Pogoda i pobieranie indexu UV

Witam.

Czy ktos wie jak w esphome pobrac z internetu index uv ?

Chcialbym w nocy pobierac caly dzien aby wyliczac przypuszczalne naslonecznie i okreslic potrzebny poziom naladowania akumulatorow rano.

Czyli powiedzmy jak pobrac wartosc indexu uv w danej lokalizacji geograficznej o godzinie 13 ?

A nie lepiej użyć jakiejś dedykowanej integracji?

Jakby jeszcze potrafiła “przewidzieć” nawet z 10% niepewnością to by był sukces. A tu raz przewiduje owiele zamało, raz za dużo, itd.

Jeśli komuś nie potrzebna jest w miarę dokładna prognoza(żeby sobie popatrzeć) to polecam, ale jeśli chcesz tym coś automatyzować to lepiej szukać czegoś lepszego… Jeszcze takiej nie znalazłem.

Widziałem ostatnio taki pomysł

Ale po przejrzeniu repo, które zresztą jest zaszyfrowane przez pyarmor straciłem chęć testowania…

Off topic: Rozumiem że autor boi się trenowania modeli LLM i wykorzystania w celach zarobkowych, ale bez przesady. Nie rozumiem sensu udostępniania kodu, który jest zaszyfrowany(nawet nie wiesz co jest w środku) jako Open Source. Nikt go nie poprawi, a ty nie wiesz czy to czasem nie Trojan(trochę przesadzam).

Testuje polskie rozwiązanie Volcast i tam mamy wpływ na prognozę w sensie, że powinna się poprawiać bo ma dostęp do naszych “osiągnięć”

@abnvle - da się takie dane wyciągać z API IMGW?

Myslalem zeby to zrobic bezposrednio w kontrolerze na esp ale moze ta integracja da rade. Potestuje jakie sa przewidywania.

Dzieki za podpowiedz.

Myślę, że dałoby radę ogarnąć coś takiego :slight_smile:

1 Like

u mnie jakoś daje radę … ale używam Solcast PV Forecast

https://github.com/BJReplay/ha-solcast-solar

Niestety u mnie się to nie sprawdzi bo z tego co się orientuję nie da się skonfigurować trzech instalacji PV(??)

Po skonfigurawaniu Forecast.Solar, czyli ustawieniu 4 plaszczyzn paneli (katy, kierunek, lokalizacja i moc) najpier oszacowalo dzisiejsza produkcje na 66 kWh, po poludniu zmienilo na 53 kWh, a wieczorem na 68 kWh. Rzeczywista moc wyprodukowana to 85 kWh. Tak ze troche slabe szacunki.

Na jutro pokazuje 68 kWh ale zobacze jak sie sprawdzi.

Zerkne tez na ten Solcast.

z dokumentacji

If you have more than one plane of solar modules with different properties (e.g. several sides of the roof on different strings or on different buildings, with different directions or declinations) you can add the integration multiple times setting parameters accordingly. You can then use template sensors to combine the data, e.g. adding up production on different planes into one value to base your planning on.

Konfigurowałem to kiedyś znajomemu z panelami na 2 strony świata i były sensowne wyniki.