Przewodowe połączenie JK BSM przez ESP

to trzeba wywalić, bo nie pasuje do tego konwertera RS485 ze zdjęcia, na resztę nie mam czasu

nie wiem na jakie prędkości jest ten konwerter (bo ma układ auto-zmiany kierunku) ale mam obawy czy będzie działał przy 115200, to trzeba sprawdzić w jego dokumentacji (albo rypać się organoleptycznie beż żadnej gwarancji działania)
więc możliwe, że trzeba BMS skonfigurować do znacznie wolniejszej transmisji (no chyba, że ktokolwiek potwierdza działanie tego konwertera z taką prędkością, bo ja znam działający przypadek bodajże przy 9600 z oczywiście innym sprzętem, więc od takiej konfiguracji BMSa i YAMLa bym zaczął, jeśli będzie transmisja, to można próbować po kroczku szybciej)

edit 2 dni później w związku z innym wątkiem, gdzie jest używana bliźniacza konstrukcja tego konwertera UART-RS485

piny na zdjęciu są odwrotnie, więc albo je przelutować, albo zdefiniować inaczej (na krzyż), swoją drogą to nie jest domyśle położenie pinów UART1 (domyśle dla UART1 to Tx na 17 i Rx na 18, ale na MCU S3 można je przemapować w inne miejsce)