To może w pliku *.ino nie ustawiłeś czegoś poprawnie. Nie wiem, ciężko mi wróżyć.
Cześć. Czy komuś udało się odczytać w Brink Excellent wartości ciśnienia w kanałach nawiewnym i wywiewnym? U mnie (Excellent 300) TSP CPOD i CPID zwracają zera, skanowanie po TSP i messageId nie zwraca nic, co by pasowało do ciśnienia odczytywanego na urządzeniu. Pozostałe parametry czytają się OK.
Autorowi oprogramowania (raf1000) chyba się to udało, ale on ma wersję HR, może tu jest różnica?
Hej,
Też nie znalazłem rozwiązania na ciśnienia, które z całą pewnością są dostępne. Nie wiem jak je odczytać. Jednak mogę bez tego żyć. Kluczowe dla mnie było ogarnięcie sobie sterowania z poziomu HA. Zamieniłem sterownik brinka na ESP. I wygląda na to, że robi robotę.
Pozwolę sobie dołączyć kody oraz konfig yamlowy, którego używam.
Robiłem kilka podejśc do sterowania i doszedłem do etapu kiedy wykorzystuję jedynie zapis do brinka mówiący o prędkości (%) oraz czytam parametry.
Modyfikacje kodu dla ESP z mojej strony to jedna kluczowa rzecz: Wielokrotnie zdarzało się, że czytał mi śmieci - przez to potrafił np wyświetlić nominalną prędkość 100 a po chwili 0. Może błedy transmisji, może coś się innego rozeszło. U mnie nieprawidłowy status odczytu zwraca wartość -65535. I reaguję na to. Przez to udało się ustabilizować działanie oraz statystyki nie mają śmieci (poza okresem deweloperskim)
Pozdrawiam i dziękuję - w ramach podziękowań dodaję coś od siebie.
brink.zip (13.8 KB)
A i jeszcze jedno - nie miałem serca dochodzić dlaczego używana jest zmienna 8bitowa skoro np dla mojego 400 zdecydowanie nie da się tego upchnąć w tych 8 bitach stąd głupie wartości typu 44 zamiast 300 (256+44) → brakuje starszej części 16 bitowych wartości. Zrobiłem w kodzie obejście. Działa.
A - i poprawiłem literówki
I jeszcze ciekawostka - oba parametry Out zaczęły działać. Tak po prostu. Nic nie robiłem, a nagle zaczęło się to samo z siebie czytać
Z ciekawości podpiąłem teraz parametr CPOD i CPID - ciekawe czy to też ten przypadek.
…i po jakimś czasie zabawy jest: