Dziwne, u mnie działa - po prostu po aktualizacji natychmiast zignorowałem nową systemową integrację Bluetooth (i ostrzegałem o tym innych swego czasu, bo po to właśnie mam testowe instalacje na wersjach beta, by móc wprowadzać w instalacjach produkcyjnych poważne zmiany bez ryzyka uwalenia konfiguracji).
Tak się składa, że nie tylko systemowa integracja Bluetooth została mocno przebudowana, ale również samo systemowe wsparcie dla dongli Bluetooth też jest zupełnie inne (ci którzy nie używali PBM mieli chyba 2 czy 3 miesiące wakacji od sprzętu bluetooth, bo systemowe wsparcie się posypało ze względu na niedziałające zależności od archaicznego softu jeszcze przed wakacjami - ostatnia działająca wersja HAOS ze starym wsparciem dongli to 7.6).
Przypuszczalnie zasięg spadł, bo prawdopodobnie teraz używasz dongla onboard (jeśli ten drugi przestał działać lub działa wadliwie).
Niestety jeśli coś opisujesz jako “czary” zamiast podać konkretne informacje z logów umożliwiające jakiekolwiek próby debugowania, to nie ma o czym mówić.
Jak się okazuje w nowej wersji obsługi systemowej stosu Bluetooth nie ma wsparcia dla podróbek CSR (już ktoś inny o tym pisał i na podstawie zamieszczonych logów wiem o braku patcha wciąż nawet w obecnej wersji HAOS 9.0 - tymczasowo możesz spróbować zrobić tak jak on, czyli downgrade systemu do 7.6 ale jak długo podziała takie sztukowanie - nie wiem).
Prawidłowym posunięciem byłoby znalezienie problemu (i jego rozwiązania choćby przez downgrade OSa) oraz założenie issue lub dopisanie się do istniejącego (we właściwym miejscu - ja podejrzewam brak w systemie działających sterowników, a właściwie patcha dla podróbek CSR) podając tam możliwie największą ilość informacji, które mogłyby pomóc twórcom softu.
Tam masz wątek z podobnymi problemami, tylko @fnxfnx nie miał 2 dongli jak masz Ty
Swoją drogą by wykluczyć wpływ dongla onboard powinieneś go wyłączyć w config.txt
na partycji boot
a konkretniej mam na myśli dopisanie mniej więcej tyle w ostatnich linijkach pliku (celowo dodałem pustą linię na końcu)
# Disable Bluetooth
dtoverlay=disable-bt
a czemu w ostatnich linijkach? bo ten plik jest (a w każdym razie był, bo nie jestem do końca na bieżąco) edytowany maszynowo przez system, więc nie można mieszać w części nie przeznaczonej do edycji przez użytkownika.
Chyba kiedyś już sugerowałem takie wyłączenie, nie wiem czy skorzystałeś (kiedykolwiek, bo informacje wyżej mówią jasno, że masz odpalony BT onboard).
Ten plik można edytować również po ładnym zamknięciu systemu i podłączeniu nośnika systemowego (obojętnie czy to hdd/ssd w kieszeni USB, czy karta TF/SD) choćby do komputera z Windowsem (wtedy to jedyna widoczna partycja w przypadku typowej konfiguracji Windy), UWAGA nalezy używać edytora zgodnego z linuxowymi plikami tekstowymi np. Downloads | Notepad++
PS Jeśli nie używasz w RPi WiFi to sugeruję jeszcze to:
# Disable WiFi
dtoverlay=disable-wifi
PPS Tak sobie radośnie założyłem, że masz instalację na bazie HAOS dla RPi, ale w sumie nie wiem jaką masz instalację…