Cześć,
stawiam sobie dom. Część elektryczną i smart będę budował osobiście. Generalnie większość rzeczy sobie ogarnę, ale przydadzą mi się podpowiedzi fachowców. Na dniach ruszam z rozkładaniem instalacji. Wkułem sobie rozdzielnię. Chcę w niej zmieścić PV + Instalcje elektryczną + smart + lan + alarm. Wyliczyłem, że się powonieniem zmieścić.
Obecnie rozkminiam temat rolet. W domu jest 12 szt, bez radia, sterowanie tradycyjne 4 żyły L, L1, L2, N.
Mam zakupiony już przewody OWY 5x1 do rolet. Każda roleta osobny obwód i osobne zabezpieczenie B10. Do puszki gdzie będzie przełącznik dodatkowo będzie doprowadzona skrętka do tradycyjnego przełącznika roletowego. Wymagania co do sterownika to oddzielne harmonogramy otwórz/zamknij procentowo dla każdego kanału/rolety. Dodatkowo sterowanie z przełącznika tradycyjnego w każdym pokoju. Nie chcę również montować sterowników w puszkach w pokojach. /
Zmierzam teraz do brzegu. Czy na rynku jest jakiś rozsądny moboblock np. do sterowania 6 rolet na jednym sterowniku na szynę DIN w rozsądnej cenie? Nie chcę jakoś wydawać milionów, a zarazem chciałbym coś funkcjonalnego. Instalowałem kiedyś Suple 2 kanałowe, naprawdę fajnie to chodzi, ale za 2 rolety wychodzi prawie 300zł. To wolałbym do szafy włożyć po prostu 12 małych sterowników po 60zł i sprawa rozwiązana tylko montażowo trochę więcej zabawy.
Znalazłem coś takiego: Jak dobrze rozumiem podłączę tutaj 3 rolety. Gdybym kupił dwa takie to miałbym 6 rolet. I sporo wolnych wyjść do sterowania oświetleniem, gniazdami nawet o dużym poborze prądu. Ale musiałbym jeszcze dokupić 6 sterowników do rolet.
Jak byście to rozwiązali na tym etapie?
Dzięki za podpowiedź. Bardzo ciekawa propozycja: KC868-A32 wygląda legitnie. Obsłuży mi wszystkie rolety i jeszcze zostanie trochę miejsca czyli 8 wolnych przekaźników jak dobrze liczę. Cenowo też wygląda to atrakcyjnie ~450zł od majfrendów. Poszukam jeszcze coś z przekaźnikami 16A, co by zarządzać gniazdami 230v.
Osobiście szedłbym w Shelly, ale jak nie straszne kupowanie w PRC, to jeszcze jest Astra
Jest jeszcze kilka ciekawych propozycji od Sonoff:
Edit:
Dlaczego Shelly, jeśli ma byćbudżetowo:
Edit2:
Widzę, że nawet cena za przykładowe, nowe Shelly Pro 4PM nie odstrasza.
Do tego zyskujsz możliwość szerokiego integrowania oraz portfolio urządzeń bateryjnych. A sama firma świetnie rozwija swoje produkty i wciąż powstają nowe.
Jestem zwolennikiem rozwiązania, w którym kluczowe obwody (m.in. otwierane lub zamykane awaryjnie rolety) powinny oprócz przycisków fizycznych, posiadać połączenie przez LAN. Chcąc obsłużyć np. 12 rolet, potrzebujesz 6 szt. Shelly Pro 4PM i w takim przypadku zajmujesz już 6 portów switcha
O rozwiązaniu 24 szt. Shelly Pro 1PM nawet nie warto pisać …
Koncony A32 w przypadku rolet i oświetlenia nadal wygrywa.
Skłaniam się ku Kincony. Po pierwsze mamy jeden duży blok i obsługę za pomocą jednego portu ethernet całości. W przypadku Shelly z portami LAN prz np. 32 urządzeniach musiałbym zrobić szafę krosowniczą gdzie trzeba byłoby zamontować dwa swtiche po 24 porty. Przy rozszatkowaniu na moduły zajmie też dużo więcej miejsca w szafie. Kolejna sprawa to cena 470zł na Koncony z przesyłką to naprawdę dobra cena. Widziałem też KinCony 24 Channel ESP32-S3 gdzie mamy 24 wyjścia z wymienialnymi przekaźnikami 16A za 1750zł. Więc za zestaw wyjdzie 2200zł i opierdzielę tym cały dom.
