Zainstalowałem HAOS przywróciłem kopię z poprzedniego HA i utraciłem połączenie z HA jaki może być tego powód ?
Wyskakuje komunikat “ffmpeg ładuje się, system nie będzie gotowy do momentu zakończenia” i rozłącza się komunikat “Łączę ponownie”
Dodam że serwer pinguje normalnie.
Edit.
Ponowna instalacja HAOS i wgranie wcześniejszej kopi załatwiła sprawę.
Jednak problem nadal występuję, dzisiaj po wgraniu aktualizacji HA nie uruchomił się ponownie komunikat “utracono połączenie, łączę ponownie…” i tak z 20min
Czym to może być spowodowane ?
Odłączenie od prądu terminala i uruchomienie pomogło, ale nie powinno to tak wyglądać…
Jak dałem narzędzia deweloperski → sprawdz konfigurację → uruchom ponownie, też nie wstaje…
Ostrzeżeń i błędów sporo, w tym uszkodzona baza danych prawdopodobnie wskutek odcięcia zasilania, powinieneś zrestartować system normalnie, może uda się mu dokonać naprawy.
Uruchom HA w trybie awaryjnym, a z trybu awaryjnego wywołaj ponowne uruchomienie systemu operacyjnego.
Widać jakieś problemy z działaniem sieci LAN…
Wyczyść cache w przeglądarkach z których korzystasz, wyloguj się z HA i zaloguj ponownie.
No ale generalnie nic co mogłoby blokować start systemu.
Usuń automatyzację powiązaną z nieistniejącym urządzaniem, no generalnie zrób porządek, pozbądź się wszystkiego co nie działa.
Do CLI
Jest, znajdziesz je w pomocy interaktywnej komenda help
ale najpierw pokaż co widać na ekranie (fotka z telefonu wystarczy).
Na dobry początek można naciśnąć enter (powinien się pojawić podstawowy help)
ALE zanim to zrobisz - wróćmy na sam początek - zanim cokolwiek napiszesz w CLI
Generalnie powinien się wyświetlać znak zachęty
ha >
a nad nim banner systemu
w celu restartu systemu operacyjnego odpalasz polecenie host reboot
i cierpliwie czekasz powinny się pojawić logi zamykania systemu, a gdy maszyna się zrestartuje logi startu i ostatecznie banner, a pod nim kluczowe informacje i niżej
znak zachęty
Ważne jest to co widać pod bannerem, tam powinny być IP i adresy od którymi możesz dostać sie do interfejsu GUI lub informacja o błędach krytycznych jeśli takie są.
Skomentowałem w configurator.yaml te wpisy co na ss i wyrzuciłem termoregulatory z integracji local tuya bo one jakieś tam błędy pokazywały i o dziwo zaczął normalnie wstawać po uruchomieniu ponownie.
Aczkolwiek czy te wpisy stanowiły problem, mam je już jakiś czas i normalnie działało, tak samo dodane termoregulatory przez local tuya.
Jaka jest Twoja myśl @szopen czy to mogło stanowić problem uruchamiania się ?
No i zamalowałeś lokalne adresy pod którymi masz GUI…
Nie wiem co stanowiło problem z uruchamianiem, może po prostu szukałeś HA od innym IP, generalnie należy eliminować z konfiguracji wszystko co nie działa lub jest przestarzałe.
Nie mam bladego pojęcia czy faktycznie HA się nie uruchamia czy tylko nie możesz dostać się do działającego interfejsu.
Translator robi to tłumaczenie online, a nie lokalnie, więc to JEST potencjalny problem.
Masz inną przeglądarkę, która tego nie robi? to może z niej zacznij korzystać…
Mówisz, że masz problem i sam sobie rzucasz kłody od nogi…