Komponent wM-Bus do ESPHome wersja 5.x - wątek ogólny

Nie wiem do końca czemu, ale akurat z gotowców ten projekt stawiałem na ostatnim miejscu. Może sie mylę, bo tak jak wspominałem, odczyty zdalne liczników to dla mnie temat od kilku dni… wgryzam się dopiero, ale wydaje mi się, że to najmniej rozwojowy projekt, tym bardziej, że oparty na nie najnowszych komponentach. Samo złącze micro USB już raczej odchodzi do lamusa, musiałem specjalnie jeździć po sklepach żeby kabelek do mojego ESP kupić. A z tego co czytam wersji na sx1262 na razie w planach nie ma.

Czytasz mało aktualne posty.

U @_Szczepan w V5 jest od początku lutego.

Ja komentowałem twój post o wM-Bus Gateway – IoTLabs… że u niego sx1262 nie jest w planach.

O tym, że ogólnie jest już wstępne wsparcie dla 1262 czytałem, martwi mnie jedynie (with limited frame lenght) w przypadku mojego Apator Otus1

cytat: “Samo złącze USB już raczej odchodzi do lamusa”

Niezłe informacje, trochę nie zgadzają się z całą resztą świata.

Chodziło mi o to konkretne złącze z polecanej przez @angler płytki wM-Bus Gateway – IoTLabs czyli, micro USB, a nie USB jako takie. Myślałem że dość jasno to napisałem :wink:

Zedytowałem, żeby było czytelniej…

Na dzień dzisiejszy nadal polecasz tą płytkę na pierwszy wybór, czy może warto już pójść w H595 z SX1262?

Kiedyś miałem na biurku płyty Helteca, bo programowałem sobie most RF868MHz/BLE do mojej pompy insulinowej i tak jakoś powstał Gateway.

Micro USB jest faktycznie schodzącym standardem, ale taka była cena stosunkowo taniej, ale jednak radiowo dobrze zaprojektowanej płyty wyposażonej w SX1276.

Dlaczego nie 1262? Bardzo dobre pytanie. Sporo osób sądzi, że zmiana TRXa na 1262 coś drastycznie zmienia. Obawiam się że jednak nie: w notach katalogowych, możecie popatrzeć sobie na selektywności odbioru w FSK 868: dla obu transceiverow jest identyczna.

To że jednym coś odbiera lepiej a innym gorzej, wynika z tysiąca czynników takich jak fizyczne umiejscowienie, szum na tej nośnej w konkretnej okolicy i tak dalej.

Zasadniczym problemem SXa 1262 jest inna konstrukcja krzemu w środku w mechanizmie pakietowania: 76 ma kolejkę na 256 bajtów: możesz sobie odebrać kilka pierwszych bajtów, z nich dowiedzieć się ile musisz odebrać wszystkich i zdejmować z tej kolejki tyle ile chcesz.

62 ma bufor na 256 bajtów i to niecykliczny: możesz mu powiedzieć że masz odebrać 256, potem post factum, z pierwszych kilku odczytać ile właściwie powinieneś przeczytać a resztę niepotrzebną zdropować. Problem jest jednak taki, co zrobić, jak pakiet ma więcej niż 256 (amiplusy przesyłają ponad 300). Nie możesz zebrać 256 a potem ustawić odbioru reszty, bo w ciągu danych nie występuje sekwencja synchronizacji.

Jest pewien sposób opisany w dokumencie od Semtecha jak to obejść, ale wymaga to bardzo fikuśnego oprogramowania, które tak zmanipuluje wskaźniki buforów że zapis zawinie się na początek. To bardzo newralgiczna czasowo operacja. Może się okazać, że w międzyczasie wpadnie przerwanie od WiFi i elo.

Więc z mojej strony rada jest taka: kup na przykład urządzenie od Szczepana, albo poszukaj płyty z 1276 i USBC. Jeśli ktoś kiedyś napisze porządne wsparcie dla SX1262 (nie wykluczam że nawet i ja do tego dość poważnie przyłożę rękę), to istnieje dość spore ryzyko, że nadal, przynajmniej pod względem software, będzie to działać nieco gorzej niż 1276. Z tego względu na razie nie inwestuję czasu w tą stronę. Wydaje mi się, że dużo lepiej spożytkowałem ostatnio czas na mechanizm selektywnie ładujący pola do driverów. Jest on w trakcie ostatnich testów i prawdopodobnie na większości standardowych konfiguracji będzie można odzyskać kilkadziesiąt kB RAMu i sporo czasu na parsowanie ramek. To pozwoliło jednemu naszemu userowi uruchomić BLE proxy na ESP32 z załadowaną konfiguracją do 4 liczników i jednocześnie uruchomionym połączeniem po API i MQTT.

Ps. W sumie ktoś mi kiedyś napisał że SX1262 ma też ten plus że mniej zużywa prądu w RXie. To prawda: różnica jest chyba pomiędzy około 10mA na 76 i 5mA na 62. Ale co z tego, skoro obok leży ESP, który w piku robi ponad 300mA, a idlu raczej ciężko nim zejść do kilkunastu mA

4 Likes

ja mam taki za 7zł i działa stabilnie od roku

Działa komuś odczyt Gama 350 na SX1262?

mi również nie odczytuje…

To u mnie sytuacja jest troche bardziej skomplikowana :smiley:

Wrzuciłem na budowę esp32 z forkiem do sx1262 (nie miałem czasu jeszcze przetestować komponentu Szczepana po aktualizacjach).
Tamten fork nie radzi sobie z rozpoznaniem ramki, ale po wrzucenie “raw packet data” do Claude AI dało się z tego wyciągnąć ramkę, a payload sie ładnie dekoduje kluczem który dostałem z PGE i pokrywa się ze stanem licznika (wiec to nie halucynacje AI).

Teoria Claude (w fajnych czasach żyjemy) jest taka, że ramka jest zbyt długa dla SX1262 - zastanawialem się czy komponent Szczepana sobie lepiej radzi.

Ja niestety jestem zbyt krótki w te klocki

A jaki masz licznik? Jak PGE to wnioskuję, że jakiś OTUS? Jak OTUS to sterownik amiplus powinien działać