Jaka głowica termostatyczna Zigbee do HA Z2M

No tak na stare lata wzięło mnie pobawić się elektroniką i połączyć ją z praktyką. Depresją się nie martwię a pytać muszę bo angielskiego się już raczej nie nauczę jak i programowania już raczej też. To muszę iść lekko na skróty. Co tam z tego ogarnę to moje. :face_with_open_eyes_and_hand_over_mouth:

Myślałem, że może jest na to w miarę łatwy (dla mnie) sposób dostosowania integracji do moich założeń. Na razie nie ma sensu robić zamieszania. Zostaję przy pierwotnym założeniu i musi mi on wystarczeć. Może kiedyś jak będzie potrzeba do tego wrócę. Może moja wiedza i zrozumienie będą ciut większe.
Ale parę innych pytań jeszcze zadam.

Właśnie tłumaczę dokumentację całej integracji:

Teraz to już chyba wszystko jest jasne, jak powinieneś skonfigurować integrację VTerm ze swoją głowicą…

CBDU :slight_smile:

A tutaj masz całość tego rozdziału… (na razie to wersja robocza). Szczególnie polecam sekcję Dokonywanie właściwych wyborów, bo chyba ewidentnie właśnie z tym masz problem.

No widzisz. To dobrze myślałem, że coś mi nie pasowało z tym schematem i podłączeniem termostatu na przełączniku. Tamta opcja jest bardziej zalecana dla grzejników elektrycznych sterowanych switchem wł/wył.

No to będę dalej troszeczkę drążył, żeby ogarnąć temat - opcja Termostat na climacie.
Po zaznaczeniu funkcji: Menu - Funkcje - Użyj funkcji autostartu i autostopu, otrzymujemy dodatkowe rozwijane menu z różnymi opcjami detekcji. Czy może wiesz z “z czym to się je” i czy to może mi się przydać do wysterowania głowicy TVRZB aby pracowała w trybie: wył-0% / wł.-100%. Czy w ogóle jest sens grzebania w tych zaawansowanych ustawieniach. Człowiek się nakombinuje a efekty marne.
Może to lepiej zrobić na automatyzacji (chociaż tego tematu jeszcze nie ruszałem).
I może jeszcze podpowiesz mi jedno: którą encję kalibracji wybrać w opcji Autoregulacji zaworu. Mam dwie: Temperatura i Temperatura accuracy. Ja wybrałem tą pierwszą ale gdzieś widziałem, że ma być ta druga.

Pozdrawiam i dziękuję.

Bardzo trafne spostrzeżenie!
Dlatego sposób konfiguracji podałem w poprzednim poście.

Bo chciałeś wyważyć otwarte drzwi. Tym bardziej więc polecam sposób konfiguracji podany w poprzednim poście.

Nie, to nie wymusza 0-1-wych stanów termostatu, bo to są funkcje OPCJONALNE - nie musisz ich używać, jeśli nie chcesz. Służą do wymuszenia reakcji termostatu na różne stany zewnętrzne: np. otwarcie okna, ruch w pomieszczeniu… itp.

Na tym etapie zdecydowanie NIE POLECAM. Wróć do tego, jak wybierzesz właściwy sposób konfiguracji termostatu i gdy zrozumiesz, co i po co to robisz. Musisz zapomnieć, że jesteś w jakiejś badziewnej chińskiej adroidowej apce. To wyrafinowana integracja, wymagająca pełnej świadomości jej użytkowania.

Masz TRZY sensory Temperatura (o ile nie więcej, bo widzę tylko to co pokazujesz), nie wiem czy i czym się różnią. Może jeden z nich to właśnie kalibracja? Wydaje się, że accuracy na pewno NIE, bo ten sensor odpowiada tylko za precyzję pomiaru.

:bulb: Swoją drogą, po co komu taki sensor?? Nie mierzy się przecież temperatury pomieszczenia do piątego miejsca po przecinku… :smiley:

Wg mnie temperatura z ikoną cyrkla to chyba krok pomiarowy temperatury, więc prędzej stawiałbym na tę drugą temperaturę z ikoną termometra. Temperature sensor to prawdopodobnie temperatura przy głowicy, ale ikona (o ile jest oryginalna) wskazywałaby, że to może być np. temperatura docelowa pomieszczenia.

Jak widzisz, za dużo tu gdybania, a to zdecydowanie stoi w fundamentalnej sprzeczności z zasadami maszynowego myślenia. Musisz więc podpytać znawców tematu, czyli użytkowników tej konkretnej głowicy…

Ale zanim dostaniesz odpowiedź, przygotuj się do tej lekcji i przeczytaj (koniecznie ze zrozumieniem) treść rozdziału Typ termostatu: Termostat na Klimacie, oraz wszystkich rozdziałów przyległych/zależnych (zwłaszcza o samoregulacji), bo to jest najprawdopodobniej Twój właściwy (i jedynie słuszny) kierunek konfiguracji integracji VTherm z termostatem Sonoff. Nie jest to literatura ‘do poduszki’, bo wymaga skupienia, ale ludzie - chcąc latać na Marsa - muszą stale ponosić koszty intelektualnego wysiłku rozumienia świata…

:warning: Kolejny BREAKING NEWS
Niedługo spodziewana jest wersja 8.0 integracji VTherm. Poniżej przekazuję zainteresowanym, co ich czeka w nowej wersji:

Co nowego?

