Witajcie,
sprawdzałem ZBmini czy jest kompatybilne z CC2531, niby jest. Nie używam ZigBee2MQTT a urządzenia dodaję poprzez ZHA (Zigbee Home Automation). Niestety nie wykrywa mi tego urządzenia, ZBmini mruga na zielono, jak naciskam krótko przycisk to tak jakby status lecial w trakcie wykrywania do ZHA bo w logach mam wpisy w stylu:
Nie mam tego sprzętu, ale w bazie u Blakkadera jest link do jego recki
i można tam wyczytać, że przycisk parowania trzeba wcisnąć przez 5-10 sekund by zaczęła migać szybko diooda LED ukryta głęboko w obudowie.
Parowanie w ZHA wykonuje się przez wejście w ustawienia koordynatora, czyli w tym wypadku CC2531 i tam masz dostępne coś w guście “dodaj urządzenia za pomocą tego urządzenia” (nie pamiętam jak to dokładnie brzmi w tłumaczeniu na PL, a teraz moja testowa instalacja, w której mam ZHA jest wyłączona i nie mam czasu na zabawę).
Czasem trzeba parowanie przeprowadzić trybie Touchlink, czyli urządzenie od koordynatora w odległości do 20cm (Blakkader o tym nie pisze, ale czasami jest to konieczne, nie wiem czy w tym przypadku).
Nie przekroczyłeś pojemności sieci? (dla CC2531 nie jest ona ogromna).
Nie przekroczyłeś pojemności sieci? (dla CC2531 nie jest ona ogromna)
8 urządzeń, tryb koordynator…
Jak robię dodaj urządzenie to go nie znajduje,ale jak nacisne przycisk w ZBmini to tak jak pisalem odbiera jakis sygnal…jednakże samego urządzenia nie dodaje.
Natrafilem na jakies howto (https://notenoughtech.com/home-automation/sonoff-zb-mini-and-zigbee2mqtt/,ale dotyczy zigbee2mqtt, ja tego nie używam.
Nie ma znaczenia, czy trzymam 5,10 sekund,zielona dioda mruga caly czas tak samo.
Namęczyłem się, ale udało mi sie umieścić CC2531 obok ZBmini. Niestety bez zmian.
Sam, już nie wiem a może to uszkodzone kupiłem. Dioda miga rytmicznie cały czas,czy trzymam reset czy też nie miga. W instrukcji piszą, że po włączeniu uruchamia się w trybie parowania, ale po jakimś czasie chyba powinno przestać a tutaj cały czas mruga.
Nawet jeśli urządzenie jest nieobsługiwane przez integrację, to powinno się sparować z koordynatorem (standard tego wymaga, swoją drogą jak myślisz - jak inaczej by można dodać dotychczas nieobsługiwane przez jakąś integrację urządzenia gdyby się nie dało ich połączyć z siecią Zigbee?).
Touchlink sugeruję, bo gdzieś mi mignęło, że to Zigbee3.
Zrestartuj maszynę z podłączonym CC2531 (po bożemu oczywiście, tj. z supervisora) i dopiero potem spróbuj parowania.
Jeśli urządzenie jest zasilane sieciowo to może sobie tkwić w trybie parowania dowolnie długo (zależy co wymyślił producent) jedynie urządzenia bateryjne nie mogą być skonstruowanew taki sposób, bo by to zabiło baterię w przypadku braku połączenia z siecią.
PS
nie może być żaden inny (tzn. może i nawet jest możliwy na tym samym sprzęcie z innym firmware, ale wtedy musiałbyś mieć jakiś inny koordynator - bo jeden MUSI być).
HA mam postawione w dockerze, nie mam supervisora. Stoi to na RPI4. Chyba większość rzeczy już robiłem, był restartowany RPI, byl restartowany wielokrotnie HA, odłączałem napięcie. Przeniosłem RPI obok puszki z ZBmini, ponownie probowalem dodać, z resetem, bez resetu. Nie używam Zigbee2MQTT, korzystam z bezpośredniej integracj ZHA w HA. Wedlug strony co kolega podał wyżej też powinno być kompatybilne.
Mogli w międzyczasie wypuścić inną wersję (Chińczyk potrafi), nie zmienia to faktu, że parowanie powinno zakończyć się sukcesem niezależnie od tego czy urządzenie jest obsługiwane przez integrację ZHA czy nie (wtedy miałbyś bezużyteczny sprzęt, ale sparowany).
Powinieneś je też widzieć na mapie urządzeń.
Parowanie nic nie znajduje, jak rozwijam show logs i w tym momencie naciskam krótko przycisk resetu (który zwiera przełącznik) to lecą kody w logach parowania i wartość 0 lub 1. Ale timeout i po zawodach,nic nie znajduje.
Nie wiem może przeczytaj instrukcję, nie mam tego sprzętu to nie podpowiem co dalej, nie rozumiem też czemu wciskasz krótko skoro ma być długo.
Wrócę z roboty za parę dni to odpalę tą instalację z ZHA to może wtedy coś mi zaświta.
A krótko to już tak testowałem. Tak to normalnie długo. W instrukcji właśnie mnie niepokoi, że pisze:
“The device will exit the pairing mode if no next operation for a long time. If enter
again, please long press the manual switch for 5s until the LED signal indicator
flashes and release”
cokolwiek znaczy long time…u mnie godzina, dwie i led jak mruga tak mruga z rytmem ok. 1s.
Tak mi przyszło do głowy - ten przycisk nie wygląda na łatwy do wciśnięcia (znam temat z innych podobnie zbudowanych modułów) przy wciśnięciu powinien być zauważalny klik.
Probuję analizować problem ale jeżeli nie ma się 100% pewności, że oba środowiska na PC i na RPi są identyczne to szkoda po prostu na to czasu bo każda różnica może mieć potencjalny wpływ na problem.
Rozumiem, nie mogą być te same bo rpi jak wiesz to architektura arm, na pc mam x86. W RPI mam na dockerze postawione RPI z integracją ZHA. Na PC postawiłem tymczasowo w virtualboxie. Dodatkowo jeszcze w virtualbox najpierw sprawdzalem po zigbee2mqtt. Na RPI tego jeszcze nie robilem, próbuje sobie przypomniec jak to na dockerach szło
Pytałem o konfigurację a nie o architekturę, sam używam RPi3 a testy robię na VirtualBoxie, “po akceptacji” konfiguracja HA, Z2M itp z VirtualBoxa jest przenoszona na RPi i działa tak samo.