Praca takiego przekaźnika w funkcji G.
“Po dostarczeniu napięcia zasilającego, styk 15-18 pozostaje otwarty. Po dostarczeniu impulsu wyzwalającego do zacisku S (następuje zamknięcie styku zewnętrznego) styk wyjściowy 15–18 przekaźnika również pozostaje otwarty. Po ustaniu impulsu wyzwalającego (następuje otwarcie styku zewnętrznego) styk wyjściowy 15-18 przekaźnika zamyka się i rozpoczyna odliczanie ustawionego czasu opóźnienia, po którym styk wyjściowy 15-18 przekaźnika zostaje otwarty.”
Styki A1 i A2 zasiliłbym wówczas bezpośrednio z wyjścia na grzałkę z płyty głównej, czyli przekaźnik działałby tylko gdy temp < 0 stopni (latem nie zużywa energii). Wejście sterujące podłączyłbym z zacisku L z zaworu czterodrożnego. Wówczas gdy po ustaniu impulsu wyzwalającego (defrost-napięcie na 4WAY = 0V) styki przekaźnika 15-18 załączyłyby grzałkę na zdefiniowany czas. Tak jak na “schemacie” poniżej
J - PRZEKAŹNIK BISTABILNY Z OGRANICZENIEM CZASOWYM – zasilany układ po podaniu impulsu wyzwalającego (zbocze narastające) załącza przekaźnik (poz. 11-14) i zaczyna odmierzać nastawiony czas t. Przekaźnik zostaje wyłączony w momencie wystąpienia następnego impulsu wyzwalającego (zbocze narastające) lub po upływie czasu t jeśli impuls taki nie wystąpił. Czas trwania impulsu wyzwalającego nie ma znaczenia dla pracy układu.
H - IMPULS CZASOWY WYZWALANY ZBOCZEM NARASTAJĄCYM Z OPÓŹNIONYM WYŁĄCZENIEM (retrygowalny) – zasilany układ po podaniu impulsu wyzwalającego (zbocze narastające) załącza przekaźnik (poz. 11-14). Po wykryciu zaniku impulsu wyzwalającego (zbocze opadające) zostaje odliczony nastawiony czas t, po upływie którego przekaźnik zostanie wyłączony (poz. 11-12). Kolejny zanik impulsu wyzwalającego podczas odliczania czasu powoduje pomiar czasu od początku (retrygowalny)
Dzięki za te patent z grzałka tacy u siebie też tak zmodernizuje.
Mam do Was pytanie czy wasze klimy Gree też mają defrost co 50minut? Ja posiadam Gree amber prestige 3.5kw i gdy temp zewnętrzna jest mniejsza niż +3 to po 50minutach od startu grzania klima przeprowadza defrost, agregat suchy w słońcu i nie kapnie z niego nawet kropelka wody po tym całym defroscie…
Znalazłem algorytm tego cyklu i zastanawiam się czy to ściema z tym algorytmem i działa zwykły timer odliczając czas od startu grzania do defrostu gdy temp zewnętrzna mniej niż +3 czy po prostu coś u mnie jest uszkodzone
Algorytm defrostu:
Jeżeli urządzenie pracuje w trybie grzania dłużej niż 45 minut bez przerwy, lub w sumie dłużej niż
90 minut z przerwami i jeden z poniższych warunków jest spełniony urządzenie uruchamia po
3 minutach tryb odszraniania.
Tzew < -10°C ≤ oraz Trur - Tkomp ≤ (Tzew - 3°C)
Temperatura kompensacyjna:
Po uruchomieniu i przy pierwszym cyklu odszraniania Tkomp = 0°C
Przy drugim i kolejnym cyklu odszraniania:
Jeżeli Trur* > 2°C → Tkomp = 0°C
Jeżeli Trur* ≤ 2°C → Tkomp = 3°C
*zmierzoną po pierwszym spotkaniu 4-drogowy. Po kolejnych 30 sekundach sprężarka startuje podnosząc częstotliwości pracy do częstotliwości odszraniania. Jeżeli sprę-
żarka pracowała w trybie odszraniania przez 7,5 minuty lub Tzew ≥ 10°C sprężarka będzie pracowała
z częstotliwością 46 Hz, a po 30 sekundach zatrzyma się. Po kolejnych 30 sekundach uruchamia się
zawór 4-drogowy, a po 60 sekundach sprężarka i wentylator ODU startują. Wentylator IDU zaczyna
pracę z ochroną nawiewu chłodnego powietrza wyświetlając kod H1 na wyświetlaczu. Częstotliwość odszraniania wynosi 85 Hz.
Generalnie Kolego na wstępie bardzo Ci dziękuje za Twoje sugestie. Zarejestrowalem sie tutaj, bo bardzo mnie zaciekawiła Twoja przeróbka i myslę o tym by pójść Twoją drogą. Wolę zrezygnować ze sterowania w HA. Chcialbym, żeby to się robiło “samo” i było mniej podatne na jakieś zakłócenia etc.
Nie jestem biegły w schematach i być może moje pytanie będzie nieco głupie, ale nie chce niczego zepsuć. Dlaczego skreśliles na schemacie połączenie nad “S”?
Sygnał wyzwalający przekaźnik powinien być z płyty głównej PCB ze styku fazowego L zasilającego zawór czterodrożny - tak jak dorysowane na schemacie.
To co przekreślone znakiem X - tego nie podłączamy.
Witam.
Mam jeszcze pytanie odnośnie grzałki w klimatyzatorach Gree AP. Podobno są w nich 2 grzałki. Jedna do tacy ociekowej a druga do karteru sprężarki. Czy ich załączanie jest niezależne? Czy to rozwiązanie nie spowoduje, że grzałka podgrzewająca karter sprężarki będzie uruchamiana tylko w czasie defrostu?
Mój klimatyzator jest podpięty na stałe do zasilania, natomiast funkcji grzania używam wyłącznie w okresach przejściowych i dodatnich temperaturach. Czy równie dobrze wystarczy, że odłącze grzałke ?
Grzałki załączają się niezależnie. Grzałki karteru nie polecam odłączać, a jeśli używasz klimy tylko w plusach, to grzałkę tacy można odłączyć całkiem.