Czy ktoś w rejonie Gliwic albo innych miast na Śląsku ma aktywną usługę HAN na tym liczniku?
Infolina twierdzi że HAN jest tylko dostępna dla Wrocławia, Szklarskiej Poręby, wybranych dzielnic miast Wałbrzych i Legnica.
Czy ktoś w rejonie Gliwic albo innych miast na Śląsku ma aktywną usługę HAN na tym liczniku?
Infolina twierdzi że HAN jest tylko dostępna dla Wrocławia, Szklarskiej Poręby, wybranych dzielnic miast Wałbrzych i Legnica.
Ja jestem z Knurowa więc podlegam pod Gliwice.
Po wymianie licznika napisałem do Taurona maila z informacją że miałem na starym liczniku włączony HAN, a na nowym po zalogowaniu się do konta nie mam możliwości aktywacji. Aktywowali mi go w trybie serwisowym ale do tej pory nie udało mi się przechwycić żadnej ramki.
Nie wiem czy nie mam za daleko sprzętu do odczytu (jest na strychu). Na starym liczniku wszystko działało ale poprzedni licznik miał zewnętrzną antenę, a ten nowy tego nie ma. Jak się uporam z remontem to przeniosę odczyt bliżej licznika i zobaczę czy coś zaczytuje.
@ ha4franz Cię troszkę naprowadził.
Zmienił sobie ID aby ( tu domysł ) rozpoznać swój licznik.
Nie napisałeś co masz w logu od RTL, co on widzi.
Jak masz wolny w domu SX1276 to mam dla Ciebie rozwiązanie a raczej test - Sx1276 stawiasz tam gdzie licznik i on zacznie nadawać a Ty sobie w miejscu odbioru sprawdzisz siłę sygnału.
Zalogowałem się na Tauron-Dystrybucja eLicznik i użyłem formy kontaktowej “Zgłoś problem z eLicznikiem, Uwagi do serwisu internetowego eLicznik“ Wysłana forma nie wysyła żadnego potwierdzenia. Więc nie wiadomo czy to gdzieś doszło. Ale po kilku dniach oczekiwania (wysłane w czwartek) dostałem emaila w poniedziałek że usługa HAN została zaaktywowana w trybie serwisowym. Na wkładce eLicznik w przeglądarce i aplikacji Android pokazało się id mojego licznika energii i klucz hex.
Mniej więcej w tym samym czasie odpaliłem wM-Bus Gateway – IoTLabs i ramki od razu się pokazały w logach:
D][sensor:124]: ‘Free Heap’ >> 67744 B
[D][wmbus:181]: Try to make frame from packet t1 of size 164
[I][wmbus:047]: Frame created (95 bytes) [RSSI: -81, mode:t1]
[W][main:057]: Meter ID: 20323554.M=KFM.V=2c.T=02
[W][main:060]: Frame: ``https://wmbusmeters.org/analyze/5e44cd2c713532202c027``3…