Jeszcze co jest ekstra. Mogę podpiąć 30 czujników temperatury, a chce zamontować je w każdym pomieszczeniu i dodatkowo wpuścić w podłogę.
Wczoraj właśnie też na to wpadłem. Tylko tutaj tak max na przekaźnik to 10A. Jest jeszcze wersja z mofsetami, ale tutaj dodatkowo trzeba byłoby przekaźniki. 16 kanałów to mamy 8 rolet. Gdybym chciał obsłużyć wszystko, co planuje musiałbym kupić minimum dwa oraz coś z przekaźnikiami 16A dodatkowo.
Dobra zamawiam Kincony. Zakombinowałem jeszcze trochę na ali i wychodzi 1880zł za taki zestaw. Jak przyjdzie i zacznę montować na pewno daw Wam znać jak to hula.
“Nie trzymaj wszystkich jajek w jednym koszyku” Jak ci padnie sterownik to żadnej rolety nie podniesiesz, chyba że kupisz sobie na zapas dodatkowy moduł.
Dlatego okablowanie rolet będzie też fizycznie przechodzić przez puszkę. W przypadku awarii sterownika zwora do ręki i podniosę z szafy lub fizycznie podłączę do przełącznika na czas awarii.
SmolTom
Ja mam 10 żaluzji zewnętrznych i używam polskiego Boneio.
Wygląda jak klon Kincony, pewnie dla nich produkują tylko pod brandem Boneio i zmienionym softem.
Nie sądzę, nie miałem w ręce, ale z tego co wiem, to jest technicznie totalnie inna konstrukcja - to mniej więcej tak jakby moduł przekaźników zawierał komputer jedno-płytkowy Raspberry Pi, a nie stosunkowo biedny MCU Espressif
(BoneIO to SoC Texas Instruments Sitara AM3358 swoją drogą to SoC stosowany w SBC BeagleBone i chyba stąd inspiracja nazwy - pogrubiłem co się mi rzuca w oko, ponadto jakieś pakiety oprogramowania na tę platformę maja kość w nazwie).
Z drugiej strony nie wiem co można wymyślić na szynę DIN by wyglądało radykalnie inaczej od konkurencji.
Natomiast nie wiem gdzie faktycznie jest produkcja i nie będę spekulował na ten temat, fabryki będące w stanie wyprodukować coś takiego istnieją też w PL, (ale nawet “z pochodzenia amerykańskie” komponenty są często produkowane w ChRL, chociaż akurat ten zastosowany SoC pochodzi z Filipin - co miałem okazję sobie sprawdzić korzystając z konta TI).
Edit - widzę, że obecnie mają w ofercie też moduły na bazie ESP jakkolwiek nie przypuszczam by były produkowane w innym miejscu niż wersje na bazie BeagleBone.
szukam jeszcze podpowiedzi w kwestii ogrzewania.
W każdym pokoju będą dwa czujniki jeden w podłodze, drugi w pokoju.
Za pomocą zakupionych sterowników Kincony podłączę sobie DS18B20 (1wire). Teraz pytanie jak rozwiązać sterowanie. Ogrzewanie podłogowe, będą dwa rozdzielacze w domu.
Generalnie w pokojach nie planuje termostatów, ale może po Waszych radach zmienię jeszcze zdanie. Chciałem rozwiązać to w następujący sposób. W HA ma odczyt temperatur. Teraz chcę np. w dwóch pokojach u dzieci zmniejszyć temperaturę, a w dwóch innych wyłączyć ogrzewanie.
Czy w rozdzielaczach zamontować sterowanie i do niego bezpośrednio wpiąć zasilanie to zaworów? Powiedzmy, że w każdym rozdzielaczu będzie po 12 pętli. W tym układzie puszczam tylko zasilanie 230V do zasilacza, następnie zasilam przez trafo sterownik 12/24V i do sterownika podłączam zawory 12/24V? Sterownik tylko wpinam w sieć. Czyli do rozdzielacza potrzebowałbym 230V + UTP?
Czy są zawory, które można przykręcić procentowo, a nie tylko ON/OFF.
Co w przypadku gdybym zdecydował się na termostaty w pokojach. Wtedy muszę prowadzić z każdego pokoju 4x1 do rozdzielaczy czy są jakieś po prostu termostaty, które przez WIFI zasterują mi zaworami łącząc się do sterownika w rozdzielaczu.
Podpowiedzcie jak byście to rozwiązali.
Nie wiem o czym móisz czy o podlogówce czy grzejnikach. Z zasady podlogówkę rozdziela się na pokoje, a grzejniki idą w jednej pętli(chociaż widziałem że niektórzy robią w dwóch). Nie wiem czy masz tylko podlogówkę czy też grzejniki
Są zawory sterowane procentowo.
Termostaty zazwyczaj są na Zigbee(dla oszczędności baterii)
Off topic: tak już z doświadczenia polecam wszędzie prowadzic Ethernet najlepiej z PoE(bo nei musisz kombinować z zasilaniem dla tych urządzeń które mało pobierają), a jesli urządzenie neo jest bezpośrednio na PoE to można rozdzielić zasilanie i internet za pomocą dodatkowego sprzętu.
Jest tylko podłogówka. Jak pisałem wyżej będą dwa rozdzielacze po 12~14 pętli. Więc ilość pętli to ilość siłowników termoelektrycznych.
Ja to widzę tak, że w rozdzielaczu montuje np Kincony T16M jako, że już kupiłem tej firmy sprzęt. Podłączam tam siłowniki 24V i podpinam do sieci, konfiguruje logikę działania i tyle.
Dobrze myślę?
Ppodłogówka ma ogromną bezwładność. Reaguje na zmiany z opóźnieniem kilku godzin. Trzeb pamiętać przy logice.
Pomysł z zasilaniem rozdzielacza jest jak najbardziej poprawny i bezpieczny.
Do szafki rozdzielacza doprowadzasz 230V oraz skrętkę.
Z 230V AC zasilasz zasilacz na szynę DIN(wyjście 24V DC)
Z 24V zasilasz sterownik oraz same siłowniki.
A skrętka rozumem że do Kincony.
Rozwinę jeszcze temat tych sterowników z otwarciem procentowym:
Tak, istnieją siłowniki sterowane procentowo (tzw. nastaniki elektrotermiczne 0-10V), ale przy tradycyjnej podłogówce rzadko ma to sens.
Zanim podłoga zareaguje na to, że przykręciłeś zawór na 30%, minie pół dnia.
Siłowniki 0-10V są znacznie droższe, a sterownik Kincony musiałby mieć wyjścia analogwe (DAC 0-10Va nie zwykłe przekaźniki.
Kup zwykłe siłowniki ON/OFF (najlepiej NC - normalnie zamknięte) na 24V. W HA sterujesz nimi za pomocą komponentu climate z algorytmem PWM lub integracji typu Smart Thermostat
HA sam decyduje, czy w cyklu np. 30 minutowym otworzyć zawór na 10 minut (odpowiednik ~33% otwarcia) czy na całe 30 minut. Przy bezwładności betonu działa to płynnie.
Rzucę jeszcze pomysłem:.
skoro maszczujniki podpięte do HA, fizyczne termosaty na ścianach są zbędne. Całą logiką i harmonogramami sterujesz z poziomu Home Assistant
Jeśli jednak ktoś będzie chciał pokręcic to masz opcje zamontownaia na ścianie dowolny bezprzewodowy termostat/bateryjny kontroler. On nie steruje bzpośrednio zaworem. on tylko wysyła do HA ustawienie że jeśli np. ustawiasz na 22 stopnie to Home assistant odbiera to, porównujez temperaturą aktualna i steruje przekaźnikiem
I dodaj sobiezabezpieczenie że gdy wylewka zagrożenie się do 29 stopni to zmniejsza, a nie grzeje na siłe.