Jeśli wpisałeś kod w pliku configuration.yaml w powyższym formacie to nie ma prawa działać. Tutaj poczytaj sobie o tej integracji.
Powinno to wyglądać jak poniżej:
w zwykłym edytorze nie wiele widać zainstaluj z repozytorium
Visual Studio Code
Current version: 3.6.2
będzie Ci dużo łatwiej , przynajmniej mi było
Pozdrawiam
Dzięki chłopaki za pomoc. Wszystko działa tak jak chciałem. Brakowało mi “sensor:” na początku kodu (dopiero zaczynam z HA i jeszcze dużo muszę się nauczyć).
Dariusz_Barczyński będę próbował teraz zrobić u siebie to co pokazałeś w ostatnim poście. Dobra robota.
Fajnie działa to wyciąganie danych bezpośrednio z falownika, ale czy jest jakiś sposób na dodanie tego do zakładki energia? Bo z tego co zauważyłem sensor scrape nie umożliwia użycia device_class = energy.
Sensor to sensor, nie ważne jakim sposobem powstał, dopisz do sensora, sprawdź konfigurację i będziesz miał odpowiedź. W razie czego robisz dostosowanie - Customizing entities - Home Assistant, menu HA: Konfiguracja → Dostosowywanie, wybierasz encję i zmieniasz atrybuty. Było na forum, poczytaj np. Karta dla bramy i furtki - #6 przez szopen.
Cześć,
Testowałem ten kod i z małymi poprawkami działa. Zgłosiłem błędy do twórcy.
Dane są pobierane bezpośrednio z loggera i są jak najbardziej prawidłowe.
Jak na razie publikowane dane do brokera MQTT są w JSON i nie do końca kompatybilne z Home Assistant.
W weekend będę miał trochę wolnego czasu w ciągu dnia (jak działa logger ) to spróbuję ogarnąć te komunikaty, żeby logger wykrywał się w MQTT Discovery jak np. licznik Zamela z Supli.
Cześć, dziękuję bardzo, działa.
Szkoda tylko, że po zachodzie słońca i włączeniu falownika pojawiają błędy w logu HA z sensora scrape, a “Produkcja_aktualna_sofar”- encja niedostępna a nie zero.
Może mógłbyś to dodać?
Dla mnie to za trudne
Gre.
Mam pytanie do użytkowników falownika Sofar-a. Podpowiedzcie proszę, czy poza zakupem falownika w wersji G2 muszę dokupić jakiś dodatkowy moduł, aby się dostać do HA. Wyszła ostatnio wersja G3 i nie bardzo wiem jaki falownik powinienem kupić i czy muszę do niego coś dołożyć, aby móc to jakoś dodać do HA. Mam już w domu MEW 01 i zastanawiam się czy to mi wystarczy, aby w module energia dodać tam takie encje z Sofara, aby widzieć produkcję i zużycia w jednym miejscu. Falownik planuje kupić niebawem, ale nie chciałbym popełnić błędu przy zakupie jeśli chodzi o model i dodatki. Podpowie ktoś z użytkowników ?
Gdy znajdziesz instrukcję konfiguracji WIFI, to odpowiem na 100%. Teraz odpowien na 90%, że wystarczy.
Nawet jeśli… to dokupisz później tani konwerter RS485 obojętnie gdzie i przez modbus się połączysz.
Próbowałem dzisiaj tego użyć, ale mam taki zong, że mój solarman nie istnieje w m.ginlong.com. A kiedy zastosuję home.solarmanpv.com gdzie normalnie rejestrowane są dane z mojego inwertera to znowu nie jestem w stanie wykryć w danych “plant_id”.