Modyfikacja harmonogramu w głowicy termostatycznej MQTT

Też mam głowice MOES i jest tak jak mówisz. Ale to inna głowica, która wg. kodu źródłowego nie wspiera (jeszcze) ustawiania tego parametru.

Właśnie przez bramkę tuya i na aplikacji to działa, a tu jest nawet na zigbee2mqtt w urządzeniu nie ma opcji ażeby wypełnić i wysłać:

dla porównania widok z głowicy moesa którą ma @artpc :

Czyli @quaker co myślisz? pozostaje czekać na aktualizację kodu?

Właśnie próbuje dopisać kod. Programistą strikte JS nie jestem (w innych językach sobie radzę), ale tutaj mam prawdziwy “mind-blow”, jak zobaczyłem kod. Nie sądziłem ze jest tyle typów głowic i tyle sposobów ich oprogramowania. Jak coś osiągnę to się pochwalę.

Na razie mam tyle. Pisane czysto teoretycznie :slight_smile:

Jesteś wielki.

Co ja mam powiedzieć na ten kod, jak z programowania to tylko pralkę umiem. :smiley:

Ale czy o tych samych głowcach mówimy w kodzie który piszesz jest cos na temat

haozee_thermostat…

A moje to dokładnie te co wcześniej wskazałeś:

TS0601 thermostat_1
modelID: 'TS0601', manufacturerName: '_TZE200_a4bpgplm'
modelID: 'TS0601', manufacturerName: '_TZE200_dv8abrrz'

To jest ta sama głowica - popatrz na zmiany w pliku devices/tuya.js

Quaker, widzę, żę ten PR jeszcze nie jest zmergowany. Potrzebujesz z nim jakiejś pomocy? Testowałeś go? Jeśli tak daj znać, mogę spróbować w weekend do tego usiąść, bo też mam tę głowicę i boli mnie brak możliwości ustawiania schedula.

Łatkę napisałem “na hura” bazując na istniejącym kodzie. Nic nie testowałem. Szczerze zatrzymałem się na etapie jak pokomplikowane jest Hass.io (dockery) i braku vima, aby te zmiany w locie przetestować na moim serwerku na RPI.

Patrzyłem na kod tuya.js i szczerze, przeraża mnie mnogość sposobów ustawianiu schedulera dla różnych głowic. I ile tam jest duplikacji kodu.

Przetestowałem i poprawiłem lokalnie Twój kod.

payload[0] trzeba zainicjować na numer dnia np. 1 + dpId - tuya.dataPoints.haozeeScheduleMonday; - reszta działa!
Trzeci bajt z każdej czwórki to sekundy, więc warość 0 może zostać.

Przykładowy format: {“monday_schedule”: “06:10/19 12:0/15 18:0/22 22:00/15”}

Oświećcie mnie Panowie.

Czy mogę tą konfiguracje sobie lokalnie gdzieś zmodyfikować?
Żeby u mnie zadziałało?

Witam,
dopiero zaczynam “przygodę” z MQTT i próbuję ogarnąć jak to się obsługuje. I w związku z tym czy może ktoś podesłać link lub jakiś tutorial dla totalnego laika, jak i gdzie wpisywać komendy (po części znalazłem że można użyć opcji konfiguruje w brokerze MQTT) jak i czym czytać, oraz czy istnieje jakiś zapis popularnych komend ?