Witam,
chciałbym w HA zrobić coś takiego, klikam w Lovelace w ikonę encji jakiegoś przełącznika i ta przełącza switcha zmieniając jednocześnie np kolor ikony sygnalizując włączenie załóżmy komputera, czyli póki co standardowo. Ale teraz chciałbym sprawdzić czy ten komputer na pewno się uruchomił, czyli po jakimś czasie zaczynam sprawdzać na przykład pingiem czy działa, jeśli tak to nic się nie zmienia natomiast jeśli się nie uruchomił po powiedzmy 30 sekundach to wskaźnik encji przyjmuje status wyłączona. Czyli przez pierwsze 30 sekund zakładamy, że urządzenie się włączyło a później zaczynamy sprawdzać.
Chodzi o to, że chciałbym razem z włączeniem komputera uruchamiać jakąś akcję bez czekania aż zacznie być widoczny w sieci ale jednocześnie mieć w interfejsie wiarygodny wskaźnik działania, nawet jeśli będzie załączany z opóźnieniem. Wiem, że mogę zrobić to smart gniazdkiem i mierzyć pobór prądu ale trochę szkoda mi gniazdka tylko do tego żeby mnie informowało czy komputer jest włączony.
Da się coś takiego uzyskać?
Nodered ‘ping node’ inputboolean w HA ![Screenshot - 13.05.2021 , uruchomienia
input_boolean
Kod:
ping_2.json (1,4 KB)
Gdy host będzie osiągalny przełącznik będzie ON inaczej OFF
Nie do końca o to mi chodziło, ale zainspirowałeś mnie do skorzystania z NR
Natomiast poniższe rozwiązanie działa jak złoto, oczywiście z odpowiednią konfiguracją reszty czyli samego mechanizmu sterowania urządzeniem. Jedyny istotny minus jest taki, że opóźnienie musiałem zdobić delayem a test bazuje tylko na pojedynczym pingu, ale to chyba do przeżycia.