jar87
(Jarek)
14 Styczeń 2022 14:01
21
Dziekuję O RF433 czytałem, też o tym myslałem, tylko to już droższy interes wychodzi dla powiadomień
Zbyszek:
Pewnie ma, ale to już jakiś początek. Sprawdzisz, czy w ogóle masz jakikolwiek zasięg w zamkniętej skrzynce i na ile jest to stabilne. Jak będzie zrywać połączenie, to czujnik na WiFi raczej tego nie ogarnie.
Słuszna uwaga - sprawdzę to, dziękuję:)
szopen:
Prawie na 100%, ale smartfona nie zmodyfikujesz, a czujnik można czasem zmodyfikować metodami DYI dorzucając antenę (zależy na ile się czujesz na siłach jeśli chodzi o grzebanie w elektronice i oczywiście zależy to od rzeczywistej budowy użytego modułu - w niektórych jest nawet zamontowane gniazdo uFL, ale trzeba mimo to lutować element(y) SMD).
Specem od lutowania nie jestem ale bawić takimi rzeczami się lubię - co za tym idzie nowe doświadczenia zdobywać:)
RobinI30
(RobinI30)
14 Styczeń 2022 15:32
23
angler:
Więc może się spodoba:
Lub całkowity gotowiec:
Hejdom.pl - Twój Smart Home nie za miliony!
A jeżeli powiem Ci, że koszt instalacji Smart Home jest niewiele wyższy od standardowych rozwiązań... Wtedy robi się bardzo ciekawie, prawda?
Smart Home to nasza pasja! Śledzimy nowinki, testujemy i...
sparowany z bateryjnym przyciskiem dzwonkowym 433MHz .
jar87
(Jarek)
23 Styczeń 2022 09:56
24
Ok, ogarnąłem temat - wlutowałem się do kontaktronu w czujniku sonoff`a SNZB-04 (ma on lepszy zasięg niż Aqara o dziwo:o) kupiłem kontaktron na alledrogo, o ten: → https://allegro.pl/oferta/kontaktron-magnetyczny-czujnik-otwarcia-mc-38-10569967242
i przylutowałem go do czujnika Sonoff`a. Mój problem z zasięgiem polegał na tym, że czujnik był po zewnętrznej stronie skrzynki, tzn na zewnątrz ogrodzenia, dlatego zasięg był tłumiony.
Teraz kontaktron jest zamontowany w zsypie na listy a czujnik Soonoff`a jest przy drzwiczkach, dzięki temu zasięg jest dośc mocny.
Wszystko pracuje i reaguje jak należy, także bardzo Wam dziękuję za wszelkie porady