Tak też zrobiłem, porobiłem sensory, były troszeczkę inaczej niż u Ciebie, ale wszystko się pojawiło , HA napisał mi że muszę poczekać około 2h żeby statystyki się pojawily, więc wszystko zostawiłem. Sprawdzałem też coś na twoim Flow w którym brakowało jednego Noda, Flow był wylaczony, ale okazało się że node red się przez to zatrzymał i statystyki się nie porobiły. Więc muszę jeszcze poczekać żeby sprawdzić czy wszystko ok.
–edit–
Wszystko ładnie się zaczytuje do HA
Dane w HA mam od dzisiaj, jest może jakiś sposób żeby zaczytać dane historyczne, które mam w influxdb?
dostaje zamiast wartości dzisiejszej produkcji (debug59) timestamp (debug60)
i nie bardzo wiem o co chodzi, przejrzałem wszystko, na wejściu funkcji jest to co trzeba a na wyjściu już nie
Nie bardzo to widzę? - miałeś tylko te dwa nody dodać solo.
Zasadniczo ta funkcją została dopisana z powodu pików w odczytach produkcji po wifi.
Używasz modbus, więc ją w ogóle pomiń i obserwuj historię odczytów - później się będziemy marwić
@RobinI30 Dołożyłem jeszcze jeden licznik do monitoringu zużycia energii przez grzałki CWU i po tej operacji elfin wiesza się co jakiś czas i w node-red dostaję dużo błędów Modbus flex read time out. Czy coś trzeba pozmieniać w ustawieniach elfina żeby to pracowało stabilniej przy 3 urządzeniach slave?
Co do zwiech elfina to są one dość dziwne, bo nie czyta modbus’a, nie można się do niego zalogować, ale można pingować, więc czasem mija kilka godziny zanim się zorientuje że jest coś nie tak. Dzisiaj się powiesił tak że czytał modbus liczników ale falownika już nie.
Powinno wystarczyć.
W statusie powinien być wykaz aktualnie podłączonych IP Klientów - powinien być tylko jeden.
Jeśli jest więcej tnz. ,że źle utworzyłeś proces. Najogólniej - każda sesja odczytu wymaga nienakładającego okna czasowego, jeśli zdarzy się że będziesz odczytywał w tym samem czasie dwa slave to się to posypie.
SlaveID oczywiście różne dla urządzeń?