Ta wersja wymaga szczególnej uwagi. Przebudowano w niej znaczną część wewnętrznych mechanizmów integracji Versatile Thermostat, wprowadzając kilka nowych funkcji, a także znacząco poprawiając wydajność tych już działających:

1. Stan żądany / stan bieżący: termostat VTherm ma teraz 2 stany. Stan żądany to stan oczekiwany przez użytkownika (lub harmonogram). Stan bieżący to stan aktualny termostatu VTherm. Ten ostatni zależy od różnych funkcji termostatu VTherm. Np. użytkownik może zażądać (stan żądany) włączenia ogrzewania z ustawieniem Komfort, ale ponieważ wykryto otwarte okno, termostat VTherm jest w rzeczywistości wyłączony. To podwójne zarządzanie zawsze zachowuje żądanie użytkownika i aplikuje wyniki różnych funkcji jako odpowiedź na żądanie użytkownika, aby w efekcie uzyskać stan bieżący. Takie rozwiązanie lepiej radzi sobie z przypadkami, gdy wiele funkcji chce oddziaływać na stan termostatu (np. otwieranie okna i wyłączanie zasilania). Zapewnia również powrót do pierwotnego stanu żądanego, gdy nie ma już żadnych innych zdarzeń, które mogłyby oddziaływać na termostat (np. otwieranie okna i wyłączanie zasilania),
  2. Filtrowanie czasu: operacja filtrowania czasu została znacznie poprawiona. Filtrowanie czasu zapobiega wysyłaniu zbyt wielu poleceń do urządzenia, co mogłoby prowadzić do nadmiernego zużycia baterii (np. termostatu zasilanego bateryjnie), a także zbyt częstej zmiany ustawień (pompy ciepła, pieca na pellet, ogrzewania podłogowego itp.). Nowa funkcja działa teraz następująco: jawne żądania użytkownika (lub harmonogramu) są zawsze natychmiast uwzględniane i nie są one filtrowane. Potencjalnie filtrowane są tylko zmiany związane z warunkami zewnętrznymi (np. temperaturą w pomieszczeniu). Filtrowanie polega na ponownym wysłaniu żądanego polecenia w późniejszym czasie, a nie na jego ignorowaniu, jak to miało miejsce dotychczas. Parametr auto_regulation_dtemp umożliwia dostosowanie opóźnienia.
  3. Ulepszenie parametru hvac_action: parametr hvac_action odzwierciedla aktualny stan aktywacji sterowanego urządzenia. W przypadku typu termostat na przełączniku odzwierciedla on stan aktywacji przełącznika, w przypadku termostatu na zaworze pozostaje aktywny, gdy otwarcie zaworu jest większe, niż minimalne (lub 0, jeśli nie jest skonfigurowany). W przypadku termostatu na klimacie odzwierciedla on parametr hvac_action klimatu bazowego, jeśli jest dostępny, lub - w przeciwnym razie - jego symulację.
  4. Atrybuty własne: organizacja atrybutów niestandardowych dostępnych w Narzędzia deweloperskie -> Stany została podzielona na sekcje w zależności od typu termostatu VTherm i każdej aktywowanej funkcji.
  5. Redukcja mocy: algorytm redukcji mocy uwzględnia teraz wyłączenie urządzeń między dwoma pomiarami zużycia energii w domu.
    Załóżmy, że co 5 minut otrzymujesz informację zwrotną o zużyciu energii. Jeśli grzejnik zostanie wyłączony między dwoma pomiarami, włączenie nowego może zostać autoryzowane. Wcześniej uwzględniano tylko włączenia między dwoma pomiarami. Tak jak poprzednio, kolejny komunikat dotyczący zużycia energii prawdopodobnie spowoduje większą lub mniejszą redukcję mocy.
  6. AutoSTART/autoSTOP: funkcja autoSTART/autoSTOP jest przydatna tylko dla typu termostatu na klimacie bez bezpośredniego sterowania zaworem. Opcja ta została usunięta z pozostałych typów termostatów.
  7. Karta VTherm UI Card: wszystkie te modyfikacje pozwoliły na znaczną ewolucję karty VTherm UI Card, integrując komunikaty wyjaśniające aktualny stan (dlaczego mój VTherm ma taką temperaturę docelową?) oraz czy trwa filtrowanie czasu – w związku z czym aktualizacja stanu bazowego jest opóźniona.
  8. Ulepszenia logów: ulepszono logi, aby znacząco uprościć debugowanie. Logi w formacie ---> NOWE ZDARZENIE: VersatileThermostat-Inversed ... informują o zdarzeniu, wpływającym na stan termostatu VTherm.

:warning: Ostrzeżenie

Ta wersja integracji zawiera zasadnicze zmiany w stosunku do wersji poprzedniej:

• zmianie ulega nazwa zdarzenia z versatile_thermostat_security_event na versatile_thermostat_safety_event. Jeśli Twoja automatyzacja wykorzystuje to zdarzenie, konieczna jest jej aktualizacja,
  • atrybuty własne zostały całkowicie zreorganizowane. Wymagana jest odpowiednia aktualizacja Twoich automatyzacji lub szablonów Jinja, korzystających z tych atrybutów,
  • karta VTherm UI Card musi być zaktualizowana co najmniej do wersji v2.0, aby zachować kompatybilność,

Pomimo 342 automatycznych testów tej integracji i maksymalnej staranności włożonej w wydanie nowej wersji, nie ma pewności, że jej instalacja nie zakłóci stanu czujników VTherm. Dla każdego sensora VTherm należy sprawdzić jego presety, tryb HVAC i ewentualnie ustawienie temperatury sensora VTherm po instalacji.