testy z różnych partii czy wskazania są dość wiarygodne, a sporo z nich rozdałem po rodzinie (i wydawało mi się, że to bardziej przyszłościowa metoda biorąc pod uwagę zmiany w samym HA, gdzie developerzy nas zmuszają w wielu integracjach do odejścia od YAML do GUI).

Po drugie jeśli w LYWSD03MMC masz firmware fabryczne, to wymagają one podania tokena (również w GUI), więc się nie skonfigurują automatycznie .

Po trzecie na tym obrazku nie do końca widać wszystko, ale wstawiam kilka przykładowych (widać u mnie 2 dongle BT, ale korzystam tylko z jednego - to krok w stronę przeróbki sprzętu - będzie z niego wyrzucona karta WiFi+BT by zwolnić gniazdo m.2 key-E), niestety nie mam żadnego wolnego sprzętu by go dodać do instalacji (a to moja "produkcyjna, więc nie chcę wywalać niczego co działa, bo to za dużo roboty), interfejs GUI nie jest intuicyjny, ale gdy się przeklikasz to pójdzie gładko.

Po czwarte - skoro już jesteś na takim etapie, że chcesz tworzyć wszystko od nowa, to może warto zmienić soft w LYWSD03MMC na wersję od pvvx? (ma to głębszy sens jeśli nie zamierzasz ich używać z ekosystemem Xiaomi lecz jedynie w HA, bo wtedy można wybrać bardziej energooszczędny protokół) na obrazku porównanie (czujniki pracują w tzw. ciężkich warunkach, ale ponieważ spodziewałem się wyniku, to ten który szybciej traci % baterii a pracuje z protokołem Xiaomi jest w nieco lepszych warunkach (temperatura średnio wyższa o kilka stopni)