Dzień dobry.
W konfiguracji deconz znajduje się wygenerowany przez integrację sensor “sensor.daylight”, który przez 24 godziny zmienia swój stan na takie jak w nawiasie (golden_hour_1, golden_hour_2, sunsed_end, dusk, night_start, nadir, night_end, nautical_dawn, dawn, sunrise_end, )
Pytanie. Czy można ten sensor wykorzystać jakoś w automatyzacji NR?
Node ‘events: state’ z tym sensorem będzie podawał odpowiednie stany, które możesz dowolnie wykorzystać. Albo nie rozumiem problemu.
Są to stany jakie można określić w ciągu doby. Do czego użyć: żaluzje opuszanie / podnoszenie, oświetlenie zapalanie / gaszenie, światła na zewnętrzy gdy zrobi się ciemno / jasno, ustawienia temperatury oświetlenia w żarówkach RGB/W w zależności od pory dnia itd. Pytanie tylko czy uwzględniona jest strefa czasowa dla tych encji ?
No właśnie. Tak sobie myślałem, żeby zacząć używać tego sensora, jednak nie mam pojęcia czy i jaka strefa czasowa do tego sensora jest przypisana, stąd moje wcześniejsze pytanie jak to ogarnąć w NR.
Po co się męczyć skoro w NR jest wiele dodatków obsługujących Strefy Czasowe
node-red-contrib-eztimer
Możliwe ze w samym deconz można zmienić strefę, wtedy miałoby to sens lub deconz odczytuje strefę z HA . Poszukaj czy jest obsługa Stref w deconz
Wiem, że są takie możliwości. Sam ich używam. Oczywiście nic na siłę a jedynie chęć poszerzenia swojej wiedzy w przedmiotowym temacie.
Edit:
Ok. Dzięki Artur za naprowadzenie.