Może się komuś przydać:
Postanowiłem sobie kupić smart lampę Aqara T1M (cena nieadekwatna do jakości ) - Ma dwie funkcje Lampa główna barwa biała regulowana, oraz obwódka na ledach cyfrowych smart. W sieci jest trochę o integracji tej lampy z home assistant i g… podejściu aqary - braku efektów smart dla obwódki. Ja obszedłem to kupując Hub Aqara M100 na amazon (dość tani - mniej niż 80zł) i zintegrowaniem go zarówno z aplikacją aqara jaki i home assistantem (mam też zamek Aqara U200 - dało mi to zdalny dostęp przez aplikację do zamka ) Po integracji z huba mam dostęp zarówno do zamka jak i lampy Aqara T1M. Na około można dodać dodatkowe efekty paska cyfrowego jako urządzenia Matter w home assistant i wywoływać je z listy wyboru. W aplikacji aqara wybieramy automatyzacje/sceny i dodajemy poszczególne efekty jako akcesoria/ lampa sufitowa T1M/główne światło jest ustawienie statycznego efektu przestrajalnej bieli (tłumaczenie z dupy- nawet google translator by to lepiej ogarnął) - tam wybieramy efekt smart. Jak już uda nam się stworzyć scenę to musimy ją zsynchronizować i dodać jako urządzenie matter
W tym celu “bardzo intuicyjnie” wchodzimy w profil/ połącz z ekosystemami/ home assistant / synchronizacja sceny i sygnału / synchronizacja scen i wybieramy jakie sceny chcemy wysłać do HA . W ha sceny z aqary działają jako osobne przyciski matter
Da się z tym żyć, używać w automatyzacjach - np. świetlny alarm otwarcia drzwi ![]()
Jeśli chodzi o samą lampe - to nie jest zła , mam ją w sypialni 12m2 i daje mocne światło w pełni oświetlające pomieszczenie zarówno w zimnej jak i ciepłej barwie. Jeśli chodzi o cenę to za 480 zł (ktoś na portalu sprzedaje te lampy za 380zł) można kupić coś dużo taniej ,