Jak podpiąć smart-przełączniki bez przewodu neutralnego N w potrójnym układzie schodowym

Nigdy tego nie robiłem, więc nie wiem jakie są dodatkowe ograniczenia (pewnie mimo wszystko potrzebne jest gdzieś dodatkowe okablowanie - czasem jest szansa wykorzystania przewodu, który pozostał niewykorzystany - w szczególności mam na myśli miejsce montażu oprawy), ale kiedyś na jakimś forum ktoś to rozwiązał przez użycie w miejscu żarówki wejścia sterującego jakiegoś modułu (chyba z-wave, bo to było parę lat temu).
ta metoda jest opisana tam:

z użyciem modułu sonoff mini r2

Jakkolwiek ja bym to rozwiązał “na bezczelnego”, czyli podajemy napięcie do oprawy na stałe (eliminując wszystkie przełączniki, lub ewentualnie zostawiając jeden “backupowy” na wypadek problemu z działaniem ID), a żarówkę wymoieniamy na dowolną “inteligentną”, a miejscu dotychczasowych przełączników montujemy piloty ścienne w systemie zgodnym z żarówką (skoro masz HA to integracja może być na poziomie HA, ale stosując Zigbee czy Z-wave można urządzenia sterujące powiązać bezpośrednio z żarówką).

Alternatywnie robisz jak powyżej (pozostają klasyczne żarówki lub halogeny 230V, ale raczej nie “żarówki” LED!!!) tylko zamiast dotychczasowego zwykłego przełącznika “backupowego” instalujesz jakiś wyłącznik z wbudowanym modułem (wersja bez N), a w 2 pozostałych miejscach dajesz 2 kompatybilne piloty ścienne (czasem są i takie udające przełącznik).

1 polubienie