Kompilacja ESPHome w HA - błędy podczas przygotowania

Nie wymuszaj konkretnych wersji frameworka, bo wtedy nie ogarniesz zależności.
(i konfiguracja może być wtedy inna)

Po prostu użyj listopadowego wydania ESPHome (w ogóle od jakiej wersji jest wspierany ten wyświetlacz?).
Dlaczego? - zobacz tam

Jeśli nic nie zmieniałeś w YAMLu to on się kompiluje na aktualnej wersji (weź sobie z tego zipa, bo on jest na 100% OK), ba wręcz możesz skasować kafelek i stworzyć nowe urządzenie, wkleić YAMLa jak jest i skompilować - nawet nazwa urządzenia może być zupełnie inna - zostanie ona przywrócona na podstawie treści YAMLa po udanej kompilacji, ale tymczasowy katalog z danymi kompilacji zostanie utworzony nowy.

W takich wypadkach (pojemność posta jest ograniczona) spakuj do zipa i w załącznik

mam tak szczęśliwą rękę, że od dawien dawna mnie musiałem szukać rozszerzonych logów kompilacji, faktycznie w 2023 roku to zwalili (by tymczasowe dane kompilacji nie wchodziły do backupów w zamian za to ekstremalnie trudno się dokopać do tych danych…

tak można się dostać do kontenera a potem to już jak linuxie

docker exec -it `docker ps | grep esphome | awk '{print $1}'` /bin/bash

I ostatnie - chociaż odinstalowałeś Dodatek ESPHome Builder i zainstalowałeś ponownie? bo coś mi się zdaje, że nie.

PS
Hehe, ale się miotają z nazwami tego Dodatku, przez lata był po prostu ESPHome i każdy przytomny wiedział, że chodzi o IDE, niedawno dla nieprzytomnych dołożyli Compiler, a teraz zmiana na Builder - ciekawe co będzie za miesiąc :rofl: