dokładnie z tego powodu dodałem folder config, dlatego pomyślałem że możesz masz sposób jednak na niedodawanie tego na external bo faktycznie to rodzi drobne niebezpieczeństwo,
co by nie było dzięki !!
W obecnej wersji integracji trochę się zmieniło jeśli chodzi o dodawanie obrazków do powiadomień. Można dodać zarówno ikonę, pokazuje się po lewej stronie obok treści komunikatu, jak i zdjęcie które pokazuje się powyżej komunikatu. Ikona jest automatycznie skalowana więc proporcje pliku nie mają znaczenia. W wypadku zdjęcia proporcje pliku mają bezpośredni wpływ na rozmiar okna powiadomienia.
Wygląda to tak:
Wywołanie powiadomienia:
service: notify.c_box_dp
data:
title: Z M Y W A R K A
data:
duration: 10
fontsize: max
position: bottom-right
color: grey
transparency: 25%
icon:
path: "/media/notifications/ha.png"
image:
path: "/media/notifications/zmywarka.png"
Pliki użyte w powiadomieniu leżą w katalogu media, do którego dostępu nie trzeba w ogóle deklarować w configuration.yaml.
Witam, urządzenie Mi Box jest podłączane do któregoś z gniazd HDMI telewizora, czy powiadomienia pojawiają się tylko w czasie używanie tego złącza ? czy jest to dowolne, tzn. mogę wykorzystywać w danym momencie inne gniazdo HDMI czy też oglądać SATtv a powiadomienie i tak się pojawi ?
A jak myślisz?
Skoro to nie TV obsługuje powiadomienia, tylko urządzenie wpięte w któreś z jego wejść i to takiego, którego akurat nie używasz?
Jeśli dorobisz sobie automatyzację na chwilę zmieniającą wejście w TV, to będziesz mógł zobaczyć powiadomienie.
Powiadomienie pojawi się na ekranie tylko kiedy będziesz korzystał ze źródła sygnału pochodzącego z Mi Boxa. Nie może być inaczej, ponieważ jest ono generowane z aplikacji zainstalowanej na Mi boxie: Notifications for Android TV
Szczerze powiedziawszy nie analizowałem tego ani nic na ten temat nie myślałem, stąd moje pytanie. Używam Domoticza i z niego mogę na ten TV wysłać dowolny tekst niezależnie, które źródło jest aktualnie wykorzystywane, wystarczy, że jest w pozycji ON. Dziękuję za szybką odpowiedź.
No to musisz się zastanowić czy wysyłasz powiadomienie bezpośrednio na TV, czy na podpięte zewnętrzne urządzenie…
Witam.
Próbuję stworzyć w Node-Red automatyzację która wyświetla na TV Android zdjęcie:
[{"id":"aede178ed3564b17","type":"inject","z":"ccaccc8635a4bb7c","name":"","props":[{"p":"payload"},{"p":"topic","vt":"str"}],"repeat":"60","crontab":"","once":false,"onceDelay":0.1,"topic":"","payloadType":"date","x":390,"y":260,"wires":[["08663c10c674b203"]]},{"id":"08663c10c674b203","type":"function","z":"ccaccc8635a4bb7c","name":"Wiadomość","func":"msg.payload =\n{\n \"data\":\n {\n \"message\": \"Drzwi wejściowe otwarte\",\n \"title\": \"Uwaga\",\n \"data\":\n { \n \"duration\": \"30\",\n \"fontsize\": \"max\",\n \"color\": \"red\",\n \"position\": \"botton-right\",\n \"transparency\": \"50%\",\n \"icon\": \n \"path: /media/notifications/ha.png\",\n \"image\":\n \"path: /media/notifications/drzwi.png\"\n\n\n }\n}\n}\nreturn msg;","outputs":1,"noerr":0,"initialize":"","finalize":"","libs":[],"x":610,"y":180,"wires":[["d511bb8104712c88","ab7d3027db8b2956"]]},{"id":"ab7d3027db8b2956","type":"api-call-service","z":"ccaccc8635a4bb7c","name":"","server":"bcebfe44.b8543","version":5,"debugenabled":false,"domain":"notify","service":"android_tv_salon","areaId":[],"deviceId":[],"entityId":[],"data":"","dataType":"json","mergeContext":"","mustacheAltTags":true,"outputProperties":[],"queue":"none","x":880,"y":280,"wires":[[]]},{"id":"d511bb8104712c88","type":"debug","z":"ccaccc8635a4bb7c","name":"debug 1","active":true,"tosidebar":true,"console":false,"tostatus":false,"complete":"false","statusVal":"","statusType":"auto","x":980,"y":160,"wires":[]},{"id":"2c61d9a4205ed377","type":"server-state-changed","z":"ccaccc8635a4bb7c","name":"Drzwi wejściowe","server":"bcebfe44.b8543","version":4,"exposeToHomeAssistant":false,"haConfig":[{"property":"name","value":""},{"property":"icon","value":""}],"entityidfilter":"binary_sensor.drzwi_wejsciowe_iaszone","entityidfiltertype":"exact","outputinitially":false,"state_type":"str","haltifstate":"on","halt_if_type":"str","halt_if_compare":"is","outputs":2,"output_only_on_state_change":true,"for":"0","forType":"num","forUnits":"minutes","ignorePrevStateNull":false,"ignorePrevStateUnknown":false,"ignorePrevStateUnavailable":false,"ignoreCurrentStateUnknown":false,"ignoreCurrentStateUnavailable":false,"outputProperties":[{"property":"payload","propertyType":"msg","value":"","valueType":"entityState"},{"property":"data","propertyType":"msg","value":"","valueType":"eventData"},{"property":"topic","propertyType":"msg","value":"","valueType":"triggerId"}],"x":100,"y":140,"wires":[["08663c10c674b203"],[]]},{"id":"bcebfe44.b8543","type":"server","name":"Home Assistant","version":4,"addon":true,"rejectUnauthorizedCerts":true,"ha_boolean":"y|yes|true|on|home|open","connectionDelay":true,"cacheJson":true,"heartbeat":false,"heartbeatInterval":30,"areaSelector":"friendlyName","deviceSelector":"friendlyName","entitySelector":"friendlyName","statusSeparator":"at: ","statusYear":"hidden","statusMonth":"short","statusDay":"numeric","statusHourCycle":"h23","statusTimeFormat":"h:m"}]m
i wyrzuca mi błąd
“Call-service error. ‘str’ object has no attribute ‘get’”
może ktoś mógłby sprawdzić i podpowiedzieć co robię źle ?
Cześć, odkopuję trochę temat i proszę o pomoc.
Dodałem ikonę do powiadomienia i nie działa, podejrzewa że ze składnią coś nie tak. Proszę o podpowiedź co robię źle.
msg.payload =
{
"data":
{
"message": msg.temperatura,
"title": "Na zewnątrz",
"data":
{
"duration": "15",
"fontsize": "max",
"color": "cyan",
"position": "top-left",
"transparency": "60%",
"icon":
"path": "/media/notifications/termometr1.png"
}
}
}
return msg;
Możesz zamiast icon
użyć image
wtedy masz duże zdjęcie w powiadomieniu`
msg.payload =
{
"data":
{
"message": msg.temperatura,
"title": "Na zewnątrz",
"data":
{
"duration": "15",
"fontsize": "max",
"color": "cyan",
"position": "top-left",
"transparency": "60%",
"icon": {
"path": "/media/notifications/termometr1.png"
}
}
}
}
return msg;
Super, dziękuję.
Błąd składni nie jest wykazywany po tej zmianie
Niestety nadal ikona nie jest pokazywana, czy plik lub katalog musi mieć nadane jakieś właściwości, lub format pliku jest nieodpowiedni?
Najpierw dodaj tę swoją ścieżkę do adresu HA w przeglądarce. Wtedy wiesz, ze ścieżka do obrazka jest prawidłowa i powinna pojawić się w powiadomieniu. Informacje o udostępnianiu folderów znajdziesz wyżej w poście, np.:
http://homeassistant.local:8123/local/icon/deszcz.png
Dziękuję wszystkim za pomoc - działa