Witam ,
Utworzyłem flow, który ma informować mnie, kiedy nie ma mnie w domu i zostaną otwarte drzwi oraz balkon. To działa, ale nie tak jak chciałbym . Balkon zostawiam otwarty. Po opuszczeniu strefy dostaję info, że balkon oraz drzwi są otwarte. O ile info o balkonie to informacja jest ok, to wiadomość o otwartych drzwiach chciałbym otrzymać po opuszczeniu strefy, ale tylko kiedy to się zdarzy po jej opuszczeniu. Tak to wyglądają moje wypociny
Musisz dodać drugi proces który będzie się inicjował kiedy opuścisz strefę home. Zmodyfikowałem trochę proces o sprawdzenie czy poprzednia strefa to HOME. Ja mam zdefiniowanych kilka stref więc ta informacja jest dość istotna.
z sprawdzaniem poprzedniej strefy
flows (6).json (3,5 KB)
bez sprawdzania poprzedniej strefy
flows (3).json (2,4 KB)
Dziękuję bardzo, wygląda na to, w działa !
Wytłumacz mi proszę dwie rzeczy. Do czego służy nod historia i budowę noda function poprzedniej strefy.
Pozdrawiam
Chyba jednak nie działa tak jak chciałem. Nod current state sprawdza stan drzwi tylko w momecie kiedy dostanie flow , że jestem poza strefą. Kiedy już jestem poza nią otwarcie drzwi nie zmienia stanu tego nodu. Chcę uzyskać informacje będąc poza strefą, ż ktoś otwiera drzwi.
Czyli twój proces jest ok. Po otwarciu drzwi sprawdzasz czy jesteś poza strefa i wtedy wysyłasz powiadomienie.
Nie bardzo, dostaję info o otwarciu drzwi przeze mnie wychodząc po opuszczeniu strefy. Czyli jakby historyczne stany. Chciałbym info co się dzieje po opuszczeniu strefy i tylko takie, nie wcześniejsze.
W takim razie w nodzie “Cy w domu” zmień w ifstae na isnot.
Dzięki, poradziłem sobie
A w jaki sposób reagujecie, że pierwszy ten czujnik a drugi ten? Jak to w Node red zrobić?
tak tylkko, żę chciałbym aby system wiedział - rozróżniał pierwszy czujnki (1) a potem (2) i odwrotnie pierszy uruchomiony czyjnik (2) a nastepny (1)
To nie pomogę, dopiero zaczynam naukę.
@marcinwojciesz wrzuć flow to zerknę.
@Mariusz_Kuciński nic nie mam. O to chodzi że od takiego warunku chciałbym zacząć tylko nie wim jak zrobić aby nodered zobaczył że nie są spełnione 2 warunki tylko że w takiej kolejności.
@marcinwojciesz ja mam rozwiązane to tak
flows (3).json (6,9 KB)
Dzięki - popatrze - może coś się przyda