Kto uruchomił encję?

Cześć!
To mój pierwszy post na forum :slight_smile:
Od dłuższego czasu szukam jak odczytać, kto np. otworzył garaż z aplikacji. Czy jest taka możliwość? Przekopałem sporo dokumentacji. Niestety po angielsku, a to dla mnie język obcy…

HA dziennik tam masz zapisane ScreenShot_20210516113024

Może mam coś źle ustawione w opcjach dziennika, bo nie mam takich wpisów.
Mam tylko takie wpisy:
image

Jeśli automatyzacji wyłączy nie ma wpisu kto.
Czy masz innych użytkowników dodanych do HA

Wszystkie automatyzację mam zrobione w NodeRed. W Automatyzcjach nie mam nic…

Mam w HA użytkownika “Tablet” za pomocą tabletu (gdzie jest zalogowany jako tablet ) wyłączyłem światło w garażu.
W dzienniku HA została ta akcji zapisana
ScreenShot_20210516132604
HA zapisuje który użytkownik dokonał zmiany

Przypisz dla każdego urządzenia innego użytkownika.

I nie będziesz miał ponieważ Twoje automatyzacje są w Node-RED więc HA nie wie jaki zalogowany user w HA uruchomił daną automatyzację.

Z poziomu HA ręcznie włącz i wyłącz jakieś oświetlenie lub gniazdko .
I zajrzyj do dziennika HA , powinien zarejestrować jaki użytkownik dokonał tej zmiany.
Jeśli w HA masz tylko skonfigurowanego jednego użytkownika , system nie przypiszę “przez” bo i po co ja jest tylko jeden użytkownik .

U mnie wcale nie pokazuje informacji o zaistnieniu zdarzenia. Zapaliłem i zgasiłem światło przez www w HA. Zrobiłem to samo z apki. Wszystkie zdarzenia bez info w dzienniku. Mam 3 użytkowników. Jak na razie wszystko co piszecie wygląda, że mam spełnione…

Ale przecież mam w HA w configu dodane switch’e, więc chyba teoretycznie powinno pojawić się info o włączeniu lub wyłączeniu. A tego też nie mam. Prawie wszystko mam zrobione na ESPHome. Może jest jakaś opcja określająca poziom zapisywanych zdarzeń?

Czy 3 użytkowników posiada oddzielne konto w HA czy wszyscy logują się z jednego konta

Dla pewności wklejam fragment zrzutu, bo z HA pracuję od miesiąca i może mi się tylko coś wydaje:
image
Każdy loguje się w telefonie swoim loginem i hasłem.

Ok. Mam już info kto, co i kiedy. Wystarczyła aktualizacja ESPHome… Ostatnio aktualizowałem ESP co chwilę, bo ciągle wychodziły nowe wersje.
A jak to przechwycić w Node-Red?

Przepraszam, że sam sobie odpisuję, ale może komuś się to przyda.
W NR wybrałem: trigger: state w przechwyconym komunikacie jest info o zmianie stanu i user_id w formie ciągu liczb. W HA>Konfiguracja>Użytkownicy>Nick można sprawdzić czyj to identyfikator. A mając te dane np.: można sobie zrobić powiadomienie, że X otworzył garaż i przypilnować czy zamknął :slight_smile:
Pozdrawiam Wszystkich i dziękuję za cenne uwagi i poświęcony czas! :nerd_face: