Nowy dom i instalacja HA. Podpowiedzi

Cześć,
stawiam sobie dom. Część elektryczną i smart będę budował osobiście. Generalnie większość rzeczy sobie ogarnę, ale przydadzą mi się podpowiedzi fachowców. Na dniach ruszam z rozkładaniem instalacji. Wkułem sobie rozdzielnię. Chcę w niej zmieścić PV + Instalcje elektryczną + smart + lan + alarm. Wyliczyłem, że się powonieniem zmieścić.
Obecnie rozkminiam temat rolet. W domu jest 12 szt, bez radia, sterowanie tradycyjne 4 żyły L, L1, L2, N.
Mam zakupiony już przewody OWY 5x1 do rolet. Każda roleta osobny obwód i osobne zabezpieczenie B10. Do puszki gdzie będzie przełącznik dodatkowo będzie doprowadzona skrętka do tradycyjnego przełącznika roletowego. Wymagania co do sterownika to oddzielne harmonogramy otwórz/zamknij procentowo dla każdego kanału/rolety. Dodatkowo sterowanie z przełącznika tradycyjnego w każdym pokoju. Nie chcę również montować sterowników w puszkach w pokojach. /

Zmierzam teraz do brzegu. Czy na rynku jest jakiś rozsądny moboblock np. do sterowania 6 rolet na jednym sterowniku na szynę DIN w rozsądnej cenie? Nie chcę jakoś wydawać milionów, a zarazem chciałbym coś funkcjonalnego. Instalowałem kiedyś Suple 2 kanałowe, naprawdę fajnie to chodzi, ale za 2 rolety wychodzi prawie 300zł. To wolałbym do szafy włożyć po prostu 12 małych sterowników po 60zł i sprawa rozwiązana tylko montażowo trochę więcej zabawy.
Znalazłem coś takiego: Jak dobrze rozumiem podłączę tutaj 3 rolety. Gdybym kupił dwa takie to miałbym 6 rolet. I sporo wolnych wyjść do sterowania oświetleniem, gniazdami nawet o dużym poborze prądu. Ale musiałbym jeszcze dokupić 6 sterowników do rolet.
Jak byście to rozwiązali na tym etapie?

https://allegro.pl/produkt/sterownik-sone-przekaznik-16-kanalow-zigbee-fda53a36-454c-4941-9388-da2e447f3a80

Jeśli szukasz sprzętu Zigbee do HA to może zacznij od jakiejś bazy pokazującej kompatybilność z różnymi rozwiązaniami bramek (tu nie szukałem)

Załóżmy, że będziesz chciał używać Z2M (bo ma najbardziej elastyczne możliwości)

wydaje się, że to jest ten sprzęt, poczytaj i raczej zrezygnuj.

Jeśli widzę logo Tuya to od razu mi się zapala czerwona lampka, ale każdy musi przejść samodzielnie swoje rozczarowanie tanią chińszczyzną…

Może kincony

Dzięki za podpowiedź. Bardzo ciekawa propozycja: KC868-A32 wygląda legitnie. Obsłuży mi wszystkie rolety i jeszcze zostanie trochę miejsca czyli 8 wolnych przekaźników jak dobrze liczę. Cenowo też wygląda to atrakcyjnie ~450zł od majfrendów. Poszukam jeszcze coś z przekaźnikami 16A, co by zarządzać gniazdami 230v.

Osobiście szedłbym w Shelly, ale jak nie straszne kupowanie w PRC, to jeszcze jest Astra

Jest jeszcze kilka ciekawych propozycji od Sonoff:

Edit:
Dlaczego Shelly, jeśli ma byćbudżetowo:

Edit2:
Widzę, że nawet cena za przykładowe, nowe Shelly Pro 4PM nie odstrasza.

Do tego zyskujsz możliwość szerokiego integrowania oraz portfolio urządzeń bateryjnych. A sama firma świetnie rozwija swoje produkty i wciąż powstają nowe.

Nie do końca się zgadzam.

Jestem zwolennikiem rozwiązania, w którym kluczowe obwody (m.in. otwierane lub zamykane awaryjnie rolety) powinny oprócz przycisków fizycznych, posiadać połączenie przez LAN. Chcąc obsłużyć np. 12 rolet, potrzebujesz 6 szt. Shelly Pro 4PM i w takim przypadku zajmujesz już 6 portów switcha :thinking:

O rozwiązaniu 24 szt. Shelly Pro 1PM nawet nie warto pisać …

Koncony A32 w przypadku rolet i oświetlenia nadal wygrywa.

O Shelly Pro 4PM piszę bardziej w kontekście tego:

Skłaniam się ku Kincony. Po pierwsze mamy jeden duży blok i obsługę za pomocą jednego portu ethernet całości. W przypadku Shelly z portami LAN prz np. 32 urządzeniach musiałbym zrobić szafę krosowniczą gdzie trzeba byłoby zamontować dwa swtiche po 24 porty. Przy rozszatkowaniu na moduły zajmie też dużo więcej miejsca w szafie. Kolejna sprawa to cena 470zł na Koncony z przesyłką to naprawdę dobra cena. Widziałem też KinCony 24 Channel ESP32-S3 gdzie mamy 24 wyjścia z wymienialnymi przekaźnikami 16A za 1750zł. Więc za zestaw wyjdzie 2200zł i opierdzielę tym cały dom.

Jeszcze co jest ekstra. Mogę podpiąć 30 czujników temperatury, a chce zamontować je w każdym pomieszczeniu i dodatkowo wpuścić w podłogę.

Jest jeszcze rodzimy SmartBOB, wspierasz rodaka i sam masz wsparcie.

Wczoraj właśnie też na to wpadłem. Tylko tutaj tak max na przekaźnik to 10A. Jest jeszcze wersja z mofsetami, ale tutaj dodatkowo trzeba byłoby przekaźniki. 16 kanałów to mamy 8 rolet. Gdybym chciał obsłużyć wszystko, co planuje musiałbym kupić minimum dwa oraz coś z przekaźnikiami 16A dodatkowo.

Może kolega @xjason podzieli się swoim doświadczeniem. Minęła rocznica od tego wpisu:

Czy w końcu założyłeś tę płytkę Hankerila EA8 - ESPHome Devices?

Dobra zamawiam Kincony. Zakombinowałem jeszcze trochę na ali i wychodzi 1880zł za taki zestaw. Jak przyjdzie i zacznę montować na pewno daw Wam znać jak to hula.

“Nie trzymaj wszystkich jajek w jednym koszyku” Jak ci padnie sterownik to żadnej rolety nie podniesiesz, chyba że kupisz sobie na zapas dodatkowy moduł.

1 Like

Ja mam 10 żaluzji zewnętrznych i używam polskiego Boneio.

Dlatego okablowanie rolet będzie też fizycznie przechodzić przez puszkę. W przypadku awarii sterownika zwora do ręki i podniosę z szafy lub fizycznie podłączę do przełącznika na czas awarii.

SmolTom
Ja mam 10 żaluzji zewnętrznych i używam polskiego Boneio.

Wygląda jak klon Kincony, pewnie dla nich produkują tylko pod brandem Boneio i zmienionym softem.

Nie sądzę, nie miałem w ręce, ale z tego co wiem, to jest technicznie totalnie inna konstrukcja - to mniej więcej tak jakby moduł przekaźników zawierał komputer jedno-płytkowy Raspberry Pi, a nie stosunkowo biedny MCU Espressif
(BoneIO to SoC Texas Instruments Sitara AM3358 swoją drogą to SoC stosowany w SBC BeagleBone i chyba stąd inspiracja nazwy - pogrubiłem co się mi rzuca w oko, ponadto jakieś pakiety oprogramowania na tę platformę maja kość w nazwie).

Z drugiej strony nie wiem co można wymyślić na szynę DIN by wyglądało radykalnie inaczej od konkurencji.

Natomiast nie wiem gdzie faktycznie jest produkcja i nie będę spekulował na ten temat, fabryki będące w stanie wyprodukować coś takiego istnieją też w PL, (ale nawet “z pochodzenia amerykańskie” komponenty są często produkowane w ChRL, chociaż akurat ten zastosowany SoC pochodzi z Filipin - co miałem okazję sobie sprawdzić korzystając z konta TI).

Edit - widzę, że obecnie mają w ofercie też moduły na bazie ESP jakkolwiek nie przypuszczam by były produkowane w innym miejscu niż wersje na bazie BeagleBone.

Hej,

szukam jeszcze podpowiedzi w kwestii ogrzewania.
W każdym pokoju będą dwa czujniki jeden w podłodze, drugi w pokoju.
Za pomocą zakupionych sterowników Kincony podłączę sobie DS18B20 (1wire). Teraz pytanie jak rozwiązać sterowanie. Ogrzewanie podłogowe, będą dwa rozdzielacze w domu.
Generalnie w pokojach nie planuje termostatów, ale może po Waszych radach zmienię jeszcze zdanie. Chciałem rozwiązać to w następujący sposób. W HA ma odczyt temperatur. Teraz chcę np. w dwóch pokojach u dzieci zmniejszyć temperaturę, a w dwóch innych wyłączyć ogrzewanie.

1. Czy w rozdzielaczach zamontować sterowanie i do niego bezpośrednio wpiąć zasilanie to zaworów? Powiedzmy, że w każdym rozdzielaczu będzie po 12 pętli. W tym układzie puszczam tylko zasilanie 230V do zasilacza, następnie zasilam przez trafo sterownik 12/24V i do sterownika podłączam zawory 12/24V? Sterownik tylko wpinam w sieć. Czyli do rozdzielacza potrzebowałbym 230V + UTP?
  2. Czy są zawory, które można przykręcić procentowo, a nie tylko ON/OFF.
  3. Co w przypadku gdybym zdecydował się na termostaty w pokojach. Wtedy muszę prowadzić z każdego pokoju 4x1 do rozdzielaczy czy są jakieś po prostu termostaty, które przez WIFI zasterują mi zaworami łącząc się do sterownika w rozdzielaczu.
    Podpowiedzcie jak byście to rozwiązali.

Nie wiem o czym móisz czy o podlogówce czy grzejnikach. Z zasady podlogówkę rozdziela się na pokoje, a grzejniki idą w jednej pętli(chociaż widziałem że niektórzy robią w dwóch). Nie wiem czy masz tylko podlogówkę czy też grzejniki

1. Są zawory sterowane procentowo.
  2. Termostaty zazwyczaj są na Zigbee(dla oszczędności baterii)

Off topic: tak już z doświadczenia polecam wszędzie prowadzic Ethernet najlepiej z PoE(bo nei musisz kombinować z zasilaniem dla tych urządzeń które mało pobierają), a jesli urządzenie neo jest bezpośrednio na PoE to można rozdzielić zasilanie i internet za pomocą dodatkowego sprzętu.

Jest tylko podłogówka. Jak pisałem wyżej będą dwa rozdzielacze po 12~14 pętli. Więc ilość pętli to ilość siłowników termoelektrycznych.
Ja to widzę tak, że w rozdzielaczu montuje np Kincony T16M jako, że już kupiłem tej firmy sprzęt. Podłączam tam siłowniki 24V i podpinam do sieci, konfiguruje logikę działania i tyle.
Dobrze myślę?

Ppodłogówka ma ogromną bezwładność. Reaguje na zmiany z opóźnieniem kilku godzin. Trzeb pamiętać przy logice.

Pomysł z zasilaniem rozdzielacza jest jak najbardziej poprawny i bezpieczny.
Do szafki rozdzielacza doprowadzasz 230V oraz skrętkę.
Z 230V AC zasilasz zasilacz na szynę DIN(wyjście 24V DC)
Z 24V zasilasz sterownik oraz same siłowniki.
A skrętka rozumem że do Kincony.

Rozwinę jeszcze temat tych sterowników z otwarciem procentowym:

Tak, istnieją siłowniki sterowane procentowo (tzw. nastaniki elektrotermiczne 0-10V), ale przy tradycyjnej podłogówce rzadko ma to sens.

1. Zanim podłoga zareaguje na to, że przykręciłeś zawór na 30%, minie pół dnia.
  2. Siłowniki 0-10V są znacznie droższe, a sterownik Kincony musiałby mieć wyjścia analogwe (DAC 0-10Va nie zwykłe przekaźniki.

Kup zwykłe siłowniki ON/OFF (najlepiej NC - normalnie zamknięte) na 24V. W HA sterujesz nimi za pomocą komponentu climate z algorytmem PWM lub integracji typu Smart Thermostat

HA sam decyduje, czy w cyklu np. 30 minutowym otworzyć zawór na 10 minut (odpowiednik ~33% otwarcia) czy na całe 30 minut. Przy bezwładności betonu działa to płynnie.

Rzucę jeszcze pomysłem:.

skoro maszczujniki podpięte do HA, fizyczne termosaty na ścianach są zbędne. Całą logiką i harmonogramami sterujesz z poziomu Home Assistant

Jeśli jednak ktoś będzie chciał pokręcic to masz opcje zamontownaia na ścianie dowolny bezprzewodowy termostat/bateryjny kontroler. On nie steruje bzpośrednio zaworem. on tylko wysyła do HA ustawienie że jeśli np. ustawiasz na 22 stopnie to Home assistant odbiera to, porównujez temperaturą aktualna i steruje przekaźnikiem

I dodaj sobiezabezpieczenie że gdy wylewka zagrożenie się do 29 stopni to zmniejsza, a nie grzeje na siłe.